• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eder za Portugal, za senzaciju, za Ronalda!

Autor mondo.rs

"Bomba" Edera u 109. minutu za evropsku titulu Portugalaca! Rezervista je uspeo da napravi čudo i nadoknadio je odsustvo Ronalda koji je rano morao da napusti meč zbog povrede. Francuska ima za čim da žali!

Kakvo finale Evropskog prvenstva na stadionu "Francuska"!

Ni sjajni Francuzi, ni svi statistički podaci koji im nisu išli u korist, a ni povreda Kristijana Ronalda - ništa od toga nije uspelo da zaustavi odlučne Portugalce u finalu Evropskog prvenstva za 2016. godinu.

Fudbaleri Portugala po prvi put u istoriji postali su šampioni Evrope pošto su u finalu u Sen Deniju savladali domaćina Francusku golom rezerviste Edera u produžecima.

Tamnoputi napadač, koga ne odlikuju golovi, uspeo je da u 109. minutu iskoristi trenutak kada je ostao sam po prijemu lopte, pa je sa 25-26 metara šutirao snažno i pogodio donji desni ugao Uga Lorisa koji je bio "kratak". 

Meč je obeležila povreda Kristijana Ronalda koji je već posle 24 minuta fudbala morao da napusti igru zbog povrede, ali je sve vreme bodrio svoje saigrače i gotovo se ponašao kao pomoćni trener. Francuska je ipak bila bolja u ovom meču, stvorila je više šansi preko Grizmana, a nisu imali ni sreće kada je u 92. minutu Andre-Pjer Žinjak pogodio stativu iz neposredne blizine.

Međutim, to će se ubrzo zaboraviti, pamtiće se samo:

PORTUGAL - FRANCUSKA 1:0 (0:0, 0:0)!

Kristijano Ronaldo je dočekao da podigne trofej namenjem prvaku Evrope!

Prvo je u maju podigao onaj koji je namenjen klupskom, a u julu je to uradio i sa onim koji je namenjem reprezentativnom fudbalu.

Uhvatili su se za glavu svi navijači Portugala kada je on posle starta Dimitrija Pajea, koji sudija nije ni okarakterisao kao faul, ostao da leži na travi. Uspeo je da izdrži nekoliko minuta, vratio se, ali telo nije moglo. Morao je već tako rano da napusti igru, a njegovim saigračima je kroz glavu verovatno prolazilo da 41 godinu nisu dobili "trikolore", pa kako će to učiniti bez njega?

Francuska je bila ta koja je držala posed, sjajno je igrao Musa Sisoko i često pretio sa distance, a najbolju šansu imao je najbolji strelac EURO2016 Antoan Grizman kada je sa 15-16 metara umalo lobovao Ruija Patrisija, koji je briljirao na ovom meču.

U nastavku je bio još bolji.

Zaustavljao je pokušaje Antoana Grizmana, koji je najviše pretio udarcima glavom (!?), a branio je i pokušaje Musi Sisoku, Patrisu Evri, Olivijeu Žiruu, ali ništa nije mogao da učini kada je Žinjak "zalomio" Pepea i šutirao mu kroz noge - na njegovu sreću, ali i Pepeovu, pogodio je stativu u 92. minutu igre!

Kristijano Ronaldo je išao od igrača do igrača i hrabrio ih da izdrže. Nisu ovo prvi produžeci koje su igrali, štaviše - samo su jednom slavili u 90 minuta, a Francuzi kao da su se uplašili u produžecima i čekali su grešku rivala.

Pepe je prvo probao glavom, bio je ofsajd, da bi u 106. minutu Rafael Gereiro, momak rođen u Francuskoj, zatresao prečku iz slobodnog udarca. Kao da je to još više "odseklo" Francuze, izgubili su fokus, a Eder je iskoristio neopreznost odbrane i "zategao" je sa 25-26 metara.

Za titulu!

Poskočili su svi sa klupe Portugala, a Didije Dešan je posegao za svojom poslednjom izmenom. Ubacio je Antonija Marsijala, ali ni on, a ni Kingsli Koman, nisu uspeli da stvore neku veću šansu do kraja meča, pa su Portugalci u svom drugom finalu evropskih prvenstava podigli trofej.

/sve golove i šanse sa meča pronađite u delu 'iz minuta u minut'/

Francuska: Loris - Sanja, Košelni, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi, Sisoko (Marsijal) - Grizman, Paje (Koman) - Žiru (Žinjak).

Portugal: Patrisio – Sedrik, Pepe, Fonte, Gereiro – Karvaljo, Sančez (Eder), Adrien Silva (Mutinjo), Žoao Mario – Ronaldo (Kvarežma), Nani.

N A J A V A 

Poslednji čin!

Fudbaleri Portugala i Francuske sanjali su finale otkako su se po prvi put okupili na pripremama reprezentacije, a samo jednima od njih biće ispunjen taj san da se okiti evropskim zlatom.

Sa jedne strane Kristijano Ronaldo i njegov Portugal koji, po priznanju selektora, ne igra naročito lep fudbal i "baš ih briga za to", a sa druge strane Francuska koja je domaćin šampionata i tim koji je odigrao briljantan meč u polufinalu i preko svetskog šampiona stigao do "meč lopte".

Ulog je naravno titula šampiona Evrope, a Francuska je ta koja je pod većim pritiskom, pre svega zbog domaće publike, ali i iz razloga što su se mnogi "zaljubili" u ovu mladu generaciju fudbalera.

Ko je favorit? I Portugalci kažu Francuska...

Jasno, selektor Fernando Santoš nije hteo da "optereti" svoju reprezentaciju takvim pritiskom, pa je jasno ulogu favorita prepustio Francuzima. Istina, Francuska je dobila do sada četiri utakmice u 90 minuta, a Portugal samo jednu, pa su tako i kladionice na strani domaćina.

Anketa

Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u fudbalu?

  • Portugal

    54.49% (97)

  • Francuska

    45.51% (81)

Takođe, tu je i ovaj podatak, koji i te kako može psihološki da utiče na igrače:

Francuska je dobila 10 od 10 poslednjih utakmica sa Portugalom!

"Trikolori" imaju šansu da se izjednače sa Nemačkom i Španijom sa tri titule na evropskim šamionatima (prethodno slavili 1984. i 2000. godine), dok Portugalci igraju svoje drugo finale pošto su prethodno (2004. godine) izgubili pred svojim navijačima od Grčke.

Dakle, Francuzi osvajaju na svakih 16 godina: 1984, 2000, a da li će i 2016. godine? Pita se i Portugal.

Kod njih je "razlika", koja bi mogla da predstavlja "čudo", manja i iznosi - 12 godina i tiče se takođe evropskih prvenstava. Te 1992. godine u Švedskoj su slavili Danci, 2004. godine je do titule došla Grčka, a da li je red da Portugal iznenadi i bude šampion Evrope, kada se to ne očekuje od njih?

Meč sudi Mark Klatenburg.

IZ MINUTA U MINUT:

120+2' - KRAJ! PORTUGAL JE PRVAK EVROPE!

120' - Još malo do kraja! Francuzi daleko od gola!

112' - Marsijal u igri umesto Sisoka.

109' - GOOOOOOOOOOL! EDEEEEEEEEER!

Bomba napadača Portugala koji je ušao u nastavku meča. Šutirao je sa skoro 30 metara, skoro po zemlji, a Ugo Loris je bio kratak. Nije uspeo da sustigne loptu koja je bila savršeno precizna!


106' - PREČKA! GEREIRO!

Kakav šut mladog Rafaela Gereira, momka rođenog u Francuskoj, iz slobodnog udarca koji je neopravdano pokazan. Još se trese.

104' - EDER

Portugalci sada blizu gola. Dobar korner sa desne strane i lopta na Eder koji šutira u Uga Lorisa. Namučio se ipak francuski golman jer je lopta udarila prvo od zemlju...

97' - Novi kartoni - Rafael Gereiro, VIlijam Karvaljo i Blez Matuidi. U dva minuta.

95' - PEPE! OFSAJD!

Na prvi trenutak je televizijska kamera uspela da nas prevari da lopta ide u okvir gola i da Ugo Loris ne može da je stigne - ali je drugi ugao već potvrdio da je Pepe bio izuzetno blizu. Kako postizanju gola, tako i golmanu Lorisu, pa je dosuđen ofsajd.

91' - Počinje prvi produžetak. Da vidimo da li je Ronaldo uspeo da motiviše njegove igrače.

90+3' - Produžeci!

Nismo videli gol za 90 minuta fudbala.

Prvi put na evropskim prvenstvima, pošto je do sada važilo pravilo zlatnog i srebrnog gola.

90+2' - STATIVA!

Stalo je srce svim portugalskim navijačima na stadionu "Francuska" kada je Andre-Pjer Žinjak dobio loptu na pet metara, okrenuo Pepea, a onda neometan šutirao ka golu Patrisija, kroz noge, alo lopta je završila na stativi!


90' - Još tri minuta nadoknade.

84' - SISOKOOOOOOOOOO!

Ma kako je odigrao večeras ovaj fudbaler Njukasla, kluba koji se takmiči u Čempionšipu od naredne sezone. Dobio je loptu na 27-28 metara, a onda odlučio da "raspali" po njoj i dobro je namučio Lorisa da odbrani. 

80' - UUUUUUUUUUF! NANI!

Niotkuda šansa za Portugal, i to najbolja na meču. Nani je sa desne strani centrirao (!?), a Ugo Loris se našao u problemu sa tom loptom - jer nije znao da li da je hvata, da li da boksuje... Na kraju je "lelujavu" loptu izbacio na desnu stranu, a tamo je Kvarežma hvatao makazice - neprecizno.

78' - Dve izmene: Olivije Žiru je završio meč i ustupa mesto Žinjaku, dok Fernando Santoš pojačava napad i menja Renata Sančeza umesto kog je ušao napadač Eder. Didije Dešan ima još jednu izmenu, a Santoš je svoje "potrošio":

75' - ŽIRU!

Nova šansa za Francusku, samo tri minuta nakon prethodne sjajne za Evru. Prelep napad Francuza, Kingsli Koman je izdržao na nogama duele, uspeo da "gurne" u prostor za Žirua, ovaj konačno uspeva da šutira, ali Rui Patrisio.... Sjajan!

72' - Dobar korner!

"Trikolori" mnogo bolji, ali ne i za gol. Opasniji su naročito u skoku, a nova šansa nakon korera sa leve strane. Prvo je Umtiti promašio na prvoj stativi, da bi Evra stekao prednost nakon što je odgurnuo Mutinja, ali je promašio loptu!

66' - ŠANSA ZA FRANCUSKU!

Od pokušaja Antoana Grizmana iz prvog - najbolja šansa na meču. Strašan centaršut sa leve strane koji je poslao Kingsli Koman - a onda magičan skok Antoana Grizmana, naravno, čoveka koji nije ni blizu najvišem na terenu.

Snašao se pored Rafaela Gereira, ali je za nekoliko centimetara bio neprecizan. Patrisio ukopan!

Menja Fernando Santoš. Umesto bledog Adrijena Silve - Žoao Mutinjo.

63' - Žuti karton za Marija.

62' - Prisustvujemo istoriji.

60' - Grizman šutira iskosa sa leve strane, brani Patrisio.

58' - Paje ide iz igre! Ovo je malo neočekivano...

Istina, fudbaler Vest Hema, koji je bio jedan od najboljih fudbalera Francuske na Prvenstvu, nije odigrao sjajan meč, a čini se da još lošiji otkako je povredio Kristijana Ronalda, ali da li je baš sad morao iz igre.... Ulazi Kingsli Koman.

54' - Miran početak drugog poluvremena, baš ništa vredno pažnje se nije desilo. Nadamo se da ponovo nećemo gledati uspavanku do penala...

46' - Drugo poluvreme počinje oštrim startom nad Nanijem.

45' - Kraj poluvremena u kom nismo videli mnogo. I dalje je najveći, i najtužniji, detalj povreda Kristijana Ronalda zbog koje je morao da napusti igru. Više o tome čitajte [OVDE]!

42' - Bližimo se kraju poluvremena, sve manje "događaja" na terenu.

34' - Kakav potez Sisoka!

Fudbaler Njukasla, pitanje i do kada, napravio je najbolji potez na meču. Brza lopta iz sredine na krilo ka Pajeu, a ovaj dodaje Sisoku, koji je utrčavao pored njega, a potom Sisoko fantastično okreće Sedrika - loptom kroz noge. 

Šutirao je iz okreta, ali Patrisio opet sjajan. Žuti karton kasnije za beka.

30' - Mirnije.

Kao da su svi u šoku zbog povrede Kristijana Ronalda, pa tek sada "ulaze" u meč. Francuzi su ti koji su pred golom Lorisa, pokušavaju često preko Pogbe, na levoj, i Sisoka, na desnoj, ali sve se to završava bez finalnog pasa.

24' - Ronaldo ne može da nastavi meč. Probao je, ali kraj. Kvarežma u igri.

23' - Adrijen, pa Sisoko...

Videli smo dva udarca sa velike udaljenosti. Prvo je Musa Sisoko šutirao, a onda je Adrijen, možda iz bolje pozicije - dosta lošije šutirao.

20' - Kakav čovek, i koliko je on fizički dobro pripremljen, Ronaldo opet u igri!

17' - UŽAS! RONALDO JE POVREĐEN!

Strašno, ovo niko nije želeo da vidi, pa ni navijači Francuske. Kristijano Ronaldo izgleda kao da ne može da nastavi meč. On je pre desetak minuta pretrpeo jedan start Dimitrija Pajea, u pitanju je povreda kolena, a sudija nije ni prekinuo igru. Veliki problem za Portugalce, on je seo na travu, u suzama, a Fernando Santoš verovatno mora da menja.

10' - GRIIIIIIIIIZMAN! KAKVA ODBRANA!

Najlepši napad do sada na utakmici i prvi udarac u okvir gola...

Duboka lopta sa leve strane išla je na glavu najboljem strelcu Evropskog prvenstva, a on je praktično sa 14-15 metara sjajno zahvatio glavom, pokušao da lobuje Ruija Patrisija, ali je Portugalski golman fantastično intervenisao.


U nastavku korner nakon kog još jedan udarac u okvir gola preko Žirua.

8' - Ronaldo van terena zbog povrede, vratio se, ali kao da oseća bol.

7' - Još dva šuta, ne tako dobra...

Prvo je sa ivice kaznenog prostora jednu loptu "na volej" sačekao Pol Pogba, ali je šutirao vrlo loše, da bi posle prelepog prodora Muse Sisoka lopta nekako završila na levoj strani kod Grizmana, ali i njemu "beži sa stopala".

4' - Beležimo šansu!

Bez obzira na to što su Francuzi od početka meča preuzeli incijativu i češće provodili vreme na polovini rivala, zapravo je Portugal taj koji je prvi šutirao. Bila je to duga lopta ka Naniju, iz dubine, a napadač je uspeo da je prihvati pre Umtitija - ali i da je loše zahvati.

1' - Meč je počeo!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20.58 - Kako izgleda "Stadion Francuska" u ovom trenutku? Spektakularno!

20.35 - Olivije Žiru je obećao da će ofarbati bradu u boje zastave Francuske (plavo-belo-crveno) ukoliko njegova reprezentacija večeras osvoji Evropsko prvenstvo.

20.30 - Sjajna karikatura!

20.25 - Kristijano Ronaldo nikada nije dao gol protiv Francuske, ali i nekih drugih evropskih sila poput Nemačke, Španije, Italije...

20.22 - Renato Sančez je dobio priliku da igra i finale. Nakon što je ovaj mladić impresionirao u meču protiv Hrvatske selektor Fernando Santoš mu je ukazao šansu i u najvažnijem meču, pa će tako postati najmlađi u finalnim mečevima na evropskim prvenstvima.

Koga pretiče? Saigrača Kristijana Ronalda...

20.19 - Najezda leptirica na stadionu. Da, dobro ste pročitali. Više o tome - [OVDE]!

19.14 - Ovo je već redovna situacija na evropskom prvenstvu. Francuska policija je izvela kontrolisanu eksploziju nakon što je pronašla sumnjivu torbu ispred hotela u kom su smešteni "trikolori".

18.51 - Njih dvojica su zvezde svojih timova.

18.40 - Portugal je poslednji put izbegao poraz od Francuza 1975. godine i što je još zanimljivije, Francuska i Portugal su dva puta igrali na Euru, pogađate - 1984. i 2000. 

18.20 -Arsen Venger kaže da bi Antoan Grizman mogao da osvoji zlatnu loptu ukoliko Francuska pobedi večeras Portugal, da li se slažete?

17.20 - Zanimljiv podatak: Francuska nikada nije izgubila meč na evropskim šampionatima nedeljom.

17.10 - Ako ga ne budete prepoznali, znajte - to je Rikardo Kvarežma.

17.00 - Važne stvari pred početak:

Utakmicu bi trebalo da obeleže napadači: Antoan Grizman je sa šest golova najbolji strelac ovogodišnjeg evropskog prvenstva, dok Kristijano Ronaldo, strelac tri gola, ima šansu da postane najbolji strelac evropskih prvenstava - za sada je izjednačen sa Grizmanovim sunarodnikom Platinijem sa po 9 golova.

Portugalci su grupu sa Mađarskom, Islandom i Austrijom završili bez pobede, ali su kao trećeplasirani prošli dalje. "Evropski Brazil" je potom u produžecima dobio sjajnu Hrvatsku, da bi na penale bili bolji od Poljaka. Prvu pobedu u regularnih 90. minuta slavili su u polufinalu takmičenja protiv Velsa (2:0).

Kod Francuske nešto drugačija priča. Oni su ostvarili dve pobede u grupi sa Rumunijom (2:1) i Albanijom (2:0), ali u završnicama mečeva, dok su sa Švajcarskom remizirali (0:0) - dovoljno da bi bili prvoplasirani. Potom su izbacili Republiku Irsku (2:1), Island (5:2), a zatim i Nemačku (2:0) i igraju sve bolje. Selektor je neke igrače čak mogao da odmara...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC