• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajići" ispustili četvrtfinale!

Autor mondo.ba

Šteta, velika šteta! Košarkaši Bosne i Hercegovine (U-17) imali su pet poena viška protiv Australije u završnici meča osmine finala Svjetskog prvenstva u Saragosi, ali su "kenguri" serijom od 10:0 prelomili susret.

Mladi košarkaši BiH nisu uspjeli da savladaju Australiju u osmini finala Mundobasketa!

BiH - AUSTRALIJA72:75 (15:21, 15:6, 22:20, 20:28)

Vicešampioni svijeta su gubili veći dio utakmice, osim u prvoj četvrtini i činilo se da će "zmajići" uspjeti da osiguraju plasman među osam najboljih na planeti.

Imali su izabranici Josipa Pandže "plus pet" u posljednjih 120 sekundi i onda neobjašnjivo pali i dozvolili rivalu da serijom od 10:0 prelomi meč u svoju korist i izbori četvrtfinale.


Vjerovatno najzaslužniji za plasman "kengura" u dalje takmičenje u Saragosi bio je "naše gore list" Dragan Elkaz, koji je ostvario fantastičan učinak od 25 koševa, od čega čak šest trojki!

Osim njega Australija je imala samo još jednog košarkaša koji je bio "dvocifren" - Tom Fulerton (10), ali su pogotke i odgovornost timski rasporedili po četvrtinama. Kodi Stejtmen je postigao devet koševa, koliko i na samom početku Kalum Dalton.

U taboru BiH po običaju ubjedljivo najefikasniji bio je kapiten "zmajića" Džanan Musa sa 34 koša uz za razliku od meča sa Francuskom, nešto bolji procenat šuta - 30 za dva i 57 za tri poena. Sani Čampara je uknjižio 17 pogodaka, te uz Aljošu Jankovića, koji je bio najbolji skakač na meču sa 14 uhvaćenih lopti i šest koševa, dao veliki doprinos da "zlatni dječaci" za malo izbore četvrtfinale.

Ključ za poraz izabranika Josipa Pandže treba tražiti u lošijem procentu za dva poena 30.43 naspram 46.81 "kengura" jer su "zmajići" u svim ostalim parametrima bili bolji rival.

PRVA ČETVRTINA(21:15)

"Kenguri" su bolje ušli u meč i poveli sa 6:0, ali su košarkaši BiH uspjeli da trojkom Čampare i dvojkom Lazara Mutića uz jednu ukradenu loptu Aljoše Jankovića dođu do "minus jedan" (6:5).

Šon Mekdonand i Kalum Dalton su raspoloženi za igru i zasad odbrana "zmajića" nema rješenja za njih - 14:9.

Australija i dalje održava vođstvo od pet pogodaka - u međuvremenu je za tim Josipa Pandže pogodio Emir Čerkezović.

U finišu prvog kvartala, "zmajići" su pojačali odbranu, a krenuli su i da pogađaju Vedran Mirković i s penala Janković, ali su vicešampioni svijeta odbili sve napade i sa "plus šest" riješili prvi dio igre (21:15).

Najefikasniji u taboru BiH u prvoj četvrtini bili su Čerkezović sa četiri pogotka, Čampara i Musa su ubacili po poen manje, dok je kod "kengura" prvo ime bio Dalton sa četiri koša.

Australija je statistički gledano podjednaka sa BiH, iako je za njihovo vođstvo presudan bio procenat šuta za dva poena - 50 odsto naspram 30 procenata "zmajića".

DRUGA ČETVRTINA (6:15)

Čampara je drugu četvrtinu otvorio trojkom, potom je Dalton pogodio za dva, ali i Janković pa je razlika u korist Australije sada tri koša (23:20).

Pogledajte "bananu" Jankovića!


Prva trojka Muse za prvo izjednačenje u petom minutu drugog kvartala dvoboja u Saragosi!

Čerkezović je s linije slobodnih bacanja donio prvo vođstvo za BiH na ovoj utakmici (23:26)!

Nastavili su "zmajići" da igraju mnogo bolje odbranu što je rezultiralo i zadržavanjem prednosti od tri pogotka do odlaska na odmor. Sveli su Australiju u drugoj četvrtini na samo šest ubačenih poena. Na poluvremenu - 27:30 u korist BiH.

TREĆA ČETVRTINA (20:22)

Nakon povratka na parket, vodila se žestoka borba i igralo uglavnom "koš za koš" pa su poslije nekoliko minuta "zmajići" održavali razliku od nekoliko pogodaka. Za BiH su polovinom trećeg perioda pogađali Musa i Janković, koji je zabilježio dosad i osam skokova.

Pokušavali su "kenguri" da stignu prednost, ali su košarkaši BiH uspjeli da održe prednost od nekoliko pogodaka, pa se u odlučujuću posljednju četvrtinu ušlo sa prednošću "zmajića" 52:47.

Najbolji kod "zmajića" dosad bio je Musa sa 22 poena, Čampara je ubacio 11, a Janković ostvario devet skokova uz šest koševa. U australijskom timu najučinkovitiji je Kodi Stejtmen sa devet pogodaka.

ČETVRTA ČETVRTINA

U posljednjem periodu probudio se i proradio bek Australije Dragan Elkaz, sudeći po imenu, porijeklom s naših prostora, pogodivši nekoliko dalekometnih šuteva i to kad je BiH krenula da se odlijepi na značajniju razliku.

Trenutno je samo "plus jedan" za BiH (57:56), pa je selektor Pandža pozvao minut odmora.

Elkaz je ponovo pogodio trojku za vođstvo "kengura" poslije dugo vremena, ali je uzvratio Čampara za dva za izjednačenje (59:59).




Poentirao je i Musa, poslije prodora uz prekršaj, ali nije pogodio dodatno slobodno bacanje, ali su uzvratili Australijanci za novi "egal" na polovini posljednjeg kvartala.

Dragan Elkaz je opet neuhvatljiv za BiH izvan linije za tri poena, njegova šesta trojka!

Ne daju se ni "zmajići", još dva i po minuta do kraja, a prednost je, doduše minimalna na strani BiH (67:66).

Čampara i Musa su pogodili važne poene i BiH ponovo ima prednost od "plus pet" na dva minuta do kraja. (70:65) uz skandiranje navijača: Ovo je Bosna, ovo je Bosna!

Ipak, ne odustaju ni Australijanci već su uspjeli da samo jedan minut i kusur naprave sjajnu seriju od 10:0 i povedu sa pet razlike! (75:70). Nevjerovatno!

Musa je s linije slobodnih bacanja prekinuo crnu seriju i BiH na 17 sekundi do kraja zaostaje tri poena.

Janković je pokušao da šutira za dva poena, ali nije bio precizan, potom je loptu uhvatio u ofanzivnom skoku i Čampara je imao priliku da trojkom izbori produžetak, ali nije pogodio. Šteta! BiH je bez plasmana među osam najboljih na Mundobasketu.

NAJAVA

Izabranici Josipa Pandže su u grupnoj fazi ostvarili dvije pobjede i jedan poraz, dok su njihovi rivali upisali jednu pobjedu i dva neuspjeha.

"Zmajići" su prvenstvo u Španiji počeli 23. juna trijumfom nad Dominikanskom Republikom (84:59), dva dana kasnije su poraženi od Francuske (65:84), da bi grupnu fazu zaključili 26. juna ubjedljivim slavljem nad Južnom Korejom (105:85).

S druge strane, Australijaci su u prva dva meča pretrpjeli poraze, prvo od Kanade (78:81), a potom od Kine (72:90), da bi u posljednjem kolu nadigrali Finsku (77:62).

"Kenguri" su inače aktuelni vicešampioni sa prehodnog Mundobasketa.

U najavi dvoboja, Džanan Musa i Sani Čampara su naglasili da je Australija ozbiljan rival, ali da "zmajići" mogu da izbore plasman u četvrtfinale.

"Kada se držimo zajedno možemo svakoga pobijediti", rekao je Čampara.

Ipak, samo jednu stvar od njih traži selektor BiH Josip Pandža i to onu najvažniju od svih.

"Selektor zahtijeva da budemo dobri ljudi, a sve ostalo će doći", dodao je Musa, inače najbolji košgeter prve faze Mundobasketa.

Ukoliko nadigraju Australiju, košarkaši BiH će najvjerovatnije u četvrtfinalu igrati sa Španijom, selekcijom domaćina.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC