• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda NCAA košarke je novi trener Panatinaikosa

Autor mondo.rs

Rik Pitino vratiće se košarci i to u Evroligi, prvi put od kad je pod pritiskom skandala oko "vrbovanja" talentovanih srednjoškolaca dobio otkaz na Univerzitetu Lujvil.

Član "Kuće slavnih" u Springfilldu i jedan od najtrofejnijih trenera američke univerzitetske košarke, Rik Pitino, na iznenađenje mnogih u SAD i Evropi postigao je dogovor sa porodicom Janakopulos nakon čega je imenovan za novog trenera Panatinaikosa.

Pitino je, poslije rastanka šampion Grčke sa Ćavijem Paskualom, voditi ekipu do kraja sezone, a potom bi dvije strane trebalo da razgovaraju o eventualnom nastavku saradnje i za narednu sezonu, možda i više.

Ovaj 66-godišnji Amerikanac debitovaće u evropskoj košarci 28. decembra u jednom od najvećih derbija na kontinentu, protiv moskovskog CSKA. U međuvremenu, ekipa će odigrati još dvije utakmice u OAKA dvorani, Milano dolazi na duel Evrolige u petak, a AEK na gradski derbi u prvenstvu već u nedjelju.

Panatinaikos je krajem novembra i početkom ovog mjeseca vezao tri poraza u Evroligi, potom savladao Darušafaku kod kuće uz dvije pobjede u šampionatu na vrućim parketima ekipa PAOK-a i Peristerija, ali je sinoćni poraz od 21 poena razlike u Madridu, od Reala (89:68) pokazao da kriza od prije dvije nedelje nije prevaziđena.

Serijom poraza, najtrofejniji grčki klub survao se na 10. mjesto na tabeli Evrolige sa skorom 6-7.

"Klasik" sa CSKA biće, ujedno, Pitinov povratak košarci iz koje se povukao u oktobru 2017. poslije otkaza koji je dobio na Univerzitetu Lujvil, sa kojim je 2013. osvojio NCAA titulu na Fajnal-foru u Atlanti. Jedini trener koji je osvajao NCAA titule sa tri različita univerziteta, Providensom, Kentakijem i Lujvilom, bio je pod velikim pritiskom javnosti zbog serije kontroverzi u koje je bio upleten.

Počelo je istragom zbog sumnji da je najtalentovanije srednjoškolske košarkaše u SAD, zajedno sa njihovim porodicama, "vrbovao" sponzorskim ugovorom sa kompanijom adidas u vrijednosti od 100.000 dolara, ukoliko se odluče da upišu Univerzitet Lujvil, koji je vodio od 2001. godine. Momcima koji bi, potom, izgradili profesionalne karijere, Pitino je navodno garantovao unosne ugovore sa ovim poznatim proizvođačem sportske opreme.

Ta afera, na kraju, koštala je Pitina profesionalnog ugovora, nakon što je 2009. "preživio" aferu u kojoj je zapravo bio žrtva, ali pod veoma nepovoljnim okolnostima za njegov imidž trenera uglednog univerziteta. Naime, bio je opljačkan poslije noći koju je proveo sa damom iz noćnog bara, a iako je Pitino tvrdio da je njihov odnos bio na dobrovoljnoj bazi, policijska istraga utvrdila je da se radilo o prostitutki koja je zbog svega završila u zatvoru.

Pitino je 2015. bio pomenut i u knjizi "Breaking Cardinal Rules: Basketball and the Escort Queen", koju je objavila nekadašnja pratnja nekolicine NBA zvijezda, Katrina Pauel.

Pitino je nedavno u intervjuu za ESPN rekao da se nada povratku na NBA terene, gdje je od 1983. do 1985. radio kao asistent u stručnom štabu Njujork Niksa, koje je potom i sam vodio od 1987. do 1989. Potom se vratio u ESPN kao trener Kentakija, sa kojim je 1996. osvojio "Martovsko ludilo", da bi se 1997. ponovo našao u NBA košarci i to kao trener najtrofejnije franšize, Boston Seltiksa.

Poslije četiri zajedničke sezone uslijedio je novi NCAA izazov - Lujvil, a sada je vrijeme da se oproba i u najjačem evropskom takmičenju.

ĆAVIJEV "PLAFON" ČETVRFINALE EVROLIGE

Paskual, koji je sa Barselonom osvojio Evroligu 2010, uz četiri ACB titule (2009, 2011, 2012, 2014), došao je u Atinu krajem oktobra 2016. posle razlaza "zelenih" sa selektorom "orlova" Aleksandrom Đorđevićem i iz tri pokušaja nije uspio da prođe četvrtifnale Evrolige.

Prve sezone,PAO je "počišćen" u seriji sa Baskonijom (0:3), a u naredne dvije sa prednošću domaćeg terena ispadao od budućih šampiona Evrope, Fenerbahčea (0:3) i Real Madrida (1:3).

Njegovom temperamentnom predsjedniku, Dimitrisu Janakopulosu, posebno je zasmetala "metla" u seriji sa Fenerom i Željkom Obradovićem, koji je dvije uvodne utakmice u Grčkoj dobio rezultatima 58:71 i 75:80, nakon čega je bio meta Janakopulosovih uvreda i omalovažavanja.

Paskual se u značajnoj mjeri iskupio u prvenstvu Grčke, koji je osvojio u dvije od tri finalne serije sa Olimpijakosom, koji je naročito u sezoni 2016/17 slovio za favorita, a doživio poraze od najvećeg rivala i u prvenstvu i u Kupu.

"Zeleni" su predvođeni 47-godišnjim Kataloncem osvojili titulu i prošle sezone, kada mu je drugi put zaredom pripala i titula trenera godine u Grčkoj.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC