• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žrijeb za Mundobasket: Ovo je put "orlova" do SAD!

Autor mondo.rs

Reprezentacija Srbije zagrijavaće se u mečevima protiv Angole i Filipina i uz to igrati protiv Italije. Potom slijedi ukrštanje sa grupom u kojoj su Španija i Portoriko. Amerikanci mogući rival tek u završnici.

Poslije iscrpljujućih kvalifikacija, vrijeme je da se posvetimo isključivo "onom glavnom", a to je FIBA Svjetsko prvenstvo u Kini (31. avgust - 15. septembar).

Žrijeb u Šenženu završio i donio je osam grupa prve faze Svjetskog prvenstva!

Reprezentacija Srbije takmičiće se u Grupi D, u gradu Fošanu, gdje će joj rivali biti Angola, Filipini i Italija. U drugoj fazi, po dvije ekipe iz svih osam grupa formiraće nove grupe, a "orlovi" će ukrštati sa Španijom, Portorikom, Iranom ili Jordanom.

Ovo su grupe Mundobasketa u Kini:

Grupa A (Peking): Obala Slonovače, Poljska, Venecuela, Kina.
Grupa B (Vuhan): Rusija, Argentina, Koreja, Nigerija.
Grupa C (Guangdžou): Španija, Iran, Portoriko, Jordan.
Grupa D (Fošan): Angola, Filipini, Italija, Srbija.
Grupa E (Šangaj): Turska, Češka, SAD.
Grupa F (Nanđing): Grčka, Novi Zeland, Brazil, Crna Gora.
Grupa G (Šenžen): Dominikanska Republika, Francuska, Njemačka, Tunis.
Grupa H (Donguan): Kanada, Senegal, Litvanija, Australija.

Nije "sportski" ići previše unaprijed, ali žrijeb služi i za to, pa bi trebalo reći da će potencijalni rivali "Orlova" u četvrtfinalu biti timovi iz Grupa A i B, u kojima nema glavnog favorita - reprezentacije SAD.

Objektivno gledano, osvajanje prvog mjesta u obje uvodne faze učinilo bi da "orlovi" izbjegnu duel sa Amerikancima sve do finala!

Naravno, tu bi trebalo uzeti u obzir da je u delu "kostura" srpske reprezentacije i Španija, pa se već sada taj međusobni meč druge faze nameće kao izuzetno važan za oba tima. U najdaljoj računici, poraženi iz tog evropskog derbija "išao" bi u polufinalu upravo na SAD, pod uslovom da preskoči najuspješniju ekipu iz prve dvije grupe ("A" i "B").



12.45 - Žrijeb je završen! -

12.21 Ekipe će uskoro biti razvrstavane u osam preliminarnih grupa sa po četiri reprezentacije. Osvježavajte stranicu i pratite kako se popunjavaju grupe iz kojih će po dvije ekipe proći u drugu fazu.


12.20 Uz Kobija Brajanta, jednu od glavnih uloga imaće Predrag Bogosavljev, bivši srpski košarkaš i sada direktor takmičenja u FIBA.

12.15 Poznati pjevač Džejson Derulo takođe je izašao na binu i izveo jednu pjesmu. Žrijeb će uskoro početi...

12.10 Voditelji spektakla, Kobi Brajant i Jao Ming, izašli su prvi na binu, a Amerikanac je predstavio novi, glamurozniji trofej namijenjen šampionu svijeta.

UVOD U ŽRIJEB:





Reprezentacija Srbije prošla je od jeseni 2017. kroz uspone, padove, povrede i niz "kadrovskih" problema, ali je na kraju "ovkerila" u poslkednjem kolu kartu za put u Aziju, gdke će ove subote saznati imena rivala protiv kojih će igrati na 18. globalnom turniru.

Nije potrebno podsjećati da je naša reprezentacija aktuelni vicešampion svijeta, Evrope i olimpijskih igara i kao takva sigurno bi bila smještena u današnji prvi šešir, da u to društvo nije iz objektivnih razloga "ubačena" Kina, kao domaćin Svjetskog prvenstva.

Sastavi šešira:

PRVI: Kina, SAD, Španija, Francuska
DRUGI: Srbija, Argentina, Litvanija, Grčka
TREĆI: Rusija, Australija, Brazil, Italija
ČETVRTI: Portoriko, Turska, Dominikanska republika, Venecuela
PETI: Nemačka, Češka, Poljska, Iran
ŠESTI: Kanada, Crna Gora, Filipini, Južna Koreja
SEDMI: Nigerija, Senegal, Novi Zeland, Angola
OSMI: Japan, Jordan, Tunis, Obala Slonovače.



Anketa

Šta očekujete od "orlova" u Kini, ako Đorđević bude okupio najjači sastav?

  • Zlato

    48% (48)

  • Srebro, Amerikanci su i dalje prejaki

    24% (24)

  • Svaka medalja bi bila uspeh

    28% (28)



Kao što se može već zaključiti, "orlovi" neće moći da se u prvoj grupnoj fazi sastanu sa Argentinom, Litvanijom i Grčkom, jer su smješteni u istom šeširu. Takođe, već je objašnjeno da će četiri tima (Kina, SAD, Španija i Francuska) biti automatski smještena u Grupe A (Kina), C, E (SAD) i G.

Sa druge strane, naredne četiri ekipe, među njima i Srbija (uz Argentinu, Litvaniju i Grčku) biće u grupama B, D, F i H. U skladu s tim, za sada je poznato da će "orlovi" igrati prvu grupnu fazu u Vuhanu, Fošanu, Nanđingzu ili Donguanu.

Svetsko prvenstvo biće održano u osam gradova i u pet različitih provincija.

Ekipe će na početku Svjetskog prvenstva (SP) biti podijeljene u osam grupa sa po četiri tima. Ta runda SP trajaće od 31. avgusta do 5. septembra, a zatim će po dvije najuspješnije reprezentacije iz svake grupe formirati četiri nove grupe, u koje će biti prenijeti bodovi.

Grupe će "ukrštati" prema sljedećem principu: Grupa A i Grupa B, C i D, E i F, kao i G i H. Ta, druga grupna faza trajaće od 5. do 9. septembra i nakon nje će uslijediti četvrtfinale, u koje će proći po dva tima iz svake od četiri grupe. 

Četvrtfinalne utakmice biće odigrane u Šangaju i Donguanu 10. i 11. septembra, polufinala su zakazana za 13. septembar u Pekingu, gdje će dva dana kasnije biti odigrani i mečevi za treće i prvo mjesto.

Za razliku od Svjetskog prvenstva u Španiji 2014, u Kini će svi učesnici druge faze razigravati za plasman, jer će ovaj turnir biti i kvalifikacioni za Olimpijske igre u Tokiju. "Vizu" za Japan izboriće sedam reprezentacija, ali ne sedam najuspješnijih u "generalnom plasmanu", već po kontinentima - po dva iz Evrope i Amerike i po jedan iz Afrike, Azije i Okeanije.

Žrijeb počinje u podne i možete ga pratiti u tekstualnom prenosu uz MONDO. Najveća zvijezda ceremonije biće slavni Kobi Brajant, koji je dan prije svečanosti odgovorio na pitanje "da li Srbija može da pobijedi Ameriku".

Ovako će izgledati žrijeb:

....
Izvor: Youtube/FIBA

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC