• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Divac deli otkaze: Smenjen i trener Jerger!

Autor mondo.rs

Generalni menadžer Kingsa otpustio je Vilijamsa, optuženog za špijunažu prošle jeseni, potpisao novi ugovor sa Sakramentom do 2023. godine, pa održao sastanak u "četiri oka" sa Jergerom i otpustio ga.

Generalni menadžer Sakramento Kingsa i od prošle nedelje stanovnik "Kuće slavnih" otpustio je Dejva Jergera posle sastanka "u četiri oka".

Ovaj (ne)očekivani potez Vlada Divca najavio je (i potvrdio nešto kasnije) vodeći američki novinar Adrijan Vojnarovski sa mreže ESPN.

Popularni Voj podsetio je na ugovor koji su Kingsi potpisali sa Divcem prošlog četvrtka, odajući mu priznanje na potezima koje je vukao kao prvi operativac franšize sa najdužim nizom sezona bez plasmana u plej-of, odnosno dajući mu odrešene ruke da nastavi sa radom bar do kraja sezone 2022/23.

VELIKA, VELIKA ČAST: VLADE DIVAC U KUĆI SLAVNIH!

Divac je tog jutra, pre potpisivanja novog ugovora, otpustio svog asistenta Brendona Vilijamsa, čoveka upletenog u navodnu aferu špijuniranja u korist Sakramentovih rivala, koja je potresala svlačionicu Kingsa u novembru i decembru prošle godine. Divac nije "poštedeo" ni trenera, kog je doveo u prestonicu Kalifornije samo dva dana nakon što su ga Memfis Grizlisi otpustili - 7. maja 2016. godine.

Jerger je u prve dve sezone beležio skor 32-50 i 27-55, nakon čega je ove sezone sa veoma talentovanim timom dugo bio u trci za plej-of, ali "popustio" posle Ol-star pauze i pao na 39-43, što u oštroj konkurenciji na Zapadu nije bilo dovoljno za nastavak sezone.

U slučaju Kingsa ovo je bila 12. uzastopna bez plej-ofa.

Legendarni jugoslovenski i srpski košarkaš četvrti je naš član NBA "Kuće slavnih" posle Aleksandra Nikolića, Bore Stankovića i Dražena Dalipagića.

Vojnarovski, međutim, dovodi u pitanje razloge za rastanak sa Jergerom, podsećajući da je ostvaren ogroman napredak u odnosu na prethodnu sezonu (12 pobeda više) i da je plejmejker Dearon Foks pod njegovim vođstvom izrastao u jednu od mladih zvezda NBA lige.

Ali, u isto vreme, Voj je podsetio na tenzije koje od ranije postoje između Jergerovog stručnog štaba i Divčeve kancelarije, gde mu je aktivno pomagao još jedan legendarni košarkaš Kingsa, Peđa Stojaković. Američki mediji tokom sezone pisali su o tome da postoji hronično nerazumevanje između Jergera i Divca oko uloge određenih mladih igrača i minutaže u ranoj fazi njihove karijere.

Najčešće je u fokusu bio Marvin Begli, 20-godišnji krilni centar sa Djuka, kojeg je Divac izabrao sa druge pozicije na prošlogodišnjem draftu, iza Deandrea Ejtona koji je otišao u Finiks Sanse i ispred Luke Dončića i Trae Janga, koje su potom razmenili Atlanta Hoksi i Dalas Meveriksi u dogovorenom trejdu i pre samog drafta.

Beglijevu "ruki" sezonu opteretile su i povrede, ali je i činjenica da u Kaliforniji nisu svi zadovoljni kako se on razvijao i kakva mu je uloga bila dodeljena u Jergerovoj rotaciji.

Sudeći prema ugovoru koji je Divac potpisao sa većinskim vlasnikom organizacije, Vivekom Renadivom i bordom sastavljenim od nekoliko manjinskih vlasnika, dobio je nedvosmislenu podršku da nastavi sa reformama.

"Vlade je bio presudan za ono što gradimo ovde. Tokom cele njegove karijere, Vlade je neko ko uvek činio boljima one oko sebe, na terenu i van njega", rekao je vlasnik Kingsa, Renadiv.



Jergera ugovor sa Kingsima veže do kraja sezone 2019/20, a da se bliži rastanak moglo je da se nasluti i po tome što je većini njegovih pomoćnika u stručnom štabu istekao ugovor ove godine.

Divac se vratio u Sakramento kao početkom maja 2015. kao savetnik, mada je odmah postavljen za potpredsednika za košarkaške operacije. U to vreme Kingsi su otpuštali mladog trenera Majkla Malouna, sada uspešnog u Denver Nagetsima i vraćali veterana Džordža Karla na "užarenu" klupu.

Generalni menadžer u to vreme bio je Pit D'Alesandro, sa kojim je Divac počeo uporedo da radi i upoznaje odnose unutar organizacije. Mark Stajn, koji je u to vreme takođe radio na ESPN, napisao je posle samo nekoliko nedelja da se "Divac uveliko nametnuo kao čovek od poverenja vlasnika Renadiva".

PRONAĐENA "KRTICA": DIVAC NA POTEZU!

Legendarni dvojac, Stojaković - Divac.
Izvor: (MN Press)

Jerger je karijeru počeo u razvojnoj ligi, u NBA je stigao 2007. kao asistent trenera Memfisa, Lajonela Holinsa, a posle šest godina dobio je priliku i da samostalno vodi Grizlise. U prvoj sezoni ispao je u prvoj rundi plej-ofa, naredne stigao do polufinala konferencije, pa ponovo stao u prvoj rundi u sezoni 2015/16 kada je Memfis "počišćen" u seriji sa San Antonio Sparsima.

D'Alesandro je napustio Kingse deset dana pre drafta 2015. godine, prepuštajući tandemu Renadiv/Divac odluke o odabiru igrača. Nakon što je dobio zahtev od trenera Karla da trejduje prvu zvezdu, Demarkusa Kazinsa (zbog čega je "Bugi" trenera na Twitteru nazvao zmijom), Divac je razmotrio sve opcije i odlučio da zadrži Ol-star potencijal u svlačionici i omogući Karlu da dovrši posao u nastupajućoj sezoni 2015/16.

Uradio je to tako što je zakazao sastanak nasamo sa Kazinsom i Karlom i zatražio da od tog trenutka bude zaboravljen svaki njihov prethodni sukob.

Do kraja avgusta već je bio postavljen i za generalnog menadžera, čime je i zvanično preuzeo dnevno rukovođenje Sakramento Kingsima. Dva dana nakon što je Jerger otpušten u Memfisu, 9. maja 2016. godine, imenovao je mladog trenera iz Minesote za Karlovog naslednika i nastavio proces podmlađivanja ekipe, a to je značilo i trejdovanje Kazinsa u Nju Orleans Pelikanse naredne sezone - zbog čega je isprva bio žestoko kritikovan, čak omalovažavan.

Njegov naredni potez mogao bi da bude - Nikola Vučević.

Kingsi su u tom trejdu dobili Badija Hilda, narednog leta sa pete pozicije na draftu uzeli Foksa, u trejdu sa Sansima dobili i Bogdana Bogdanovića, kao slobodnog igrača angažovali Nemanju Bjelicu i, malo po malo, ušli u borbu za plej-of nakon što su u 12 uzastopnih sezona od odlaska Rika Adelmana sa klupe završavali kao poslednji ili pretposlednji u Pacifik diviziji.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC