• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVROKUP: Partizan protiv ruskih milionera!

Autor mondo.rs

U "Pionir" stižu Aleksej Šved i Himki, kao i Dragan Milosavljević i Alba.

Partizan se vratio u Evrokup i ovog četvrtka saznao imena protivnika!

Ceduljica sa imenom kluba iz Humske, jednog od prisustnih bivših šampiona Evrope, izvučena je na ceremoniji u Barseloni iz šestog šešira. Polu-dirigovanim vođenjem, smeštena je u isti koš sa jednim od favorita - Himkijem iz Podmoskovlja!

Prošlosezonski učesnik Evrolige, tim koji u svom sastavu ima Alekseja Šveda i Tajrisa Rajsa, doći će u halu "Pionir" pred Grobare, kao najzvučniji rival srpskog predstavnika u Grupi B, koju čine:

Himki, Alba, Bilbao, Lijetuvos Ritas, Kantu i Partizan!

Pročitajte sastav ostalih grupa:

Grupa A: Nižnji Novgorod, Gran Kanarija, Cedevita, Stelmet, AEK

Grupa C: Unikaha, Bajern, Mursija, Dinamo Sasari, Zenit, Budućnost

Grupa D: Lokomotiva Kubanj, Valensija, Olimpija, Hapoel Jerusalim, Ulm, Trento


Dakle, Partizan će u svojoj povratničkoj sezoni u Evrokupu ponovo igrati protiv Lijetuvos Ritasa, kao i pretprošle godine, a u halu "Aleksandar Nikolić" doći će i bivši kapiten crno-belih Dragan Milosavljević, kao lider berlinske Albe.

Na početku ceremonije, predstavljeno je novo, sponzorsko ime Evrokupa: "7 Days Eurocup".

Rivali Partizana biće i Bilbao, desetoplasirani tim španske lige i italijanski Kantu, dvostruki bivši šampion Evrope, čiji je dres prošle sezone nosilo nekoliko igrača koji su nastupali u ABA ligi (Roko Ukić, Domen Lorbek, Brejdi Heslip).

Odlukom žreba, Partizan je mogao da bude smešten samo u grupe B ili C, s obzirom na to da je unapred bilo sprečeno da timovi iz iste zemlje (u našem slučaju - ABA lige) budu rivali u grupnoj fazi.

Ovdašnje regionalno takmičenje u Evrokupu predstavljaće još i Budućnost (Crna Gora), Cedevita (Hrvatska) i Olimpija (Slovenija).

Plasman u Last 16 fazu obezbediće po četiri ekipe iz svake grupe.

UVOD:

Košarkaši Partizana, koji se vraćaju na evropsku scenu posle sezone odsustva zbog štednje, saznaće danas nešto posle 13.15 protivnike u prvoj fazi Evrokupa za sezonu 2016/17.

U Mediapro Auditorium dvorani u Barseloni, nedaleko od sedišta ECA, kompanije koja vodi Evroligu i Evrokup, biće održan žreb za 15. izdanje Evrokupa, a rezultate željno očekuju 24 kluba, od kojih će samo jedan, šampion, biti pozvan da učestvuje u Evroligi naredne sezone, nevezano za rezultate u prvenstvu.

Partizan je smešten u najslabiji, šesti šešir, iz kojeg će biti popunjene četiri grupe, a crno-beli dele ovu nezavidnu poziciju sa prvakom Crne Gore, ekipom Budućnosti i italijanskim klubovima, Trentom i Ređo Emilijom.

Sastav šešira uoči žreba određen je na osnovu rezultata klubova u ECA takmičenjima u prethodne tri sezone, a kako crno-beli nisu igrali Evropu u sezoni 2015/16, nije bilo realno da zauzmu bolje mesto.

ECA, koja se žestoko borila i bori sa FIBA oko ideje da organizuje Evrokup (svi klubovi učesnici Evrokupa suspendovani su od strane nacionalnih saveza po nalogu FIBA, jer nisu prihvatili da igraju novoformiranu Ligu šampiona), odlučila je da četiri "vajld kard" pozivnice uruči španskom Bilbau, italijanskom Kantuu, ruskom Novgorodu i slovenačkoj Olimpiji, koja se provukla iako nije izborila plasman u ABA ligu, a to je trebalo da bude jedan od uslova za učešće i u Evrokupu.

Koliko je ovo takmičenje, nakon "zatvaranja" Evrolige i smanjenja broja učesnika sa 24 na 16, postalo jako svedoči i podatak da je u prvi šešir smeštena ekipa Lokomotive Kuban, koja je pre samo dva meseca nastupala na Fajnal-foru Evrolige u Berlinu.

Posle deset odigranih kola u prvoj fazi, takmičenje u Top 16 fazi takmičenja nastaviće četiri prvoplasirane ekipe iz četiri grupe, posle čega sledi novi žreb i novo kružno nadmetanje od šest kola.

Dve najbolje ekipe iz svake od četiri grupe u Top 16 fazi plasiraće se u četvrtfinale, kada kreće plej-of, a za razliku od Evrolige, u Evrokupu će se igrati na tri dobijene i u četvrtfinalu i u polufinalu i u finalu!

Što se samog žreba tiče, postoje i određene restrikcije – klubovi iz iste lige (nacionalne ili regionalne, u zavisnosti kako su izborili plasman) neće moći da se nađu u istoj grupi u prvoj fazi takmičenja, osim u slučaju Španije, koja jedina ima pet predstavnika.

ABA liga smatraće se "jednom državom", pa tako Partizan neće moći da bude u grupi sa Cedevitom i Olimpijom, baš kao ni Budućnost.

Ostanite uz MONDO, pratićemo žreb UŽIVO!

Prvi šešir:

Lokomotiva Kuban
Himki
Nižnji Novgorod
Unikaha Malaga

Drugi šešir:

Valensija
Alba Berlin
Bajern Minhen
Gran Kanarija

Treći šešir:

Cedevita Zagreb
Bilbao Basket
Mursija
Olimpija Ljubljana

Četvrti šešir:

Hapoel Jerusalim
Lijetuvos Ritas
Dinamo Sasari
Zjelona Gora

Peti šešir:

Zenit Sankt Peterburg
Kantu
AEK Atina
Ulm

Šesti šešir:

Budućnost Podgorica
Partizan Beograd
Trento
Ređo Emilija


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC