• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ubedljiv poraz Zvezde na oproštaju od Top 16

Autor mondo.rs

Crveno-beli izgubili od Cedevite u Zagrebu 21 poen razlike, u poslednjem meču pre serije protiv CSKA. Mitrović se vratio na teren, Radonjić kombinovao sastav.

 Ubedljiv poraz Zvezde na oproštaju od Top 16 Izvor: MN PRESS

Mislima usmereni ka Moskvi, a (samo) fizički prisutni u Zagrebu, igrači Crvene zvezde Telekom doživeli su ubedljiv poraz od Cedevite, na oproštaju od Top 16 faze.

Hrvatski šampion pobedio je crveno-bele, svoje velike dužnike iz ove sezone, u poslednjem međusobnom okršaju, praćenim velikom tenzijom van hale "Draženovog doma", a na momente i u njoj.

Ipak, na parketu nije bilo ni nervoze, ni vatre, već samo mirne i rutinske pobede domaćina.

CEDEVITA - ZVEZDA 83:62 (29:12, 23:12, 16:14, 15:17)

Hrvatska ekipa ušla je u meč spremnija, motivisanija i odlučnija da se bar simbolično, u utakmici bez značaja, revanšira Zvezdi za poraze u "jadranskoj" seriji za finale i plasman u Evroligu. Slično pobedi nad Fenerbahčeom od pretprošle nedelje, igrači Veljka Mršića uradili su dovoljno za još jedan evroligaški trijumf uveliko pre finiša.

Konačan ishod bio je nagovešten već u prvoj deonici.

Bez Kvinsija Milera i Marka Gudurića u rotaciji, Radonjić je od početka bio prinuđen, ali i rešen da kombinuje sastav, pa je startni krilni centar bio Marko Tejić, a prvi ga je zamenio oporavljeni kapiten Luka Mitrović, kome će definitivno biti potrebno još treninga i utakmica da bi se vratio u takmičarski ritam.

Dok je manjak energije i fokusa igrača Zvezde bio sve uočljiviji, Cedevita je pojačavala ritam, potvrdila veliku želju napravivši brzo dva nesportska faula i već u prvih deset minuta rešila pitanje pobednika.

Do poluvremena, u napadima na poroznu odbranu Beograđana, domaćin je promašio samo šest šuteva za dva (17/23) i četiri za tri (5/9), na čelu sa sjajnim Džejkobom Pulenom, koji je u uvodnom poluvremenu postigao 16 poena, a do kraja još šest.

Tačku kraj imena pobednika Cedevita je stavila već u 13. minutu, u kojem je hrvatski predstavnik poveo maksimalnih 25 poena prednosti. Tako ubedljivo vođstvo, uz kratke periode svojih zastajanja i Zvezdinih trzaja, domaćin je čuvao i sačuvao do kraja, čitavih 37 minuta.

U kratkom "prelomnom" periodu utakmice, crveno-beli nisu imali energije u odbrani, kao ni rešenje za zonsku odbranu hrvatskog tima, koju su pokušavali da "reše" šutevima za tri, ali i njihova preciznost u tim pokušajima (3/20) jasno nagoveštava koliko su bili uspešni i u tom, a i u ostalim zadacima.

Sa izuzetkom doprinosa raspoloženog i uobičajeno borbenog Vladimira Štimca (18 p, 11 sk, indeks 28) i momenata dobre igre Tarensa Kinzija (11 p), u Radonjićevom timu nije bilo igrača koji bi mogao da trgne ostale i da ih "povuče" bar ka nagoveštaju preokreta.

Jović je na terenu proveo samo 13 minuta i nije se upisao (0/1 za tri), Dangubić je promašio svih pet šuteva van crte na 6,75, Maik Cirbes je bio neubedljiv (10 p), Simonović je za 17 minuta na poziciji "četiri" postigao šest poena (2/6 za tri)...

U odsustvu Milera i Gudurića, Radonjić je u rotaciju uvrstio i Borišu Simanića (6 p, 8 minuta), koji je danas odigrao prvi meč za Zvezdu od kad je potpisao profesionalni ugovor. Devet minuta na poziciji plejmejkera odigrao je i Nikola Rebić.

Šef struke crveno-belih tako je "promešao" sastav uoči završne pripreme za četvrtfinalnu seriju Evrolige, krunu ove sezone i celokupnog evropskog ciklusa Zvezde u poslednjih nekoliko godina . Na put u Moskvu šampioni Srbije i ABA lige krenuće u ponedeljak, sa nadom navijača da će iz rasterećenosti i drastično boljeg pristupa nego u večerašnjem meču pokušati da iznenade velikog favorita.

Večerašnjom utakmicom i porazom, koji neće dugo boleti zvezdaše, Radonjićev tim stavio je tačku na Top 16 fazu Evrolige. Crveno-beli pamtiće je po istorijskom plasmanu među najboljih osam u Evropi, gde po svemu pruženom ove sezone i pripadaju.

CEDEVITA: Pulen 22 (4/7 za tri), Vajt 8, Katić 1, Pilepić 4, Babić 10 (4 sk), Žganec 2, Bilan 12, Mazalin, Gordić 6, Žorić 12 (4 sk), Arapović 6.

ZVEZDA: Kinzi 11 (0/2 za dva), Rebić 5, Dangubić 4 (0/5 za tri), Mitrović 3 (4 sk), Lazić, Simanić 2, Micić 3 (5 as), Tejić, Simonović 6 (2/6 za tri), Jović, Cirbes 10, Štimac 18 (11 sk, indeks 28)

Cedevita je završila meč sa 63 odsto pogođenih šuteva za dva (25/41), a Zvezda sa 51 (21/41). Domaćin je pogodio pet trojki iz 12 pokušaja (41 odsto), a gost samo tri iz čak 23 (13 odsto). Ekipe su bile izjednačene u skokovima (34:34), a Zvezda je imala po jednu asistenciju (15:14) i izgubljenu loptu (17:16) više od rivala.

IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ UTAKMICE - 83:62

39' 81:60 U momentu u kojem je Cedevita izjednačila maksimalno vođstvo ("plus 25") poene za crveno-bele postigli su Rebić i Simanić. Vreme sada, naravno, jako brzo prolazi.

33' 72:52 Mitrović je ponovo na parketu, dok igrači oba tima iščekuju kraj utakmice, u kamernoj atmosferi. Štimac je ubacio svoj 14. poen, a Rebić se "upisao" sa linije za slobodna bacanja.

- Kraj treće deonice -

30' 68:45 Uz 16 poena Pulena, Žorić je dodao 12. Cedevita mirno privodi posao kraju, dok ističe i 30. minut košarke u "Draženovom domu".

29' 65:40 Utakmica je uveliko izgubila žar, kao što se čini da je i Zvezda na terenu potpisala kapitulaciju. "Iseckan" meč prekidan je čestim faulovima - uglavnom na igračima Cedevite, koji "sa crte" izjednačuju maksimalno vođstvo.

26' 59:35 Radonjić pruža priliku mladom Boriši Simaniću da debituje u Top 16 fazi. Ovo je njegov prvi nastup u svojstvu profesionalnog igrača, jer je nedavno potpisao prvi ugovor sa crveno-belima. Dok on utrčava na parket, Babić pogađa slobodna bacanja za velikih "plus 24".

23' 57:35 Kinzi "otvara" drugo poluvreme pogocima za dva, koje Luka Babić lako "poništava" pogotkom uz faul posle prodora. Miran period utakmice, prožet promašajima na obe strane.

Strelci:

CEDEVITA: Pulen 16 (4/6 za tri), Vajt 8, Pilepić 2, Babić 4, Bilan 9 (4 sk), Gordić 3, Žorić 6, Arapović 4.
ZVEZDA: Kinzi 4, Dangubić 2, Mitrović 3, Micić 3 (3 as), Simonović 6 (2/4 za tri), Cirbes 4, Štimac 9 (4 sk).

Cedevita šutira za dva sjajnih 73 odsto (17/23), dok je Zvezda ispod 50 odsto (8/17, 40 odsto), Zagrepčani su nadskočili goste (17/13), sakupili jednu asistenciju više (10:9) i napravili dve nesportske greške, što jasno govori o njihovoj želji u ovoj utakmici.

Cedevita je pogodila pet trojki iz devet pokušaja, a Zvezda tri iz 12.

Crveno-belima je posao otežan neigranjem Kvinsija Milera, koji zbog povrede nije ni doputovao u Zagreb, kao i Marka Gudurića, koji je takođe prinudno van protokola.

- POLUVREME 52:31 -

20' 52:31 Džejkob Pulen pogađa i svoju četvrtu trojku i uz zvuk sirene, preko ruke, sabira već 16 poen. Potpuna dominacija Zagrepčana nad Beograđanima, koji očigledno nemaju fokus na večerašnji meč.

20' 48:31 Miro Bilan pravi faul u napadu, postavljajući blok, što u poslednjem napadu Zvezde čini i Marko Simonović.

19' 49:29 Period bolje igre Zvezde trajao je kratko. Cedevita je veoma lako napravila novu mini seriju i uz greške Beograđana u napadu lako vratila razliku na 20 poena.

- Cedevita reaguje na period bolje igre Zvezde. Tajm-aut Veljko Mršić.

17' 43:27 Lazić promašuje ceo koš pri šutu za tri, a Micić kasni sa dodavanjem Simonovću, koji dobija loptu posle zvuka sirene... Ipak, Dangubić primorava Zagrepčane na izgubljenu loptu, a Štimac lako pogađa o tablu... Jednom, pa drugi put.

15' 41:23 Nesportski faul Gordića na Štimcu, koga pod košem čvrsto udara i Luka Žorić. U dodatnom napadu Marko Simonović pogađa trojku i razlika je posle dugo vremena manja od 20 poena.

- Zvezda ne uspeva ni da mirno izvede aut. Micić je prebacio i Lazića i Štimca, poslavši loptu na suprotan kraj terena i predavši je protivniku. Na parketu je petorka crveno-belih Micić, Dangubić, Lazić, Simonović, Štimac.

14' 41:19 Simonović pogađa trojku i bar na momenat odgovara na seriju poena domaćina, koji u drugoj četvrtini nije iskoristio samo dva napada.

13' 39:14 Za manje od 14 minuta košarke Zvezda već gubi 25 poena razlike i izgleda veoma loše.

- Još jedan tajm-aut.

- Cedevita ne odustaje od zonske odbrane, za koju srpski tim ne pronalazi rešenje u jako dugom intervalu.

- Radonjić prekida seriju domaćina tajm-autom. Može li Zvezda bar da se trgne u momentima u kojima ne uspeva da odbrani nijedan napad protivnika?

12' 37:14 Cedevita praktično ne naizlazi na bilo kakav otpor u reketu Beograđana. Svaku ideju Zagrepčani lako sprovode i ne prestaju da pogađaju. Novo maksimalno vođstvo hrvatskog tima, pogotkom Luke Žorića.

- U hali je i grupa od oko 15 simpatizera i simpatizerki Crvene zvezde, koji su u jednom trenutku aplaudirali crveno-belima i skrenuli pažnju na sebe.

- Kraj prve četvrtine, 29:12 -

10' 29:11 "Ubij, ubij, ubij Srbina", začulo se jako u ovim trenucima. Čii se da je to jasan znak da su navijači Dinama ušli u dvoranu. U međuvremenu, Cedevita nastavlja da pogađa i mirno privodi kraju četvrtinu.

9' 25:10 Cedevita nastavlja da povećava razliku. Pulen je pogodio još jednu trojku, pa potom još jednu! Zvezda izgleda jako, jako loše dok Cedevita stiče sve veću i veću razliku. Simonović je na terenu umesto Kinzija.

8' 19:9 Pulen pogađa šut za tri i Cedevita odlazi na "plus 10". Radonjić reaguje tajm-autom da bi trgao ekipu.

Prethodno, veoma jeftin faul Kinzija na Luki Babiću, zbog kojeg Zvezda ispunjava bonus. Međutim, Dalmatinac promašuje oba slobodna bacanja, dok na drugoj strani sudije sumnjivom odlukom dodeljuju Cedeviti loptu pod košem.

7' 16:9 Jako lepa akcija Zvezde i "upis" Luke Mitrovića. Ipak, Cedevita na drugoj strani ne staje. Jović prvi put ulazi u igru.

- Prvi tajm-aut. Cedevita je bolje 'otvorila' meč i pronašla ritam u napadu -

6' 14:7 Luka Mitrović Cedevita mirno stiče prvu značajnu prednost. Gordić je ubacio šut za tri poena iz ćoška, dok kapiten Zvezde Luka Mitrović prvi put ulazi u igru od sredine oktobra, kada je povredio koleno.

4' 7:7 Miro Bilan nesportski faulira Cirbesa, a Nemac pogađa oba slobodna bacanja i izjednačuje. U dodatnom posedu Dangubić pravi grešku u koracima.

2' 3:5 Dangubić postiže prve poene za Beograđane, a u sledećem napadu Micić trojkom donosi srpskom timu i prvo vođstvo.

1' 2:0 U prvom napadu, Tejić gubi loptu i lopta je za Cedevitu. Babić poentira posle prodora. Navijači pevaju "Vukovar, Vukovar..."

- Meč je počeo -

Startne petorke:

ZVEZDA: Mcić, Dangubić, Kinzi, Tejić, Cirbes.
CEDEVITA: Gordić, Babić, Vajt, Arapović, Bilan.

Posle celodnevnih vesti o privođenju navijača Zvezde u Zagrebu, vreme je i za košarku.

Pristalice crveno-belih, koje su doputovale iz Beograda, legimitisane su u glavnom gradu Hrvatske i ubačene u "maricu", u sklopu preventivne akcije tamošnje policije.

Informacije o lišavanju slobode Delija izazivale su veliku pažnju od podneva i tako napravile uvod u utakmicu lišenu takmičarskoj značaja, Cedevita - Crvena zvezda Telekom, u kojoj će se domaćin oprostiti od Evrolige, a gost pripremati za duele protiv CSKA u Top 8 fazi.

- Očekivano, dvorana je uoči utakmice polovično ispunjena. Van dvorane je veliki broj navijača Dinama.

- Meč u Zagrebu značajan je za crveno-bele jer će se kapiten ekipe Luka Mitrovićvratiti u tim posle pola godine oporavka od komplikovane povrede kolena. Kvinsi Miler je ostao u Beogradu, odakle poručuje da nema dogovor s Makabijem, a mesto startnog krilnog centra dodeljeno je Marku Tejiću.

- Često su iz Cedevite isticali da bi voleli da imaju podršku najvatrenijih navijača, tražili "vatreniju" podršku, organizovali i današnju akciju skupljanja novca za vodotoranj u Vukovaru, srušen u građanskom ratu, i prvi put su dočekali da organizovana navijačka grupa iz Hrvatske dođe na njenu utakmicu.

Portal Index.hr javlja da su pristalice Dinamo Zagreba ("Bed Blue Boys") ušle u dvoranu i da zagrebačka policija detaljno pretresa i na ulazima u halu i u okolini.

Ostanite uz MONDO i pratite meč u tekstualnom prenosu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC