• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KS BiH: Upitni čak i reprezentativni nastupi!

Autor mondo.ba

Predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Aleksandar Fulurija izjavio je da su zbog teškog finansijskog stanja pod upitnikom i nastupi reprezentativnih selekcija.

 Aleksandar Fulurija: KS BiH pred kolapsom, upitni i nastupi reprezentacije BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Fulurija je sarajevskom "Dnevnom avazu" saopštio da je dug Saveza oko 2.5 miliona maraka i da će bez pomoći države biti upitna budućnost bh. košarke.

"Bez angažmana države, nema nikakve mogućnosti za poslovanje Saveza, što dovodi u pitanje i reprezentativne nastupe. Kad stignu prva porezna rješenja, automatski ide blokada računa. Kad tome dodamo obaveze prema dobavljačima, dolazimo do ukupnog duga od približno 2.5 miliona maraka", rekao je prvi čovjek KS BiH.

Prema njegovim riječima Upravni odbor je bio obmanut u finansijskim izvještajima.

"Ne postoji odgovornost UO za ovo što se dešava. Dug koji se sada spominje u nalazima inspekcija, nikada nije problematizovan niti prezentovan Upravnom odboru ili Skupštini. Podmetani su nam lažni izvještaji na usvajanje, poput onog iz 2015, u kojem piše da je poslovanje bilo pozitivno, iako je nezavisna revizija pokazala da to nije tačno".

Prema njegovom mišljenju, ali i tumačenju inspekcije, dug je napravljen u mandatu prethodnog generalnog sekretara Haruna Mahmutovića.

"Prema tumačenju inspekcije, nismo oslobođeni poreza na dodanu vrijednost (PDV) i oni su zaračunali prihode od 2011. do danas, na koje je postojala obaveza plaćanja. S obzirom na to da taj porez nije plaćan u mandatu prethodnog generalnog sekretara (Harun Mahmutović, op. a.), sada će samo ta stavka iznositi približno 700.000 maraka. Utvrđena su i dugovanja po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa u iznosu od 465.000 maraka. S tim je povezano 180.000 KM obaveza na primanja bivšeg generalnog sekretara. Da pojasnim, bivši sekretar sebi je, mimo plate i ugovora o radu, a pozivajući se na ugovor o djelu, isplatio približno 180.000 KM. Inspekcija je, međutim, utvrdila da je na tu sumu bilo potrebno platiti pune doprinose, koji sada, s kamatama, iznose još 180.000 KM".

Podsjetimo, Mahmutović je tužio Savez, a KS BiH najavio kontratužbu.

"On na osnovu spornog ugovora o radu traži od Saveza još 500.000 KM. S druge strane, mi smo od njega tražili povrat 200.000 KM. No, nalaz inspekcije pokazuje da je u pitanju mnogo veća suma, to je spomenutih 360.000 KM, pa ćemo i to morati korigovati u tužbi".

Fulurija nije mogao da odgovori na pitanje da li neko zbog rada u Savezu može imati neke zakonske posljedice.

"To nije moj posao niti bilo koga optužujem. Iznio sam samo činjenice koju su pismeno potvrđene od nadležnih institucija. Mi smo samo podnijeli prijavu zbog otuđenja sredstava iz KS BiH, što je naša obaveza. Ostalima neka se bavi onaj ko je za to nadležan", podvukao je predsjednik KS BiH u razgovoru za "Dnevni avaz".

Na kraju je još priznao da se uprkos svim problemima nije pokajao što je ušao u Savez.

"Nisam se pokajao, odgovoran sam čovjek koji voli košarku. No, svi mi koji smo volonterski došli da pomognemo, nalazimo se pred zidom. Tu ubrajam i generalnog sekretara Dubravka Barbarića, koji je podnio ostavku. On je ne samo radio volonterski nego je finansijski pomagao KS BiH. Bez njega, Savez bi odavno potonuo. O onima koji su kukali, plakali, a uzimali novac, ne bih govorio".

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Mahmutović: KS BiH nije u PDV sistemu


Mahmutović je odgovorio Savezu putem Fejsbuka rekavši da kolaps ne može prijetiti zbog poreza na dodanu vrijednost jer jednostavno Savez nije u sistemu PDV-a.

"'Prijeti nam kolaps zbog neplaćenog PDV-a', izjavio je danas predsjednik KS BiH Fulurija.
Da prijeti kolaps KSBiH i ja govorim od kako je ova nova garnitura dosla na čelo košarkaškog saveza :). Kolaps ne može biti zbog neplaćenog PDV-a jer KS BiH nije u sistemu PDV i nikada nismo fakturisali PDV kompanijama koje su nam bile marketinški sponzori.
Da se opet plasiraju LAŽI IZ KSBIH u prilogu je dokaz rješenje Uprave za indirektno oporezivanje u kojem stoji da savez nije PDV obveznik", napisao je između ostalog Mahmutović i priložio DOKAZ fotografiju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC