• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreće potjera za šampionom i brodom koji ne tone

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Ovog vikenda startuje 14. sezona Premijer lige BiH, posljednja u kojoj će nastupiti 16 ekipa. Zbog skraćenja lige, bh. elita od naredne sezone brojaće 12 timova, što znači da će u maju 2016. godine čak šest ekipa morati u niži rang.

 Kreće nova sezona premijer lige bih Izvor: MONDO/Samir Cacan

Sezona 2015/16. biće četrnaesta otkako se igra zajednička liga na nivou cijele Bosne i Hercegovine, ujedno i posljednja u kojoj ćemo gledati 16 timova u borbi za bodove.

Naime, zbog odluke o skraćenju lige na 12 ekipa, premijerligaško društvo po okončanju predstojeće sezone napustiće čak šest timova, dok će, kao i prethodnih sezona, pravo nastupa u elitnom rangu bh. fudbala steći prvaci entitetskih prvih liga.

ŠAMPIONI BIH

2002/03 Leotar (Trebinje)
2003/04 Široki Brijeg
2004/05 Zrinjski (Mostar)
2005/06 Široki Brijeg
2006/07 Sarajevo
2007/08 Modriča Maksima
2008/09 Zrinjski (Mostar)
2009/10 Željezničar (Sarajevo)
2010/11 Borac (Banjaluka)
2011/12 Željezničar (Sarajevo)
2012/13 Željezničar (Sarajevo)
2013/14 Zrinjski (Mostar)
2014/15 Sarajevo

Šampionsku titulu braniće fudbaleri Sarajeva, koji su glavni kandidati za novi pehar. Bordo tim pokušaće ostvariti ono što je do sada pošlo za rukom samo njihovom gradskom rivalu Željezničaru - da dvije godine u nizu bude najbolji (plavi su se radovali 2012. i 2013. godine).

Osim sarajevskih vječitih rivala, titule su još osvajali mostarski Zrinjski, koji je uz Željezničar i najtrofejniji klub Premijer lige BiH sa tri šampionska pehara, Široki Brijeg dva puta je slavio, dok u svojim vitrinama po jedan trofej imaju prvi šampion BiH Leotar iz Trebinja, te Modriča Maksima i banjalučki Borac.

Svoju priliku da pomrsi račune Sarajevu, kao i prethodnih godina tražiće Željezničar, Zrinjski i Široki Brijeg, koji je prvi put poslije 12 godina ostao bez nastupa na međunarodnoj sceni.

Tim sa "Pecare" sigurno će nastojati da se vrati u sami vrh, dok ne treba otpisati ni najmlađeg sarajevskog premijerligaša, ekipu Olimpika, koja je osvajanjem pehara u Kupu BiH prošle sezone (ujedno i prvog u istoriji kluba), pokazala da se na njih mora ozbiljno računati kada je u pitanju vrh tabele.

Anketa

Ko će biti novi šampion BiH?

  • Sarajevo

    44.19% (19)

  • Željezničar

    37.21% (16)

  • Zrinjski

    0% (0)

  • Široki Brijeg

    2.33% (1)

  • Olimpik

    2.33% (1)

  • Niko od navedenih

    13.94% (6)

Ko će biti novi šampion BiH?

Rezultati

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Zanimljivo će biti ispratiti i trku za najboljeg strijelca lige. Prošle godine to je pošlo za nogom Riadu Bajiću, mladom napadaču Željezničara, koji je sa 15 pogodaka uspio da se okiti ovom laskavom titulom. Ovo je ujedno i najmanji broj pogodaka koje je postigao najbolji golgeter lige u dosadašnjih 13 sezona.

Najviše je protivničke mreže tresao Emir Obuća iz Sarajeva, 24 puta u premijernoj sezoni, ali ne treba zaboraviti činjenicu da je tada u Premijer ligi BiH nastupalo čak 20 ekipa.

Darko Spalević jedini je igrač koji je dva puta bio prvi strijelac lige. Napadač Slavije u sezoni 2007/08 postgao je 18 pogodaka, a jedan manje u narednom prvenstvu.

Od ekipa kojima se predviđa sredina tabele tu su banjalučki Borac, koji u novu sezonu ulazi sa znatno podmlađenim sastavom, zatim Sloboda iz Tuzle, mostarski Velež i Čelik iz Zenice. Predsjednik Radnika Mladen Krstajić uspio je u namjeri da stabilizuje Semberce, pa ih treba očekivati van opasne zone.

Preostali klubovi, Travnik, Slavija (Istočno Sarajevo), Drina (Zvornik) i Vitez nastojaće da što prije pobjegnu iz opasne zone, a to neće biti nimalo lako, s obzirom da će više od trećine lige ispasti u niži rang.

Velika nepoznanica biće novajlije Rudar Prijedor i Mladost Doboj-Kakanj. Prijedorčani su se nakon samo jedne sezone u Prvoj ligi Republike Srpske vratili u bh. elitu i sigurno će im jedini cilj biti da se tu i zadrže. S druge strane, Mladost debituje u Premijer ligi, ali iz ovog kakanjskog naselja poručili su da se neće zadovoljiti opstankom, nego da će u prvoj premijerligaškoj sezoni pokušati napasti i mjesta koja vode u Evropu!

Zbog održavanja Evropskog prvenstva naredne godine, prvenstvo BiH biće okončano do kraja maja, što znači da ćemo ove jeseni ponovo gledati 18 kola, kakav je slučaj bio i uoči Mundijala u Brazilu 2014. godine.

Mečevi prvog kola biće odigrani u tri dana i četiri termina. Osim standardnih, subotom i nedjeljom, aktuelni šampion Sarajevo i Drina svoj meč odigraće u ponedjeljak, i to u Travniku. Razlog je koncert Dine Merlina, koji je ranije zakazan za 25. jul na stadionu "Asim Ferhatović - Hase".

Derbi kola igra se na Gradskom stadionu u Banjaluci, gdje će Borac u subotu od 20 časova ugostiti vicešampiona Željezničar. Zanimljivo bi trebalo biti i u Zenici, gdje će snage odmjeriti Čelik i Sloboda, dok će na stadionu "Pod bijelim brijegom" igrati ovogodišnji učesnici kvalifikacija za Ligu Evrope, Zrinjski i Olimpik.

Izvor: MONDO/Ilustracija

PAROVI 1. KOLA:

Subota:
Rudar Prijedor - Mladost (17:30)
Radnik - Vitez (17:30)
Čelik - Sloboda (19:45)

Nedjelja:
Travnik - Široki Brijeg (17:30)
Slavija - Velež (17:30)
Borac - Željeznićar (20)
Zrinjski - Olimpik (20:30)

Ponedjeljak:
Sarajevo - Drina (17:30)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC