• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Atalanta na mjestu koje zaslužuje!

Autor mondo.ba

Ekipa iz Bergama pobjedom nad Udinezeom u oproštajnom meču pred svojom publikom vratila se na četvrto mjesto na tabeli - ono koje vodi u Ligu šampiona.

Plasman u finale Kupa poslije 23 godine, osam mečeva bez poraza i borba za Ligu šampiona bili su najbolja pozivnica za navijače Atalante na duel sa Udinezeom kojim je zatvoreno 34. kolo Serije A.

Na posljednjem meču Atalante na svom stadionu AtletiD' Azuri u ovoj sezoni crveno-crni su uz mnogo truda i uz malo sreće stigli do velike pobjede 2:0.

Domaćim fudbalerima  bilo je potrebno 10 udaraca ka golu, zatim da Rodrigo De Pol pogodi njihovu stativu, pa čak i da štoper Masijelo ode u napad i izbori penal da bi konačno probili odbranu gostiju iz Udina.

U napetoj završnici loptu nije uzeo najbolji strijelac Duvan Zapata, pa ni odlični Papu Gomez.

Umjesto njih šutirao je De Ron i pogodio, a samo četiri minute kasnije Mario Pašalić definitivno je riješio pitanje pobjednika.

ATALANTA – UDINEZE 2:0 (2:0)
/De Ron 81 penal, Pašalić 85/ 

Iako smo golove vidjeli tek u posljednjih deset minuta, bio je ovo uzbudljiv meč u kojima su gostujući fudbaleri disciplinovanom igrom unijeli nervozu u redove Atalante, ali i učinili sve da pokušaju da stignu najmanje do boda.

Da je lopta poslije udarca De Pola u 72. minutu pogodila mrežu umjesto stative, mogli su se nadati i cijelom plijenom, ali ni to nije bila jedina velika šansa za Udineze.

Atalanta domaćin na Mapei stadionu

Poslije utakmice protiv Udinezea počinje renoviranje stadiona Atleti D'Azuri vrijedno 40 miliona evra. Posljednja dva domaćinska meča, Atalanta će odigrati na Mapei stadionu u Sasuolu, protiv Đenove i Sasuola.

Ipak, krenimo redom.

Kako će meč izgledati najavili su domaći pritiskom na startu meča poslije kojeg je Gosens zaprijetio glavom, a Musa odbranio u gužvi, a potom De Ron fantastičnim volejom u 27. minutu, međutim, golman Udinezea je imao sreće da je lopta išla  direktno u njega.

Deset minuta kasnije Pašalić je odlično skočio i šutirao glavom, ali lopta je prošla dvadesetak centimetara od stative.

Bio je tek uvod u napetu završnicu prvog dijela, u kojoj je Udineze promašio jednu od dvije šanse koje je na ovom meču jednostavno morao da iskoristi.

Kevin Lazanja u 44. Minutu odlično se oslobodio čuvara i lobovao Golinija, ali je lopta otišla pored gola.

Samo minut kasnije Zapata je povratnom loptom uposlio Pašalića koji sa desetak metara šutira pored gola, da bi Kolumbijac praktično u sljedećem napadu zakasnio na dodavanje na samo metar od gol-linije.

Slična situacija ponovila se u 67. minutu, kada je Papu Gomez probio u šesnaesterac, ali je Larsen dobro pratio i u posljednji trenutak izbio loptu ispred Zapate.

Ofanziva Atalante pred prilično ispunjenim tribinama nije jenjavala i samo minut kasnije, Gomez je ponovo u centru pažnje, ovog puta  njegov udarac brani Musa, a Zapata ne uspjeva da uputi dobar udarac u nastavku.

Sve ovo Udineze je mogao da kazni u 72. minutu, ali božica Fortuna nije bila na njihovoj strani.

De Pol je sve odlično uradio ispred šessnaesterca sa lijeve strane, gađao suprotni ugao, ali je lopta pogodila stativu, da bi ju Lazanja, onaj isti tragičar iz prvog poluvremena, promašio na samo nekoliko metara od gola.

Muso je nešto kasnije upisao još jednu odbranu poslije šuta Zapate, a potom je konačno uslijedio rasplet.

Štoper Mazijelo našao se u protivničkom šesnaestercu, Sandro je neoprezno startovao i potpuno zasluženo Atalanta je stigla do jedanaesterca.

De Ron je poslao Musa u jednu, loptu u drugu stranu, ujedno i svoju ekipu ka vrhu i četvrtoj poziciji, a goste u nastavak borbe za opstanak.

Četiri minute kasnije sve dileme riješio je Pašalić pogotkom za konačnih 2:0, nakon što je lopta zakačila jednog igrača Udinezea.

Savršeno poslijepodne mogao je da kruniše Zapata u sudijskoj nadoknadi ali je Muso novom odbranom spriječio njegov 23. pogodak u sezoni.

Atalanta i Kolumbijac neće mnogo mariti jer su ispunili cilj – ovim trijumfom preuzeli su četvrtu poziciju koja vodi u Ligu šampiona, onu koju su igrama ove sezone definitivno zaslužili.

SERIJA A - 34. KOLO:

Atalanta - Udineze 2:0 (0:0)
/De Ron 81 penal, Pašalić 85/

Fiorentina - Sasuolo (21.00)

Odigrano u nedjelju:

Frozinone - Napoli 0:2 (1:0)
/Mertens 19, Junes 49/

Kjevo - Parma 1:1 (0:1)
/Međorini 66 - Kucka 38/

SPAL - Đenova 1:1 (1:0)
/Felipe 36 - Lapadula 57/

Sampdorija - Lacio 1:2 (0:2)
/Kvaljarela 57 - Kaisedo 3, 19/

Torino - Milan 2:0 (0:0)
/Beloti 58 pen, Berenger 69/

Odigrano u subotu:

Bolonja - Empoli 3:1 (0:1)
/Sorijano 52, Orsolini 83, Sansone 90+5 - Pajač 17/

Roma - Kaljari 3:0 (2:0)
/Facio 5, Pastore 8, Kolarov 86/

Inter - Juventus 1:1 (1:0)
/Naingolan 7 - Ronaldo 62/

TABELA: Juventus 88, Napoli 70, Inter 62, Atalanta 59, Roma 58, Torino 56, Milan 56, Lacio 55, Sampdorija 48, Kaljari 40, Fiorentina (-1)  40, SPAL 39, Sasuolo (-1) 38, Bolonja 37, Parma 37, Đenova 35, Udineze  33, Empoli 29, Frozinone 23, Kjevo 15*.

*NAPOMENA Italijanska fudbalska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC