• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP: Francuzi apsolutni vladari svijeta!

Autor mondo.ba

Rukometaši Francuske osvojili su petu titulu svjetskog šampiona! U finalu su trikoloro savladali katarsku "legiju stranaca" rezultatom 25:22 (14:11). Poljacima bronza.

Iako su "galski pijetlovi" bili favoriti u borbi za šampionski pehar, domaćin Mundijala se nadao da može napraviti završni korak nošen Dobojlijom Danijelom Šarićem na golu, ali ovog puta su Francuzi bili bolji i zasluženo osvojili trofej.

Šarić je opet bio najbolji akter meča sa 14 odbrana, najbolji strijelac bio je Žarko Marković sa sedam pogodaka, ali je među Francuzima bilo više raspoloženih igrača.

Ipak, prvo ime svakako je bio Nikola Karabatić sa pet golova, dok je golman Tijeri Omejer zabilježio devet odbrana.

Ovim trijumfom, Francuzi su objedinili titule svjetskog, evropskog i olimpijskog pobjednika.


Francuska je postala jedina zemlja na svijetu koja u svojim vitrinama ima pet titula Svjetskog prvenstva i iza sebe je ostavila Rumuniju i Švedsku koje su pehar prvaka osvajale po četiri puta.

Katar je sa većinski inostranim timom postao prvi azijski finalista SP i najprijatnije iznenađenje prvenstva. Među reprezentativcima koji su se u dresu Katara okitili srebrenom medaljon je i pet igrača iz bivše Jugoslavije - Danijel Šarić i Eldar Memišević iz Bosne i Hercegovine i Crnogorci Žarko Marković, Goran Stojanović i Jovo Damjanović.

Finale u do posljednjeg mjesta ispunjenoj "Lusail Areni" u Dohi počelo je vođstvom Katara sa 1:0, ali Francuzi su odgovorili preko raspoloženog Nikole Karabatića. Rezultatski egal trajao je do sredine prvog poluvremena kada se Francuzi odvajaju na tri gola prednosti (8:5). Imali su Francuzi i prednost od šest golova, ali prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 14:11 u korist "trikolora"

Drugo poluvrijeme je takođe, počelo golom Katara, koji je rezultatski zaostatak od 2-3 gola držao do 42. minuta, kada dolaze na samo gol zaostatka. Međutim Francuzi su pokazali dominaciju i nisu dozvolili protivniku da im ugrozi petu titulu prvaka svijeta.

U borbi za treće mjesto i bronzanu medalju, Poljska je bila bolja od Španije, sad već bivših svjetskih prvaka poslije produžetaka (29:28). Rezultat nakon 60 minuta igre bio je 24:24 (13:13).

"Malo finale" je bilo jedno od najneizvjesnijih na proteklom prvenstvu, a Poljaci su tek u produžecima stekli prednost za osvajanje trećeg mjesta. Na kraju prvog poluvremena rezultat je bio 13:13, a i drugo poluvrijeme je završeno neriješenim rezultatom 24:24. Poljska je u produžecima bila bolja sa 5:4 i zasluženo su ponijeli bronzu.

MUNDIJAL 2017. GODINE U FRANCUSKOJ

Svjetska rukometna organizacija je potvrdila da će naredno Svjetsko prvenstvo biti održano u Francuskoj. Biće to 25. po redu Mundijal, a na rasporedu je od 16. do 29. januara 2017. godine. Organizator prvenstva u Kataru je dobio sve pohvale, ali se iz IHF-a nadaju da će prvenstvo u Francuskoj oboriti rekord gledanosti utakmica, što je bila manje sjajna strana prvog dijela prvenstva u Kataru.

Reprezentacije Hrvatske i Slovenije su u subotu završile svoje nastupe na prvenstvu. Hrvatska je u razigravanju za peto mjesto poražena od selekcije Danske rezultatom 28:24. Hrvati i Danci su već ranije osigurali nastup na Olimpijadi, pa je utakmica imala samo prestižni značaj.

I Slovenci su poraženi u razigravanju za sedmo mjesto od selekcije Njemačke rezultatom 30:27, ali je njima poraz mnogo teže pao jer nisu izborili to sedmo mjesto koje takođe, vodi na predstojeće Olimpijske igre. Reprezentativac Slovenije Dragan Gajić je sa 71 golom bio najbolji strijelac prvenstva.

Nade Slovenije da će sa tog osmog mjesta ipak zaigrati na Olimpijadi u Rio de Žaneiru sada su usmjerene ka Azijskom rukometnom prvenstvu u oktobru ove godine i Evropskom prvenstvu u januaru 2016. godine.

Naime, ukoliko titulu evropskog prvaka osvoji Slovenija ili neka od evropskih selekcija iz reda prvih sedam sa prvenstva u Kataru, Slovenci bi dobili kartu za Rio. Takođe, ukoliko Katar osvoji Aziju, Slovenci će igrati na Olimpijadi.

Makedonija je prvenstvo u Kataru završila na devetom mjestu, a slijede 10. Švedska, 11. Island, 12. Argentina, 13. Austrija, 14. Egipat, 15. Tunis, 16. Brazil, 17. Češka, 18. Bjelorusija, 19. Rusija, 20. BiH, 21. Iran, 22. Saudijska Arabija, 23. Čile i 24. Alžir.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC