• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ono što trebate znati o selekciji Izraela

Autori mondo.ba Autori Agencije

Sljedeći protivnik BiH u kvalifikacijama za EURO 2016 je Izrael, selekcija koja sa dve pobjede iz isto toliko mečeva dočekuje “zmajeve”. Izraelci imaju samo jednog igrača u ligama “petice” ali nisu za potcjenjivanje.

Prilično oslabljena fudbalska reprezentacija BiH nedjelju će sa početkom u 20,45 u Haifi igrati neč grupe B kvalifikacija za EURO 2016 godine protiv Izraela.

Selektor reprezentacije Izraela Eli Gutmann za ovaj meč pozvao je 25 igrača. U nacionalnom prvenstvu nastupa 15 fudbalera, a od toga šestorica igraju za Makabi Tel Aviv.

Gutman može biti zadovoljan formom svojih igrača, jer su 22 fudbalera nastupila proteklog vikenda za svoje klubove, a trojica su se upisala u listu strijelaca, navodi portal reprezentacija.ba u tekstu koji je svojevrsna kraća analiza izraelske selekcije.

Iako Izrael nema više igrače poput Haima Reviva, Ejala Berkovića, Alona Harazija, Arika Benadoa ili Josija Benajuna koji još uvijek nastupa u izraelskom prvenstvu ali ne igra za selekciju, Eli Gutman napravio je koheziju unutar ekipe i ostvaruje veoma dobre rezultate.

U gostujućim duelima kvalifikacija za EURO protiv Kipra i Andore, Gutman je koristio formaciju 4-5-1.

Susret protiv Kipra počeli su: Marsiano – Mesšumar, Ben Haim, Tibi, Ben Haruš – Yeini, Načo, Zahavi, Vermut, Ben Haim – Damari. Priliku sa klupe u nastavku dobili su Biton, Rafaelov i Šehter. Izrael je dobio rezultatom 2:1, a golove su dali Ben Haim i Damari.

Od prve minute protiv Andore igrali su: Marsiano – Mešumar, Ben Haim, Tibi, Tavata – Biton, Načo, Zahavi, Vermut, Ben Haim – Damari. U drugom poluvremenu u igru su ušli Hemed, Rafaelov i Šehter.

Izraelci su pobijedili sa 4:1, a trostruki strijelac bio je Damari, dok se jednom u listu strijelaca upisao Hemed.

Eli Gutman igru bazira na tranformaciji iz odbrane u napad gdje koristi izuzetno brze krilne igrače, te često zna prepustiti protivniku inicijativu.

Odbrana Izraela slabiji je dio tima. Trojica golmana iako imaju dosta nastupa za svoje klubove, u reprezentaciji nisu imali puno prilike da brane. Dugogodišni čuvar mreže Deportivo La Korunje i Majorke, Dudu Auate branio je punih 14 godina za nacionalni tim i oprostio se od reprezentativnih nastupa prošle godine. Auate je 78 puta branio za selekciju Izraela.

U susretu protiv naše selekcije na golu bi trebao biti Ofir Marsiano član Ašdoda koji se nalazi na pretposljednjoj poziciji izraelskog šampionata.

Stoperski tandem čine kapiten Ben Haim te Ejtan Tibi. Ben Haim koji nastupa za Čarlton, igrao je za Čelsi i Mančester siti, dok je Tibi član Makabi Tel Aviva. Poziciju desnog beka zauzima Ejal Mešumar, dok će na lijevoj strani vjerovatno igrati Ben Haruš, jer se Tavata koji je igrao protiv Andore ne nalazi na spisku za duel protiv naše reprezentacije.

Defanzivci Izraela imaju dosta problema sa brzim igračima protivnika, a pogotovo se to odnosi na kapitena Ben Haima koji nerijetko zna napraviti kardinalne pogreške. Također, naši reprezentativci mogli bi iskoristiti prodore po lijevoj strani Izraela, koja je vjerovatno najslabiji dio ekipe.

Najbolji igrač tima je prvotimac moskovskog CSKA, Bibars Načo koji igra u životnoj formi. Načo je najbolji strijelac ruskog prvenstva sa sedam golova, a u posljednjem susretu Lige šampiona kada je ekipa CSKA senzacionalno savladala Mančester siti imao je dvije asistencije koje je Dumbija pretvorio u golove.

 Načo igra na poziciji centralnog veznog, odlično se kreće bez lopte, ima fantastičan pregled igre i pokretač je svih napada svoje reprezentacije.

Pored Nača, naši igrači morat će obratiti pažnju i na Erana Zahavija, koji sa Načom čini duo na sredini terena što je i najveća snaga Izraela. Upravo će dueli na sredini terena biti prevaga na ovom susretu. Ispred Nača i Zahavija na poziciji zadnjeg veznog trebao bi igrati prvotimac škotskog Seltika Nir Biton. Alternativa Bitonu je fudbaler Makabi Tel Aviva, Šeran Jaini koji je u sjajnoj formi ove sezone.

Izraelci imaju odličnu tranziciju. Načo i Zahavi često znaju dijagonalnim pasovima tražiti krilne igrače, a to su u kvalifikacionim duelima bili Vermut i Ben Haim. Vermut i Ben Haim stvorili su veliki broj prilika u susretima protiv Kipra i Andore, te će naši bekovi biti na velikom iskušenju. Pored ove dvojice igrača, Gutman ima na raspolaganju Liora Rafaelova koji je godinama jedan od najboljih fudbalera belgijskog Klub Briža i ponajbolji tehničar selekcije Izraela.

U vrhu napada šansu od prve minute najvjerovatnije će dobiti Damari koji je najbolji strijelac Izraela u ovim kvalifikacijama sa četiri postignuta gola, a također i u dresu bečke Austrije igra sjajno i sedam puta se upisao u listu strijelaca u austrijskoj Bundesligi.

Gutman i na klupi ima kvalitetne alternative u napadu. Tomer Hemed koji nastupa za špansku Almeriju, u 15 nastupa za nacionalni tim postigao je 10 golova, a iskusni Eljaniv Barda najbolji je strijelac selekcije Izraela od igrača koji se nalaze na spisku za meč protiv Bosne i Hercegovine. Barda je u 35 susreta postigao 12 golova za nacionalni tim.

Tu su i talentovani Dabbur koji igra sjajno ove sezone za švajcarski Grashopers, te Itaj Šehter prvotimac francuskog Nanta.

 Na kraju možemo reći da je Izrael odlično otvorio kvalifikacije i da je neugodna reprezentacija koja zna iskoristiti svaku priliku koja im se ukaže.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC