• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nikad neizvjesnije u Premijer ligi BiH"

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Poslije zimske pauze predstojećeg vikenda nastavlja se Premijer liga Bosne i Hercegovine , pa su za MONDO brojni poznati stručnjaci prognozirali novog šampiona i klubove koji će preseliti u niži rang.

 BH.stručnjaci prognoziraju za MONDO prvaka i klubove koji ispadaju Izvor: MONDO/Samir Cacan

Veoma interesantna bitka vodiće se za titulu prvaka Bosne i Hercegovine, a kao glavni pretendenti za naslov izdvojili su se tuzlanska Sloboda, Zrinjski iz Mostara, Široki Brijeg, bijeljinski Radnik i Sarajevo, aktuelni šampion.

Zbog najavljenog skraćenja šampionata sa 16 na 12 klubova, na kraju sezone će iz Premijer lige BiH da ispadne šest timova i u toj trci neće biti ništa manje zanimljivo. Ukoliko pogledamo tabelu, jasno je da su najugroženiji "fenjeraš" Velež i pretposljednja zvornička Drina, ali u niži rang bi na kraju sezone mogli da ispadnu i banjalučki Borac, Vitez, Olimpik, Travnik, Rudar-Prijedor, Slavija iz Istočnog Sarajeva, čak i Mladost, koja ima čak 18 bodova više od "rođenih" koji drže "fenjer".

Zbog toga su gotovo svi fudbalski stručnjaci iz BiH, koje je kontaktirao naš portal, bili vrlo obazrivi u prognoziranju budućeg šampiona ali i klubova koji će na kraju sezone preseliti u Prvu ligu republike Srpske ili Prvu ligu Federacije BiH.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Predrag Pašić, legenda kluba sa "Koševa" naglasio je da "ne pamti" kad je bilo ovako interesantno pratiti šampionat BiH.

"Toj zanimljivosti 'kumovalo' je skraćenje lige pošto je praktično na svakom meču velika neizvjesnost. Gotovo svi timovi su pod imperativom pobjede, bilo da se bore za titulu ili opstanak, pa će biti jako interesantno. Ipak, iskreno, nisam neki pretjerani optimista kad je riječ o skraćenju Premijer lige BiH jer ukupno gledano, svakim danom u zemlji se smanjuje broj profesionalnih igrača. Što se tiče prognoze, logično volio bih da Sarajevo odbrani titulu, ali vjerujem da podjednake šanse za trofej imaju Sloboda, Zrinjski, Široki Brijeg i Radnik", rekao je Pašić i dodao da "nema posebnog favorita za ispadanje".

"Ne mogu da prognoziram, čak ni u snu ne bih mogao da pogodim ko će da preseli u niži rang, osim vjerovatno otpisanih Veleža i Drine".

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Sličnog mišljenja je i proslavljeni fudbaler Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije Refik Šabanadžović.

"Kandidati su poznati i nalaze se od prvog do petog mjesta na tabeli, ali tek poslije nekoliko prvih mečeva će stvari postati 'čitkije' ko je bliži naslovu prvaka. Zato ne bih mogao da dajem čak ni blagu prednost. Pogledajte samo raspored prvog proljećnog kola i tri derbija (Borac - Sloboda, Zrinjski - Sarajevo, Željezničar - Široki Brijeg) i od ishoda tih utakmica će slika postati malčice jasnija. A što se tiče borbe za opstanak, lično bih volio da Borac i dogodine igra Premijer ligu BiH jer je veliki klub. Siguran sam da nikom neće biti lako jer svi su 'pod moranjem', pa nas očekuje nikad interesantniji nastavak prvenstva", rekao je Šabanadžović, koji je s crveno-bijelima postao prvak Evrope i svijeta.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Nekadašnji trener u stručnom štabu reprezentacije BiH Borče Sredojević naglasio je da bi favoritima za šampionski pehar račune mogao da pomuti sarajevski Željezničar, koji se dosta pojačao pred nastavak sezone.

TABELA: Sloboda 40, Zrinjski 39, Široki Brijeg 36, Radnik 35, Sarajevo 34, Željezničar 28, Čelik 28, Mladost DK 26, Slavija 25, Vitez 23, Olimpik 19, Borac 18, Travnik 17, Rudar - Prijedor 16, Drina 9, Velež 8.

"Biće veoma neizvjesno do posljednjeg kola i to je ono što je najzanimljivije i najbolje po bosanskohercegovački fudbal. Klubovi su se dosta pojačali i za prvaka će voditi glavnu riječ Sloboda, Zrinjski, Široki Brijeg i Sarajevo, a vjerujem da će i Željo kvalitetno igrati zbog jakih pojačanja poput 'zmajeva' Adnana Zahirovića i Miroslava Stevanovića".

Prema njegovim riječima, uvijek je nezahvalno, čak pomalo i nepristojno davati prognoze o ispadanju.

"Ružno bi bilo reći da će 'taj i taj' klub da ispadne, ali se nadam da će Borac iz Banjaluke osigurati opstanak. Doveli su dobra pojačanja, sad je pitanje samo uigranosti. Čini mi se da se Velež praktično pomirio sa sudbinom. Vjerujem da će predstojeće proljeće da iskoristi za stabilizaciju i da će se što prije vratiti u elitu, gdje realno po renomeu i pripada".

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Nekadašnji trener brojnih ekipa u BiH Milomir Odović bio je nešto konkretniji u prognozama.
"Realno gledano, četiri tima su kandidati za prvo mjesto: Sloboda, Zrinjski, Široki Brijeg i Sarajevo, svi su zadržali kontinuitet u igračkom kadru, jedino bordo klub je malo više mijenjao. Ne bih otpisao ni Radnik, ali vjerujem da imaju nešto manje šansi za naslov", rekao je Odović i nastavio:

"Borba za opstanak će takođe biti jako neizvjesna i vrlo zanimljiva. Borac se dobro pojačao, Olimpik ima odličan tim i vjerujem da će Banjalučani i tim sa 'Otoke' uspjeti da osiguraju opstanak. Drina i Velež su već praktično već ispali i ne znam kako se mogu spasiti. Teško je očekivati da će opstati Rudar-Prijedor, a mislim da mnogo šansi nemaju ni u Travniku, iako su uložili mnogo u renoviranje ekipe".

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Dženan Uščuplić, nekadašnji šef struke Sarajeva, malu prednost za osvajanje šampionskog pehara dao je Slobodi i Zrinjskom, ali vjeruje da na kraju može da odlučuje i "foto-finiš".

"Svih pet ekipa iz vrhu imaju šanse da osvoje titulu, po meni su nešto bliži Tuzlaci i Mostarci zbog trenutnog bodovnog stanja, ali i ostali mogu do pehara. Ipak, nešto jasnije će biti poslije prvih mečeva i tri derbija u kojima se sastaju Borac i Sloboda, Zrinjski i Sarajevo, te Željezničar i Široki Brijeg. Već tiu može da krene lomljenje prvenstva".

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Nekadašnji trener Borca i selektor U-21 selekcije BiH Vlado Jagodić takođe smatra da su Sloboda i Široki Brijeg najbliži trofeju zbog uigranosti i konstatnosti igrača u svojim ekipama.

"Sloboda nije mnogo mijenjala, Anes Haurdić je jedini došao a Nenad Kiso otišao, a malo se trgovalo i u Širokom Brijegu. Tuzlaci i Hercegovci imaju dvije najuigranije ekipe i njima dajem blagu prednost u trci za titulom. Naravno, ne smijemo zaboraviti Zrinjski jer je Vinko Marinović napravio odličan posao angažovanjem čak sedam mladih reprezentativaca BiH. Sarajevo je dovelo dva Brazilca i koliko vidim biće starteri kod Miodraga Ješića. To može da bude jako dobro ili jako loše. Slično je i u mom Borcu, sve te promjene mogu biti 'mač sa dvije oštrice'", izjavio je Jagodić i dodao da kad je riječ o ispadanju, bez namjere da se Velež i Drina, uvrijede, nemaju šansi za spas.

Naglasio je i da se njegov bivši klub Čelik iz Zenice može naći u velikom problemu iako trenutno nema bojazni od ispadanja.

"Čelik ima nezgodan raspored u prve četiri utakmice (Travnik, Sarajevo, Zrinjski i Široki Brijeg)i zbog svih problema oko kluba može neplanski da se nađe u nezgodnoj situaciji".

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Direktor Širokog Brijega Josip Bevanda izrazio je nadu da će klub sa "Pecare" prvi proći kroz cilj na kraju sezone, ali i dodao da će napadačka igra njegove ekipe umnogome da zavisi od stanja trenera na premijerligaškim stadionima.

"Sigurno nas očekuje zanimljiv nastavak šampionata, biće vrlo dinamično već na startu jer imamo tri kvalitetna derbija. Naša zadaća je plasman u Evropu, iako ne krijemo da želimo osvojiti barem jedan od trofeja. Imamo kvalitet za to i nadam se da ćemo prvi proći kroz cilj. Takođe, zbog našeg napadačkog fudbala volio bih da tereni budu što bolji, ali sigurno će biti teško i neizvjesno do kraja i kad je riječ o tituli ili opstanku. Svi klubovima koji ispadnu na kraju sezone želim svu sreću da se što prije vrate u elitni razred", naglasio je Bevanda.

PL BiH, 19. kolo (28. i 29. februara)

SARAJEVO: Željezničar - Široki Brijeg
VITEZ: Vitez - Velež
BIJELJINA: Radnik - Mladost
BANJALUKA: Borac - Sloboda
ISTOČNO SARAJEVO: Slavija - Olimpik
PRIJEDOR: Rudar - Drina
ZENICA: Čelik - Travnik
MOSTAR: Zrinjski - Sarajevo

Anketa

Ko će biti prvak BiH

  • Sloboda

    19.05% (16)

  • Zrinjski

    27.38% (23)

  • Široki Brijeg

    2.38% (2)

  • Sarajevo

    11.9% (10)

  • Radnik

    39.29% (33)

Ko će biti prvak BiH

Rezultati

Anketa

Ko će da ispadne u niži rang uz očekivane Velež i Drinu?

  • Borac

    14.08% (10)

  • Rudar - Prijedor

    30.99% (22)

  • Travnik

    18.31% (13)

  • Olimpik

    4.23% (3)

  • Vitez

    18.31% (13)

  • Slavija

    1.41% (1)

  • Mladost

    5.63% (4)

  • Čelik

    7.04% (5)

Ko će da ispadne u niži rang uz očekivane Velež i Drinu?

Rezultati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

TkrFY

Čelik i Rudar ispadaju 99% za ostale je teško prognozirati. Borac ostaje i uzima Kup

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC