• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dejan Stanković za MONDO: Forza Napoli!

Autor mondo.rs

Milanski derbi. Odavno više "to nije to". Ali, iako je gospa Madonina danas nekako tužna, setna ima mnogo lepih priča, recimo kome je KOZA donosila sreću. Pročitajte mnoge od njih i razgovor Dejana Stankovića sa kolumnistom MONDA.

San Siro. Ponedeljak od 3.45h! Tamo u Evropi je to sedam sati ranije. Dakle, nedelja. Zna li neko kako se na kineskom kaže Derbi?

...

Ništa više nije kao pre. Ni Madonina ne sija na isti način. Eno je i dalje gore. Na vrhu Duoma. Odoleva godinama i dominira Milanom. Ali, oči su joj nekako usahle. To prelepo lice kao da je poprimilo neki setan izraz. Ima ih koji se kunu da im je ranije delovala veselije. Da je umela da se nasmeši. Da namigne. Klimne glavom. Ta boginja od zlata pred čijom se katedralom slavilo deset titula evropskog prvaka. Ta zaštitinica grada pod čijim se svodovima pisala istorija italijanskog fudbala.

Da ume da govori, ispričala bi nam predivne priče. Recimo, onu Macolinu kada je igrao Derbi u dva broja većim kopačkama:

"Dobio sam ih na poklon od oca dan uoči meča i bilo mi je žao da mu kažem da je pogrešio veličinu", poverio se Sandro Madoni i opisao joj svoje prvo iskustvo protiv gradskog rivala.

"Bili smo kadeti. Meaca nam je zakazao sastanak na galeriji Vitorio Emanuele. Mi deca u transu. Hej bre, Meaca te zove u restoran gde samo prvotimci idu na zajednički ručak. Slušamo ga, ćutimo, ne dišemo. Kaže nam on u jednom trenutku 'momci, imam nešto na savesti i samo mi vi možete pomoći da se oslobodim tereta'. U sali muk. Šta li je to smislio. Kaže 'momci, odigrao sam tokom karijere nekoliko utakmica za Milan i ta mrlja mora da se izbriše. Mogu li da vas zamolim da sutra pobedite za mene'. Izašli smo na teren i pobedili za Meacu".

Demetrio Albertini je '98 promašio penal u Francuskoj i Italija je ispala sa Svetskog prvenstva. Samo par meseci kasnije našao se u čudnoj situaciji:

"Birof je realizovao penale protiv Bolonje i Fiorentine, ali je taj protiv Intera bio u mnogo delikatnijem trenutku. Gubili smo 1:0 i Tombolini je pokazao na belu tačku. Oliver se okrenuo ka meni i uvalio mi loptu u ruke: 'Šutiraj ga ti, molim te'. Nije mi bilo svejedno. Iza gola Interov sever, u glavi promašaj iz Sent Denija. Srećom, nekako sam ga dao. Kasnije sam pogodio protiv Juventusa i Udinezea i brže-bolje prepustio penale Bobanu. Jedna trauma je dovoljna za ceo život. Hvala Birofu što mi je dao šansu da okajem grehe".

Albertu Bigonu je dojadilo da ga ljudi vezuju za Maradonu i titulu sa Napolijem.

"Ponekad me zaustave na ulici i pitaju me da li sam ja onaj što je Interu dao gol listom. Voleo bih da se zna istina. Nisam ga dao listom, već potkolenicom. Kako uopšte možete mekanim delom noge da zahvatite loptu sa 10 metara i da je pošaljete u mrežu? To je nemoguće. Čudno je tekla akcija. Rivera je odradio pola posla, Burgnič pokušao da otkloni opasnost, a ja sam isfolirao nezainteresovanost i reagovao munjevito u ključnom trenutku. Postavio sam nogu i taj blok se pretvorio u gol. Dakle zapamtite, nije bilo listom. Milan je u novembru '71 pobedio zahvaljujući Đanijevoj intuiciji i mojoj potkolenici".

Marko Materaci. Totem Intera. Jednom se i on požalio Madonini dan uoči Derbija:

"Dobio sam dozvolu da izađem iz karantina da bih ispoštovao neku izložbu našeg sponzorskog partnera. Pitao sam sina hoće li sa mnom, pristao je i otišao da se obuče. Kada se pojavio na vratima, umalo nisam pao u nesvest. Bio je u dresu Milana sa brojem 23 i natpisom MATERAZZI. Poklon od Ambrozinija. 'Ne Davide, danas definitivno ne možeš takav na ulicu'. Nije se ni osvrnuo: 'Tata, ja ga ne skidam, a ti kako hoćeš'. Zamislite šokirane poglede dok smo šetali centrom Milana. Čak su i 'milanisti' prilazili da me pitaju da li sam lud. Slegao sam ramenima i ćutao. Šta sam drugo mogao. Taj Davidov dres mi je naneo više problema od onog koji sam zbog Davida pokazao posle gola Milanu za 4:3. Dobio sam crveni karton, a komisiji sam jedva objasnio da tim gestom nikoga nisam želeo da uvredim. Da, tačno je da mi na svakoj utakmici skandiraju 'kurvin sine', ali dres sam skinuo jer sam obećao Davidu da ću tako proslaviti gol. I eto kako mi je vratio. Uvrteo je sebi u glavu da navija za Milan".

Smešila se Madona i posle ispovesti Evarista Bekalosija:

"U moje vreme nije bilo slušalica i telefona. U autobusu tišina. Išli smo na utakmicu i svako se prepuštao svojim mislima. Negde u okolini Sarona, pogledao sam kroz prozor i ugledao kozu. I ona je gledala svoja posla, ali je bila veoma blizu druma. 'Koza! Koza!' - povikao sam da je vozač ne bi zgazio. Trener Marini se okrenuo sa prednjeg sedišta i uputio mi strogi pogled: 'Beka, ti si sa tom frizurom jedini koji ovde podseća na kozu'. Kasnije sam čuo da koza donosi sreću. Ne verujete? Pobedili smo 2:0 i ja sam bio dvostruki strelac. Od tog dana, uvek sam tražio moju kozu na putu od Pinetine do San Sira. Samo da je vidim i ništa više. Nisu mi smetali ni povici 'Beeeeee' sa zadnjih sedišta autobusa. Uzalud. Nigde je nije bilo. Sve do jedne prohladne decembarske noći 1980. Putovali smo u Askoli. Ugledao sam 'drugaricu' pored autoputa. Inter je pobedio 1:0. Šta mislite, ko je postigao gol?" ...

'Oh, mia bella Madonnina, tutta d'oro e piscinina'.

Naslušala si se sjajnih anegdota. Evo ti još jedne. Zapiši je i zapamti. Vlasništvo je našeg čoveka koji je ispisivao stranice u analima tvog Derbija.

"Hahahahaha, to za Bekalosija mi je vrh priča", kaže legenda Intera Dejan Stanković na početku ekskluzivnog razgovora za MONDO.

"Marko je bio bog u Interu i niko ništa nije smeo da mu uzme za zlo. Moji klinci su od malih nogu 'crno-plavi' do koske. Čak da sam i pomislio da im navučem neki drugi dres, oni bi ga sa gnušanjem skinuli sa sebe. Aleksandar je 'Interista Doc'. Filip je kapiten Intera u svom uzrastu, Stefan preko Intera stigao do kadetske reprezentacije Srbije. Nikad se ne zna, možda jednog dana obuku dres koji se meni neće svideti, ali za sada samo Zvezda i Inter dolaze u obzir. Svaki put kada sam kretao u karantin pred utakmicu sa Milanom, govorili su mi da se ne vraćam kući ako izgubim. Kada je bilo hladno, u šali su mi otvarali vrata od terase i pretili mi da ću spavati napolju ako ne dam gol. Srećom, dobro mi je išlo protiv Milana".



Toliko dobro da ga je Gazeta uvrstila u tim TOP 11 igrača koji nikada nisu zatajili u milanskom Derbiju.

Na golu je Paljuka, u bekovskoj liniji Sabadini, Stam i Samuel, u veznom redu Čolo Simeone, Deki Stanković, Gatuzo i Berti, a u špicu Hatli, Ševčenko i Milito. Trener je Karlo Anćeloti.

"Uff, kakav tim! Ludilo! Sa Ševom sam se uvek 'krkao' do koske. Često smo ukrštali koplja, ne samo u Italiji, već i kada je nosio dres Dinama iz Kijeva i ukrajinske reprezentacije. Šteta što nikada nismo bili u istoj ekipi. Strašan napadač. On kao špic, Kaka na polušpicu, pa spašavaj se ko može. Anćeloti je zaslužio da bude trener tog 'drim-tima', mada bi se i Žoze snašao veoma dobro. Bio je svega dve sezone na klupi Intera, ali je itekako umeo protiv Milana".

'Il buongiorno si vede dal mattino'.

Po jutru se dan poznaje...

"Sudbina je htela da prvenac u dresu Intera postignem baš u Derbiju. Sećam se, bilo je hladno, februar ako se ne varam, čak se i neka magla spustila na Milano. Mi smo ih razbili prvo poluvreme. Dao sam gol direktno iz kornera. Gađao sam Kordobu, ali ni on ni Adrijano na drugoj stativi nisu zahvatili loptu i ona je završila u mreži. Kasnije smo duplirali vođstvo, Adrijano je imao zicer za 3:0 i mogli smo da ih demoliramo. Oni su imali strašan tim, Ševčenko se nije naigrao na toj utakmici, ali su Sedorf i Kaka' plesali po terenu. Tomason je smanjio, Kaka' prošao k'o brzi voz i zakucao za 2:2, a Sedorf nas definitivno zaledio fantastičnim golom u finišu meča. Derbi je za mene uvek bio veliki izazov, davao sam i kasnije važne golove, bilo je tu i stativa, prečki, velikih šansi, ali je najvažnije da smo tih godina osvojili više trofeja od Milana".

Dejan Stanković gol protiv Milana
Izvor: YouTube/ProGoalS


Gatuzo je konačno sklopio mozaik. 'Rosoneri' ponovo dišu kao jedan i marširaju ka vrhu tabele. U sredu su srušili Lacio i obezbedili duel sa Juventusom u finalu Kupa Italije.

"Milan je u naletu. Deluje kao da ima 11 Gatuza na terenu. Rino je to fino skockao. Usadio je ekipi svoj mentalitet i oni bukvalno ginu na terenu. Takav je i on bio kao igrač, navijači su obožavali njegovu 'grintu' i način na koji se borio za svaku loptu. Vidi se da je dobro naučio zanat i sada kao trener ume da namesti stvari, da se u svakom trenutku zna ko šta radi na terenu i da se ne odustaje do poslednjeg daha. Imao je probleme na početku, što je i normalno kada dođe do smene trenera u velikom klubu. Imam utisak da mu se sada vraćaju neke stvari i da ta njegova manijakalna posvećenost konačno daje rezultate".


Inter je početkom decembra deklasirao Kjevo i šepurio se sa vrha tabele. U naredna dva meseca zabeležio je samo dve pobede!? Pomračenje. Stari dobri Inter.

"Teško je objasniti šta se dešava sa Interom. Tako je bilo i pre dve godine kada sam ja bio na funkciji klub menadžera. Početak kako se samo poželeti može, čak smo prvi deo sezone završili na čelu tabele, a onda neverovatan pad. Kada kola krenu nizbrdo, teško ih je zaustaviti. Iskreno, verovao sam da Inter može ove sezone da napravi duži kontinuitet pobeda. Verujem i dalje, jer ova ekipa ima kvalitet i na klupi sedi jedan od najboljih italijanskih stručnjaka. Moraju što pre da se konsoliduju i vrate na pobednički kolosek. Inter ni po koju cenu ne sme da propusti Ligu šampiona sledeće sezone. Posle ove promene sistema i uvođenja varijante 4X4, zaista bi bilo dramatično da 'nerazuri' ostanu bez plasmana u elitu".

Do pre dva meseca razlika je bila 18 bodova, sada bi mogla da se spusti na četiri:

"Ako izgubimo u Derbiju... ma ne smem ni da pomislim na poraz. Meč sa Milanom dolazi u pravom trenutku jer ne postoji bolja prilika za beg iz letargije od pobede protiv Večitog rivala. Uvek je bilo tako. Te utakmice ne priznaju trenutnu formu. Imali smo jesenas kontra situaciju, Inter je dočekao kup duel u mnogo boljem raspoloženju, a Milan je pobedio sa 1:0 i otišao dalje. Bila je to prva Gatuzova utakmica i znam koliko mu je značio trijumf. Iskoristio je pozitivan impuls i preporodio ekipu. Neka Inter izvuče pouke i u nedelju uveče napravi prekretnicu za nastavak sezone. Jednostavno, moramo u Top 4".

Prvi predsednik u istoriji Intera, Đovani Paramitjoti, posmatrao je utakmice sa barke usidrene u naviljskom kanalu. Nove gazde uglavnom prate preko satelita, zavaljeni u udobne fotelje svojih luksuznih salona na Dalekom istoku.

"To je više izgovor za loše rezultate u poslednje vreme. Ni Morati nije bio svaki dan uz ekipu. Naravno, dolazio je, bodrio igrače u karantinu, ulazio u svlačionicu, ali nije navlačio dres i igrao umesto nas. Dole na terenu, pitaju se samo fudbaleri i potpuno je svejedno da li se članovi rukovodstva nalaze u Italiji ili u Kini i Indoneziji".

Franko Barezi je u ekskluzivnom razgovoru za MONDO istakao harizmu Silvija Berluskonija kao ključni faktor u stvaranju pobedničkog mentaliteta šampionskog Milana. I Morati je umeo da motiviše ekipu gestovima koji su svojstveni samo mudrim i dobroćudnim ljudima. Posle jedne pobede u Derbiju, poklonio je svim igračima skupoceni ručni sat iz specijalne kolekcije sa odštampanim datumum i rezultatom utakmice protiv Milana.

"Nema tih reči kojima mogu da opišem značaj Masima Moratija za Inter. Ne postoji klub na svetu u kome vlada takva porodična atmosfera kao što je bila za vreme njegove vladavine na Meaci. Uvek je imao lepu reč za mene i moje saigrače i svojom dobrotom i spontanošću ulivao nam je ogromnu snagu pred izlazak na teren. Ponekad nije morao ništa da izgovori, dovoljan je bio pogled da shvatiš da veruje u tebe i da nema ni trunku sumnje da ćeš ga na kraju utakmice učiniti srećnim".

Izvor: MONDO/Nebojša Petrović



ZANETI o STANKOVIĆU: MOJ BRAT!

Legendarnog Havijera Zanetija često srećemo na ceremoniji žreba i izboru za najboljeg igrača Evrope koji se svake godine održavaju u Montekarlu. Evo šta je Interov rekorder ekskluzivno za MONDO rekao našem kolumnisti o Dejanu Stankoviću: "Deki je moj brat. Osoba kakva se retko sreće. Ljudina. A kako da ne bude kada potiče iz jedne normalne porodice. Na svakom koraku se vidi da je iz kuće poneo prave vrednosti i moralne osobine. Trenuci koje smo doživeli zajedno na terenu ostaju za sva vremena. Za mene je čast što sam imao priliku da igram sa šampionom kao što je Stanković. On i njegova familija imaju u meni prijatelja za ceo život. Isto tako sam svestan da u bilo koje doba dana mogu da se oslonim na njega i to je nešto što zaista nema cenu".

Maldini je Milanov rekorder po broju Derbija, Zaneti neprikosnoveni 'interista' sa 47 duela protiv gradskog rivala (36 u Seriji A, po 4 u Kupu Italije i Ligi šampiona, dva prijateljska meča i jedan za Superkup Italije).

"Pupi je legenda. Svojim igrama i ponašanjem van terena stekao je status ikone u Interu. Čujemo se non-stop. Poslednji put pre par dana, pozvao sam ga da izađe u susret nekoj deci i da im organizuje odlazak na Derbi u nedelju. Mislite li da me je pustio da završim rečenicu. Čovek je čudo. On, Marko (Materaci), Kivu, Pandev, Ivan (Kordoba) Milito... to su prijatelji za ceo život".

Inter je četvrti, Milan sedmi. Ali pamte se i gora vremena. U februaru '58, Inter je bio osmi, Milan deseti. Završilo se 2:2, na terenu je prštalo od dobrog fudbala, na tribinama gorelo od sjajne atmosfere. Milano je i tada bio središte ekonomskog buma i lokomotiva razvoja čitave Italije. U nedelju, može da pršti koliko hoće, Madonina neće videti Skudeto.

"Forza Napoli! Ako već Spaleti ne može do titule, neka je uzme Sari. Zaslužio je jer njegov tim igra ubedljivo najlepši fudbal u Italiji. Samo da izdrže do kraja i da ih zaobiđu povrede. Ova eliminacija od Lajpciga im ide na ruke, jer će Juve imati naporniji ritam do kraja prvenstva. Nije lako držati korak i odolevati naletima ekipe koja je u poslednjih šest sezona neprikosnovena na Apeninima. Da me neko ne shvati pogrešno, za mene u Italiji postoji samo Inter. Ali bih zaista voleo da ove sezone Skudeto konačno ode u Napulj".

...

Uoči novog duela Intera i Milana, Italijani su pored Tima snova u kome se našao Stanković, napravili interesantan TOP 11 od igrača koje bi voleli da vide u 'Derbiju dela Madonina' 2025. godine.

I u toj postavi je bilo mesta za jednog Srbina, bivšeg defanzivca Partizana Nikolu Milenkovića:

"Svakako da prija biti u društvu asova poput Dele Alija, Šika, Sanea, Asensija, Lukasa Hernandeza, Dembelea... Moj cilj je da nastavim da napredujem u dresu Fiorentine i da svaka moja sledeća utakmica bude bolja od prethodne. Manje je bitno hoću li jednog dana biti akter velikog milanskog Derbija. Ako bih već morao da biram, voleo bih da zaigram u istom timu sa Markom Asensijom iz Real Madrida", rekao je za MONDO mladi as Fiorentine.

...

Lepa moja Madonina! Glavu gore. Razveseli se. Seti se kako je Lorenci iskoristio gužvu kada je Lo Belo svirao penal za Milan. Otrčao je do masera, uzeo krišku limuna i stavio je na belu tačku ispod lopte. Na kvarno, da niko ne vidi. Kukjaroni se zaleteo i šutnuo nebu pod oblake. Seti se i kako je Džimi Grivs dao gol Interu dan nakon što ga je policija privela zbog vožnje u pijanom stanju. Priseti se prvog Derbija u Kjasu 1908, 'petarde' Ćeveninija u Milanovih 8:1, Macolinog najbržeg gola u 13. sekundi, Rokoovih rekordnih 29 'pankina'...

Priznaj Madonina, nasmešila si se i kada je Deki lansirao đule u Storarijevu mrežu. Bum-Bum Dragon. Zmaj! Za 0:4 u sezoni pre Triplete. Ne očajavaj. Ovo više i nije tvoj Derbi. Prepusti ga Liju Jonghongu i Zangu Jindongu. U njihovoj eri Ikardi ima kuću sa bazenom na krovu, dok je Rivera spavao na pomoćnom krevetu bungalova u bulevaru Mizurata.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC