• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki Šterbik: Nisam junior, ali ću uvek doći

Autor mondo.rs

Legendarnom golmanu u 39. godini nije bio problem da glumi rezervu i sedi u hotelu i onda izađe na teren u drugom poluvremenu finalne utakmice i potpuno promeni odnos snaga na terenu.

Šta bi većina sportista rekla svom selektoru ako bi im predložio da prođu kompletne pripreme i onda dve nedelje sede u hotelu i čekaju priliku da eventualno zaigraju na završnom turniru?

Ne možemo da tvrdimo da bi svi odbili, ali smo sigurni da legende kakva je Arpad Šterbik, u 39. godini života, ne bi bile oduševljene ovom idejom.

Ali, Arpad je drugačiji.

"Nisam junior, ali sam na raspolaganju", rekao je Šterbik nakon što je rešio finale.

Jedan od najboljih golmana u istoriji rukometa nije imao ništa protiv ideje selektora "furije" da učestvuje u blefu koji je, ispostaviće se, Španiji doneo prvo evropsko zlato u istoriji i to posle četiri poraza u finalima prethodnih evropskih prvenstava.

Đordi Rivera odlučio je da legendarnog golmana koji je nakon dve bronze sa reprezentacijom Jugoslavije na svetskim prenstvima 1999. i 2001. godine odlučio da napusti naš tim, a onda od 2008. stane na gol Španije kao novopečeni državljanin te zemlje, ostavi sa strane sve do završnice EP u Hrvatskoj i to je bio potez na koji Francuzi u polufinalu i Šveđani u finalu nisu bili spremni.

/KAKAV BLEF: ŠTERBIK DOŠAO IZ HOTELA I DONEO ZLATO/

Izlaskom Šterbika na gol početkom drugog poluvremena finalne utakmice u zagrebačkoj "Areni", pri rezultatu 12:14 u korist Švedske, započeta je serija "furije" od 8:1 tokom koje je gorostas na golu zaustavio sedam udaraca rivala i potpuno promenio tok utakmice kao i nivo samopouzdanja i jednih i drugih.

"Neki igrači koji su na zalasku karijere zaslužili su ovu titulu, poput mene na primer. Ja ću uvek doći, ako bude bila potrebna pomoć", rekao je skromno čovek, koji je posle dve bronze sa Jugoslavijom u Egiptu i Francuskoj osvojio četvrtu medalju sa Španijom.

"Mislim da su dva tima koja su najviše pokazala bila u finalu. Imali smo tešku utakmicu, ali to je bolja strana finala. U prvom poluvremenu nam je bilo jako teško, jer su Šveđani bili bolji u tom delu, dobro su trčali, postizali lagane golove, a u drugom delu preuzeli smo kontrolu igre. Zaigrali smo dobro u odbrani i u napadu, tako da smo zasluženo osvojili medalju", rekao je Šterbik, a prenosi "Balkan-handball".

"Mnogo sam srećan i zbog sebe i zbog ekipe, ovo je istorijska medalja za Španiju".

Sa Šterbikom na golu, "furija" je bronzu sa Svetskog prvenstva u Švedskoj 2011. pretvorila u prvo svetsko zlato dve godine kasnije u Španiji, a potom srebro sa Evropskog prvenstva u Poljskoj 2016. u prvo evropsko zlato dve godine kasnije u Hrvatskoj.

"Čestitam Švedskoj na sjajnom turniru. Videli ste i sami da smo u finalu imali dva potpuno različita poluvremena. Na odmoru sam tražio od svojih igrača da se opuste i da uživaju u finalu. To je urodilo plodom, rasteretio sam ih", rekao je Rivera.

"Odbrana je bila fantastična, kao i Arpad na golu. Sigurno da možemo biti veoma ponosni na ovo što smo napravili. Ovo je veliki uspeh za celu Španiju", dodao je i zaključio:

"Veliko hvala domaćinu na fenomenalnih 15 dana".

ESPSWE
Izvor: YouTube



Jedan od najvažnijih igrača Španije, Dani Sarmiento, rekao je za "Balkan-handball" da o Šterbiku nije potrebno posebno govoriti...

"Pa mislim da nema potrebe da ističemo ko je i šta je Arpad Šterbik, to svi znaju. Da ga dižemo u nebesa, nema potrebe, on je bez dileme jedan od najboljih golmana svih vremena. Njegov kvalitet je nemerljiv, videli ste to i večeras", rekao je Sarmiento.

Šterbik je počeo karijeru u Jugoviću iz Kaća iz kojeg je 2001. otišao u Vesprem, a potom od 2004. do 2012. branio boje Sijudad Reala (iako se ovaj tim u sezoni 2011/12 kratko zvao Atletiko Madrid). Put ga je kasnije odveo u Barselonu (2012-14), pa Vardar iz kojeg će narednog leta kao slobodan igrač preći u Vesprem i produžiti karijeru koju je ne tako davno nameravao da završi upravo u Skoplju.

U međuvremenu četiri puta osvajao je EHF Ligu šampiona (2006, 2008, 2009, 2017), jednom EHF Čelendž kup (2001), tri puta bio je prvak Mađarske i osvajač Kupa, a sedam puta šampion Španije i tri puta osvajač Kupa.

Golman godine u Španiji bio je 2006, 2007, 2008, 2009. i 2010. godine, a MVP prvenstva 2006.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC