• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ben oduševljen Zvezdom: Kao porodica!

Autor mondo.rs

Novi napadač crveno-belih pričao nam je u Antaliji o razlogu odlaska iz Olimpijakosa, prijemu u Crvenoj zvezdi, reprezentaciji Komorskih Ostrva...

 Ben oduševljen Zvezdom: Kao porodica! Izvor: MONDO/JOVAN TERZIĆ

/Od izveštača MONDA iz Antalije/

Dolazak El Fardua Bena prilično je obradovao navijače Crvene zvezde. Iako nije mnogo igrao ove sezone za Olimpijakos, glavna preporuka bili su mu golovi protiv Partizana u letošnjim kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Kroz prijateljske utakmice i treninge, 28-godišnji napadač već je nagovestio da će biti veliko pojačanje za tim Vladana Milojevića, bez obzira što zbog nedostatka utakmica još nije fizički na najvišem nivou.

U razgovoru sa srpskim novinarima na pripremama u Antaliji, Ben je govorio o razlozima odlaska iz Olimpijakosa i maloj minutaži, prvim utiscima po dolasku u Zvezdu, očekivanjima, kao i mnogim drugim temama.

"Trebao mi je klub u kojem ću redovno igrati i kada se pojavila ponuda Zvezde, to je bio moj prvi izbor. To je veliki klub, tim je dobar, navijači sjajni...", počeo je Ben.

Na odluku je dodatno uticalo to što je već sarađivao sa trenerom Vladanom Milojevićem, prošle sezone u Panioniosu.

"Mnogo je lakše igraču ako ga trener već poznaje i ako ga je on zvao da dođe u klub. Sigurno da mi je to što je Milojević trener olakšalo odluku da dođem u Zvezdu", istakao je.

"Sa sudijama ću na francuskom"

Ben kaže da je već naučio neke srpske reči, doduše, uglavnom psovke. "U Olimpijakosu sam imao saigrače iz Srbije, tako da znam neke vaše reči, ali ne baš lepe. Sad kada sam u Zvezdi, moraću sa sudijama da razgovaram na francuskom", rekao je kroz osmeh.

Milojević, međutim, nije bio jedina "veza".

"Odrastao sam u istom gradu kao Damijen Le Talek. Znamo se odavno, tako da mi je i on pomogao da donesem odluku, Pitao sam ga o timu i još nekim stvarima. Lako je odgovorio na sve što sam ga pitao, tako da mi je olakšao odluku da potpišem za Zvezdu".

Partijama u prijateljskim utakmicama protiv BASK-a i Dinamo Bresta, novo desno krilo crveno-belih pokazao je da proces adaptacije na novu sredinu neće biti dug.

"Svi igrači se trude da mi pomognu, ovaj tim je kao porodica. Pun sam samopouzdanja i verujem da ću se brzo uklopiti u sistem igre", uveren je Ben.

Na pitanje šta je bio razlog male minutaže u Olimpijakosu, da li to što nije želeo da produži ugovor koji je isticao narednog leta ili odluka trenera, smatra da je ovo prvo.

"Mnogo toga se dešavalo, ali verovatno najviše zbog ugovora. Prvi trener (Besnik Hasi) mi ništa nije govorio, a drugi (Oskar Garsija) je probao da mi pomogne, ali i on mi nije rekao koji su razlozi. Rekao bih da to što nisam igrao nema veze sa mojim kvalitetima, već je zato što nisam produžio ugovor".

U prva dva nastupa za Zvezdu upisao je i gol i asistenciju i veoma dobro sarađivao sa Ričmondom Boaćijem.

"Dobro smo se uklopili, ali kako vreme bude prolazilo verujem da će to biti još bolje. Naravno, ako ostane u klubu", svestan je Ben da je trenutni glavna tema mogući transfer sjajnog napadača.

"Naravno da volim da postižem golove i bilo bi sjajno da ih postižem u svakoj utakmici, ali u nekim situacijama je bolje da asistirate jer je pobeda tima najbitnija, a ne to ko je dao gol", dodao je.

O reprezentaciji Komorskih Ostrva

"Mlad smo tim, član FIFA tek od 2006. godine, tako da je još mnogo posla pred nama. Ima dobrih igrača, selektor se trudi da napravi dobru ekipu, pa verujem da ćemo napredovati. Ima dosta igrača koji igraju u francuskoj Ligi 2. Ja sam možda najpoznatiji, ali ima još dobrih igrača. Uvek mi je drago kada igram za svoju reprezentaciju", ispričao nam je Ben.

Sličan odgovor imao je i na pitanje da li više voli da igra centarfora ili krilnog napadača.

"Najvažnije je da postižem golove i da pomognem timu da pobeđuje, a trener će odlučiti gde da me stavi".

Znači, možda jednog dana i Ben zaigra na mestu štopera, kao Le Talek koji je karijeru počeo u ulozi napadača?

"Nadam se da ne! Mislim da je već kasno za tako nešto i da sam se profilisao kao napadač", istakao je fudbaler sa Komorskih Ostrva, odrastao u Francuskoj, a na pitanje ko je bolji - on ili njegov brat Entoni, napadač - odgovorio je diplomatski.

"Teško je reći, drugačiji su tip igrača. Damijana se sećam dok je bio napadač, a sada igra odbranu. Obojica su dobri igrači".

El Fardu Ben će, po očekivanjima, za Zvezdu debitovati 13. februara u Beogradu, protiv CSKA Moskve u prvom duelu šesnaestine finala Lige Evrope. Nažalost, možda pred praznim tribinama stadiona Rajko Mitić.

"Znam da postoji ta mogućnost, ali nadam se da će žalba dati rezultat i da će UEFA promeniti odluku. Teško je igrati bez publike, to vam je kao da igrate neku trening utakmicu ili sa drugarima na ulici".

Težak ispit čeka crveno-bele protiv Moskovljana.

"Biće teško, ali svi verujemo u pobedu i daćemo maksimum da do nje i dođemo. Važno je da ne bude povreda pre te utakmice".

Govorio je napadač crveno-belih i o svojim počecima.

"Rođen sam na malom ostrvu Majot, koje je francuska kolonija, ali sam odrastao u Francuskoj. Kada sam bio mali, sanjao sam da postanem profesionalni fudbaler, ali nisam mogao da zamislim da ću igrati u tako velikim klubovima kao što su Zvezda i Olimpijakos. Igrati Ligu šampiona i Ligu Evrope je velika čast za svakog igrača".

Benov otac isto je bio fudbaler, igrao "desetku", ali kroz osmeh kaže da nije bio toliko kvalitetan. Kao mlad ugledao se na Brazilca Ronaldinja.

"On je jedan od najvećih fudbalera ikada. Kada ga gledate kako igra, čini vam se kao da je u pitanju magija. Zbog njega sam zavoleo fudbal".

Za kraj, usledilo je i jedno predviđanje: Može li Crvena zvezda, poput Olimpijakosa, da postane redovan učesnik Lige šampiona.

"Naravno. Zvezda ima odičan tim ove sezone, što i pokazuje igrama u Ligi Evrope. Nadam se da ćemo već iduće uspeti da uđemo u Ligu šampiona", priželjkuje Ben.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC