• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvojica predsednika u zatvoru zbog Nejmara!

Autor mondo.rs

Ne samo Rosel, već i aktuelni predsednik Barse Bertomeu blizu su odlaska na višegodišnju robiju zbog prikrivanja troškova u transferu Nejmara iz Santosa. Vraća se Laporta?

Dvojica predsednika Barselone, bivši Sandro Rosel i aktuelni Đozep Marija Bertomeu, mogli bi da se nađu iza rešetaka zbog prevare koju su pokušali da izvedu prilikom transfera Nejmara iz Santosa u Barsu pre skoro dve godine.

Državni tužioci traže šest godina i devet meseci za Rosela, ali i dve godine i tri meseca zatvora za Bertomeua, koji je u trenutku transfera bio potpredsednik kluba, a potom preuzeo vodeću ulogu kada je Rosel odlučio da se povuče i posveti odbrani časti na sudu.

Inače, tokom dugog procesa koji se vodi od januara 2014. godine, Bertomeu je odlučio da pusti Rosela niz vodu i tvrdi da je kompletna odgovornost za prikrivanje visine transfera na – tadašnjem predsedniku Roselu. Ali, tužioci ne smatraju da je to bio slučaj...

U međuvremenu, Bertomeu je najavio da će u junu ove godine biti održani vanredni izbori za novog predsednika Barselone, koja je u međuvremenu, što zbog nepravilnosti pri kupovini Nejmara, što zbog “vrbovanja” maloletnih igrača, kažnjena dvogodišnjom zabranom kupovine igrača od strane FIFA. Inače, kao glavni kandidati za budućeg predsednika slavnog kluba pominjali su se upravo Rosel (mada je to sada malo verovatno) i njegov prethodnik, ali i ljuti rival, Đoan Laporta, kojem se pripisuju najveće zasluge za gomilu trofeja koje je Barsa osvojila u poslednjoj deceniji.

Na toj mini tabeli, Laporta (2003-2010) ima dve titule prvaka Evrope, četiri titule prvaka Španije, Kup kralja, tri Superkupa Španije, jedan Superkup Evrope i jedno FIFA svetsko prvenstvo klubova, a Rosel (2010-2014) ima jednu Ligu šampiona, dve titule prvaka države, Kup kralja, dva Superkupa Španije, Superkup Evrope i FIFA svetsko prvenstvo klubova.

Rosel bi sa sobom u zatvor mogao da povuče i Bertomeua, što bi praktično značilo povratak Laporte u klub, jer... Španski mediji predviđaju da će se proces završiti pobedom tužilaštva koje je na pragu da dokaže da je transfer Nejmara zapravo iznosio više od 100 miliona evra, a prijavljena je visina obeštećenja od 57 miliona evra.

Time je Španija kao država oštećena za 13 miliona evra. I ne samo to, češljanje poslovanja kluba pod vođstvom Rosela dovelo je do tri ozbiljna finansijska prekršaja, u periodu od 2011. do 2014. godine, kojim je Barsa prikrila 11,4 miliona evra.

Ako bi presuda postala pravosnažna, Barselona bi morala da plati kompenzaciju od 22,2 miliona evra, Rosel 25,1 milion, a Bertomeu 3,8 miliona.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC