• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdi titula iz 1946, a Spartak? (VIDEO)

Autor mondo.rs

Pravna komisija FSS većinom glasova usvojila predlog da se Crvenoj zvezdi pripiše "titula" iz 1946. godine. Odluka u utorak na Skupštini FSS.

 Zvezdi titula iz 1946, a Spartak? (VIDEO) Izvor: MONDO/JOVAN TERZIĆ
Izvor: MN PRESS

Slučaj "titula iz 1946", kojim se Pravna komisija FSS na zahtev Crvene zvezde da joj se prizna osvojeno prvenstvo Srbije iz prve posleratne godine, bavila od sredine aprila, danas je dobio epilog.

Tačnije, konačan epilog biće u utorak na sednici Skupštine FSS.

Pravna komisija je danas većinom glasova odlučila da se izađe u susret Zvezdi i da se prihvati njen predlog o "tituli iz 1946. godine". Ovaj predlog će biti iznet pred delegate Skupšptine Fudbalskog saveza Srbije.

Jedini protiv je bio predstavnik Partizana, potpredsednik Vladimir Vuletić, a predsednik Pravne komisije je bio uzdržan.

Vuletić je novinarima potom rekao da Partizan na ovome neće stati i da će se obratiti drugim pravnim instancama, pre svih Upravnom sudu.

"Komisija za pravna pitanja FSS je raspravljala oko dva sata i donela odluku glasanjem da se Skupštini FSS preporuči da se Crvenoj zvezdi na njenu inicijativu dodeli titula iz 1946. godine Tri člana bila su za, protiv sam bio ja, dok je predsednik Komisije ostao uzdržan", rekao je neposredno po završetku sastanka čelnik Partizana i do danas član Pravne komisije srpske "kuće fudbal".

Vuletić je novinarima saopštio da je podneo ostavku na mesto člana Pravne komicije FSS.

"Ovo je apsolutno poraz pravničkog znanja, poraza pravničkog dignititeta. Politička supa se ne jede pravničkom viljuškom, jer će prvo da vam istoči sve što ste zahvatili, a zatim ćete se povrediti", dodao je Vuletić.

On se zapitao i kako je moguće da je u medijima, i pre same rasprave i dikusije o inicijativi Crvene zvezde, bio poznat epilog.

"Način da je u medijima već unapred najavljeno da postoji većina, govori u prilog činjenici da ovo danas sve bilo potpuno iluzorno i izlišno. Danas imate izjavu genaralnog direktora Crvene zvezde, koji je rekao da bez obzira ko šta mislio, treća će se zvezdica prišiti. Postavlja se pitanje - šta smo mi danas ovde radili ako već imamo situaciju kakvu imamo", zapitao se potpredsednik Partizana zadužen za pravna pitanja.


IZJAVA VULETIĆA

Partizan se neće pomiriti sa preporukom Pravne komisije FSS, koja će najverovatnije biti usvojena od strane Skupštine FSS.

"FK Partizan i ja
nećmo dozvoliti da se na ovakav način unižava pravo, da se tretira pravo sile naspram sile prava. FK Partizan će nakon odluke Skupštine FSS pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Republike Srbije u vezi sa odlukom kao pojedinačnim pravnim aktom. Partizan, kao što znate ima iskustva sa pobedama pred sudom, ima iskustva sa pobedama tamo gde odluke nisu unapred skrojene i donete. I dalje kažem 'no pasaran', ovo proći neće. Borićemo se, jer kao što kažu stari Grci: Dum spiro spero, dok živim i dok dišem, nadam se. Partizan neće dozvoliti, u svakom smislu te reči, da jedna sila dignutih ruku na bilo koji način bude jača od sile argumenata koje smo danas predočili", poručio je Vuletić.

Predlog profesora Pravnog fakuleta Univerziteta u Beogradu da novinari budu prisutni na sastanku nije usvojen. I o tome je govorio Vuletić.

EVO ŠTA JE JOŠ REKAO - NAJAVLJUJE DALJU PRAVNU BORBU PARTIZANA


"Predložio sam da sednica bude otvorena za javnost, na osnovu odluke koja je već postojala na prošloj sednici Komisije za pravna pitanja. Iz meni nepoznatnih razloga, formalno, a suštinski vrlo poznatih, ova komisija je odlukom četiri prema jedan danas isključila javnost. Samo sam ja bio za, jer smatram da sve što radim u životu radim vrlo transparentno,
prilježno i profesionalno. Čega se plašila ova komisija danas? Mislim da je imala razloga da se plaši", rekao je Vuletić.

Zamoljen da prokomenatriše o kakvom političkom uticaju i pravu sile se radi, odgovorio je: "Kada kažem da se politička supa ne jeden pravničkom viljuškom, želim da istaknem da ako vi danas imate situaciju da vam FK Crvena zvezda negira državnost Srbije i tvrdi da je Vojvodina 1945, odnosno 1946. nezavisna u odnosu na Srbiju, i sportski i politički. Da danas govori o tome da istu takvu situaciju imamo na prostoru Kosova i Metohije… Ja samo mogu da postavim pitanje: da li to znači da FK Crvena zvezda negira rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija i da li zaista tvrdi da je Vojvodina 1945. i 1946. nezavisna u odnosu na Srbiju?", naglasio je Vuletić i objasnio.

"Kada kažem 'politička supa", ovo danas je bila unapred izrežirana 'politička supa' i to tajna. Jedna klasična tajna večera."

O želji Spartaka iz Subotice da se i njemu pripiše titula kao prvaku Vojvodine iz 1946. neće se ni raspravljati.

"Ne, neće. FK Crvena zvezda u svom dopisu insistira na odluci Hrvatskog fudbalskog saveza, koji je Hajduku iz Splita dodelio ovu titulu. Tamo postoji identična ravan Kvarnera iz Istre, koji namerava da podnese zahtev i videćemo kako će se to završiti. Ali… Ugledanje na HNS, na naciju koja relativizuje zločin u Jasenovcu, a s druge strane ga slavi ili koja tvrdi da ima tisućljetnu tradiciju hrvatskih kraljeva, u najblažem obliku je degutantno. To čak ne želim ni da komentarišem. FK Crvena zvezda se ugleda na Hrvatski hogometni savez. Znate, to je
kontradikcio in adjekto. To je suprotnost u svojoj biti."

Poslednje pitanje upućeno Vuletiću bilo je da li očekuje da jednog dana, kada se promene i političke prilike u Srbiji, bude poništena odluka.

"I ovo će se jednog dana lane zvati", završio je Vladimir Vuletić.


Inače,
pred početak sastanka, Vuletić je na interesantan način u izjavi datoj "Telegrafu" najavio kraj u korist "večitog rivala": "Očekujem da sila prava pobedi pravo sile, ali nisam siguran u to".

Predsednik komisije Dejan Šuput, potpredsednik Veljko Radulović i članovi Vladimir Vuletić, Božidar Beronja i Dragan Milošević su
u aprilu održali prvi sastanak. Tada je Vuletić insistirao da Zvezda u pisanoj formi dostavi sve dokaze u prilog svojoj tvrdnji, dok je on s druge stane pripremio studiju na 25 strana koja nije bila u korist podnosioca zahteva.

Zvezda je prvi put podnela zahtev da joj se dodeli pomenuta titula 17. januara 2017. godine.

Na poslednjoj Skupštini FSS predlog crveno-belih stavljen je na glasanje pred delegate, ali je zbog izostanka generalnog direktora Partizana Miloša Vazure, odlučeno da o svemu odlučuje pravna komisija FSS na sastanku zakazanom 10. maja.

Zbog kompleksnosti celog slučaja i vrlo zategnutih odnosa na relaciji dva najveća kluba,pored ranijih članova pravne komisije FSS u nju su kooptirani i predstavnici Crvene zvezde - Dragan Milošević i šef pravne službe "parnog valjka" - Vladimir Vuletić.

Sada ostaje da se reši i pitanje Spartaka iz Subotice.

S obzirom na to da je splitski Hajduk još ranije upisao trofej šampiona Hrvatske iz 1946, a danas Crvena zvezda, Subotičani smatraju da polažu pravo na titulu prvaka Vojvodine, odnosno jednog dela Srbije, iz pomenute godine.

Te 1946. klubovi su igrali ligu po regionima koje su imale formu šampionata, pa su iz Spartaka zahtevali da se i njima, kao prvacima AP Vojvodine, dodeli titula iz 1946.

Potpredsednik Spartaka Goran Drača nedavno je izjavio da je takmičenje u pokrajini obuhvatilo više ekipa i to je jedan od razloga da u slučaju da se Zvezdi dodeli titula i njegov klub dobije zvaničnu titulu prvaka.

"S pravom polažemo pravo na tu titulu, jer je Spartak 1946. bio pobednik takmičenja u Vojvodini. Sasvim ravnopravno, tadašnji Fudbalski savez FNRJ organizovao je prvenstva na republičkom i pokrajinskom nivou", rekao je Drača.

Posle svega, u srpskom fudbalu definitivno nikada nije dosadno, a pred pravnom komisijom FSS je očigledno novi problem.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC