• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpredsjednik Partizana: Zvezda siluje istoriju

Autor mondo.rs

Potpredsjednik FK Partizan Vladimir Vuletić u pisanoj izjavi povodom poteza Crvene zvezde da prisvoji titulu iz 1946. godine i pripiše je kao svoju 29. u istoriji. "Specifično i agresivno silovanje višedecenijske prošlosti", istakao je.

 Potpredsjednik Partizana: Zvezda siluje istoriju Izvor: MN Press/arhiva
Izvor: MN Press/arhiva

Partizan, odnosno njegov istaknuti funkcioner Vladimir Vuletić, koji obavlja funkciju potpredsjednika kluba, digao je glas protiv odluke Crvene zvezde da sebi pripiše titulu prvaka države iz 1946. godine.

"Zvezda je sama sebi dodijelila titulu nepostojećeg prvenstva nepostojeće države", istakao je Vuletić u opširnom pisanom osvrtu na proslavu titule Crvene zvezde za ovu sezonu, ali i za 1946. godinu.

"Započeto prošle godine, specifično i agresivno silovanje višedecenijske prošlosti, kombinovano sa elementarnim nepoznavanjem pravne istorije Srbije i rđavim poznavanjem osnovnoškolskih matematičkih operacija, okončano je samovlasnim, bahatim, nelegalnim i nelegitimnim činom nekakvog tobož priznavanja tobož titule nazovi prvenstva Srbije iz 1946. godine", napisao je Vuletić, profesor na Pravnom fakuletu u Beogradu, i nastavio:

"Po zahtjevu skupštine FK Crvena zvezda od prošle godine, upućen organima FSS-a, a za njega bi prije nadležnost mogla da utvrdi odgovarajuća sanitarna inspekcija, nije još odlučeno. FK Crvena zvezda je, dakle, mimo svih organa krovnog nacionalnog fudbalskog saveza, u tananoj brošuri podijeljenoj navijačima, koju potpisa njen predsjednik, odlučila da, usljed nespremnosti da dalje čeka, sama sebi dodijeli titulu nepostojećeg prvenstva nepostojeće države!".

Vuletić je naglasio da se "brošurica završava nejasnim i nadasve sintaksički neukim riječima da 'u formalno-pravnoj dokumentaciji države Srbije nema razloga da i nama titula ne bude priznata'".

Citirajući Alberta Ajnštajna da su "samo svemir i ljudska glupost neograničeni, premda za ovo prvo to još nije dokazano", Vuletić je napravio pravno-istorijsku analizu:

"1. FK Crvena zvezda, osnovana marta 1945 godine, prije nego što su završene ratne operacije u Drugom svjetskom ratu, prije oslobađanja Jasenovca, u jeku borbi NOVJ na Sremskom frontu i sa prvom zvaničnom utakmicom u Enver Hodžinoj Albaniji, učestvuje u jednom projektu čiji su organizatori bili Fiskulturni savez Jugoslavije (FISAJ) i Fiskulturni sportski odbor Srbije (FISOS);

2. Prema odluci FISAJ, PRVI šampionat FNRJ planiran je da započne 11. avgusta 1946, pa bi, do 15. juna 1946. svi okruzi morali dati svog prvaka u tu, prvi put organizovanu, fudbalsku ligu poslijeratne Jugoslavije. FISOS je, u tu svrhu, uredio OKRUŽNA prvenstva kao kvalifikaciona za ovaj budući šampionat;

3. FK Crvena zvezda je u takmičenju za okrug tzv. uže Srbije trijumfovala ispred ekipe FK Željezničar iz Niša i FK Metalac (kasniji OFK Beograd) dok je u okrugu Vojvodine pobijedila ekipa FK Spartaka iz Subotice isped FK Vojvodina iz Novog Sada. Kurioziteta radi, FK Metalac je, godinu ranije, u okviru istog ranga, bio prvak ispred FK Crvena zvezda;

4. Ustav FNRJ iz 1946. u čl. 2. navodi da Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju, između ostalih, čini i Narodna Republika Srbija koja IMA U SVOM SASTAVU i Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i Autonomnu kosovsko-metohijsku oblast. Sledstveno ovome, jasno je da je NR Srbija  nedjeljiva teritorija sa dvije autonomne pokrajine;

5. OBA KLUBA, FK Crvena zvezda i FK Spartak Subotica, kao pobjednici dvaju okružnih kvalifikacionih takmičenja, kvalifikovali su se za prvo fudbalsko prvenstvo poslijeratne Jugoslavije. NIKADA nije odigrana utakmica između ova dva kluba koja bi utvrdila “prvaka NR Srbije”, budući da se čitav kvalifikacioni ciklus u organizaciji FISAJ i FISOS odigravao po sportskim okruzima a ne prema ustavom zajemčenim i zaokruženim republičkim teritorijama.

6. Onoliko koliko FK Crvena zvezda danas polaže pravo na ovu “titulu” to pravo polaže podjednako i FK Spartak Subotica, izuzev ukoliko FK Crvena zvezda odriče tadašnju (a i sadašnju) ustavnu nedjeljivost Republike Srbije i ne smatra da je AP Vojvodina integralni dio naše države. Isto takvo pravo, u takvom slučaju, polaže i tadašnji FK Metalac (sadašnji OFK Beograd) i to za trijumf istog ranga takmičenja i to nad FK Crvena zvezda 1945. godine.

7. FK Partizan je osnovan tek nakon svih ratnih dejstava u Drugom svjetskom ratu, 4. oktobra 1945. godine, i, kao takav, nije učestvovao u ovom okružnom kvalifikacionom ciklusu za prvo poslijeratno prvenstvo Jugoslavije ali je u njemu učestvovao i u njemu osvojio svoju prvu šampionsku titulu kao predstavnik Jugoslovenske narodne armije. Srbija je, dakle, u prvom šampionatu Jugoslavije imala tri predstavnika: pobjednika okruga centralne Srbije, pobjednika okruga Vojvodine i predstavnika Jugoslovenske narodne armije".

Vuletić je podsjetio da je slično uradio splitski Hajduk.

"U svom nelegalnom i nelegitimnom činu, FK Crvena zvezda je, izgleda, pronašla uzor u odluci hrvatskog nacionalnog fudbalskog saveza koji je HNK Hajduku iz Splita priznao titulu osvojenu u hrvatskim kvalifikacijama iz 1946. kao državnu. Međutim, ne upuštajući se u ocjenu uzora Crvene zvezde, naš savez takvu odluku do sada nije donio. Samovlasno prisvajanje bilo kog potraživanja, još od rimskog prava i decretum Divi Marci, dovodi do apsolutnog oduzimanja toga prava".

Za kraj, Vuletić je citirao Njegoša: "Niko srećan a niko dovoljan, niko miran a niko spokojan. Sve se čovjek bruka za čovjekom, gleda majmun sebe u zrcalo".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC