• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šuman: Preko Bjelorusa do boljeg "šešira" za EP

Autori mondo.ba Autori Anadolija

"Moramo tražiti novi potencijal, novu budućnost, a sigurno da momcima, kao što su Prce, Terzić, Toromanović i ko već bude prestajao da igra, trebamo da nađemo neko mjesto u reprezentativnim selekcijama", istakao je selektor "zmajeva".

Selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman svoje izabranike okupiće 5. juna u Tuzli pred dvije završne utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020, koje će biti održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Osim što će se po prvi put smotra najboljih evropskih rukometaša održati u tri zemlje, po prvi put će nastupiti i 24 reprezentacije.

Tu činjenicu BiH je iskoristila na najbolji mogući način i dva kola prije kraja nadmetanja u grupi 5 gotovo osigurala mjesto na EURO 2020, ako ne kao jedna od prve dvije selekcije, onda kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane iz kvalifikacija.

Samo čudo, tačnije nevjerovatan splet rezultata u ostalim grupama i porazi od Bjelorusije u Tuzli 12. juna i Češke u Ostravi četiri dana kasnije mogu bh. rukometaše spriječiti da prvi put i istoriji zaigraju na Evropskom prvenstvu.

Šuman ističe da će za posljednja dva duela na pripreme pozvati 21 rukometaša, od 28 koliko će ih biti prijavljeno Evropskoj rukometnoj federaciji, te da se može očekivati da će na njemu ponovo biti novih imena.

Naglašava da će za razliku od aprilskim utakmica protiv Finske u timu biti neki od povrijeđenih igrača koji su se oporavili. To su Ivan Karačić, Alen Ovčina, Marin Vegar i najvjerovatnije Vladimir Vranješ. No, Marko Tarabokija, koji je operisao ukrštene ligamente desnog koljena, nije se potpuno oporavio i neće biti u konkurenciji za duele s Bjelorusima i Česima.

"Imamo još jednu nedoumicu sa Vranješom. On nije nastupao. Međutim, radio je magnetnu rezonancu, pa ćemo znati tačno stanje njegovog koljena. Nadam se da će biti spreman, ali još je rano govoriti, jer imamo još dvije-tri sedmice do utakmice, pa ćemo vidjeti kako to izgleda. Na širem spisku će ponovo biti par novih imena. U aprilu momci koji su bili tu i odigrali utakmice sa Finskom, veoma sam zadovoljan. Prvenstveno mislim na Dinu Hamidovića, koji je pokazao da ima potencijal i kvalitet da bude u reprezentaciji. Onda mislim i na mladog Enesa Keškića, momka od 19 godina, koji je potencijal u reprezentaciji. Zatim na Ibrahima Haseljića, kojem je 20-21 godina. Tako da se pojavljuju neki novi momci, koji će sigurno u skorijoj budućnosti biti naši stalni reprezentativci", istakao je Šuman u razgovoru za agenciju Anadolija.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

- MARIO BLAŽEVIĆ TRENER GOLMANA -

Bh. rukometaši već u ogledu sa Bjelorusijom mogu osigurati barem drugo mjesto osvajanjem boda, a sa pobjedom bi došli na korak od prvog mjesta. Selektor naglašava da trenutno razmišlja samo o Bjelorusima i kako ih pobijediti, jer bolji plasman u grupi donosi i bolju poziciju u žrijebu grupa za EP.

"Naravno da se spremamo za obje utakmice, ali ključ svega je utakmica kod kuće u Tuzli protiv selekcije Bjelorusije, ne razmišljam o nastupu na EP, nego mi je veoma stalo do tog žrijebanja za Evropsko prvenstvo. Znači iz kojeg ćemo 'šešira' da idemo na Evropsko prvenstvo. Da li će to da bude 'šešir' dva, tri ili četiri je ogromna razlika. Siguran sam da je naš nastup na EP zagarantovan. Međutim, mislim da nam pobjeda u utakmici protiv Bjelorusije otvara velika vrata uoči žrijeba, koji će da bude 28. juna u Beču", rekao je Šuman i dodao da je jako važno što je sve u rukama njegovih izabranika.

Kvalifikaciona grupa 5 dosta je izjednačena, kada su u pitanju prve tri selekcije, koje će vjerovatno zajedno na Evropsko prvenstvo. BiH je poražena na domaćem parketu od Češke, ali je savladala Bjelorusiju u gostima. S druge strane Bjelorusi i Česi su u međusobnim duelima poraženi na domaćem parketu.

"Mislim da je veoma važno ovo što pokazujemo, što gledamo, što pričamo, odnosno na koji način naši momci ovo doživljavaju. Imaju ogroman motiv, a to je po prvi put u istoriji odlazak na Evropsko prvenstvo, što svim igračima znači mnogo. Igrački kadar je postao mnogo veći nego što je bio i biće slatkih problema kojih 16 igrača će da izađe na teren protiv Bjelorusije", kazao je Šuman i dodao da će mu budućnosti pored Lasea Boesena, Edina Bašića i Muriza Ćuka u stručnom štabu pomagati i bivši reprezentativac Mario Blažević, koji će biti trener golmana u svim selekcijama:

"To je neka priprema za Evropsko prvenstvo, odnosno priprema za budućnost za sve nadolazeće selekcije koje budemo imali."

- POTRAGA ZA NOVIM POTENCIJALOM -

Bjelorusija je izuzetno snažan rival, čega je Šuman svjestan. Samo podatak da pivot Artsem Karaleka i lijevi bek Uladžislau Kuleša, među najboljim rukometašima poljskog šampiona i učesnika Fajnal fora Lige šampiona Vive Kielcea, dovoljno govori o kakvoj se selekciji radi.

"Selekcija koja je fizički veoma jaka, snažna, visoka. Ne možemo da kažemo da igraju tipični ruski rukomet. Znači ekipa, koja mnogo trči, krila su im odlična, kao i golmani, bekovska linija je sastavljena od šutera sa devet, deset, 11 metara. U gostima smo imali četiri-pet razlike u 44. minuti za Bjelorusiju. Međutim, vratili smo se na toj utakmici i došli do izjednačenja. Jedna tehnička greška je odlučila utakmicu u našu korist. Penal poslije isteka vremena, kada je Nikola Prce dao gol za pobjedu u Bjelorusiji. Ta dva boda su nam zlata vrijedna. Sigurno će u Tuzli biti veoma, veoma teška utakmica. Fizički će biti veoma jaka, opet se vraćam, da je baza naša odbrana. Nadam se sa povratkom Vegara i Vranješa da ćemo dobiti na visini, širini i kilaži, da možemo koristimo Mirsad Terzića na njegovom mjestu u odbrani, na halfu. Imamo još Marka Panića, Dejana Malinovića, tako da fizički možemo da igramo protiv njih", smatra Šuman.

Kazao je i da će jako važan biti učinak golmana, jer bi njihovo sjajno izdanje omogućilo dosta laganih golova iz kontre i polukontre, što bi moglo biti odlučujuće protiv Bjelorusa.

Šuman je mišljenja da će Terzića, Prcea, Muhameda Toromanvića, Nebojšu Grahovca i još neke iskusne igrače imati ko da naslijedi u dresu sa državnim grbom.

"Naravno, moramo da tražimo novi potencijal, novu budućnost, a sigurno da momcima, kao što su Prce, Terzić, Toromanović i ko već bude prestajao da igra, trebamo da nađemo neko mjesto u reprezentativnim selekcijama. To je moja želja. Sada imamo 12 reprezentativaca, koji završavaju fakultete", priča Šuman i nastavlja:

"Mario radi u Rumuniji u Bukureštu sa golmanima. Okrenuo se tom poslu. Imao je dobru komunikaciju sa Benjaminom Burićem i Grahovcem u svoje vrijeme. Sigurno će doprinijeti u tom segmentu rada sa golmanima."

- SVE JUGOSLOVENSKE ZEMLJE NA EP -

Hrvatska i Slovenija su poslije četvrtog kola osigurali plasman na EURO 2020, dok su BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija nadomak ostvarenja tog cilja. S tim da je Srbija pod pritiskom, jer, kako Šuman kaže, mora osvojiti neke bodove, dok su ostali gotovo sigurni učesnici EP bez obzira na ishod posljednja dva kola.

"Srbija je imala jedan kiks kod kuće, sada su primorani da pobijede Švicarsku, biće veoma teško, ali igraju u Novom Sadu. Interesovanje je veliko i biće puna dvorana. Bilo bi to fantastično, jer mislim da bi to bilo prvi put da sve selekcije bivše Jugoslavije učestvuju na jednom velikom takmičenju. Bila bi to prava stvar za rukomet u ovom dijelu Balkana", optimista je Šuman.

Selektor bh. tima prisjetio se duela sa Švajcarskom u baražu za Svjetsko prvenstvo, koje je početkom ove godine održano u Njemačkoj i Danskoj.

BiH je u obje utakmice ostvarila pobjede, ali je revanš registrovan rezultatom 10:0 za rivala zbog nastupa bh. igrača koji bije bio u zapisniku. Naravno, Šuman žali zbog toga što BiH nije igrala sa Norveškom u baražu, jer bi to dodatno popularizovalo rukomet i donijelo kvalitet i iskustvo njegovom timu.

"Možemo da budemo prezadovoljni, jer smo pokazali kvalitet pobjedom u Švajcarskoj, a zatim i pobjedom u Tuzli. Jedna nam je Švajcarska dala samo šest golova za jedno poluvrijeme, što je pravi pokazatelj da naša selekcija, naročito u segmentu odbrane, ima bazu koju treba da gaji i čuva. Mislim da to imamo, ovo su momci koji imaju dovoljno visine, težine da možemo da igramo sa svim selekcijama u Evropi i svijetu", kazao je Šuman.

Izrazio je nadu da će BiH, u slučaju definitivnog plasmana na EP, za protivnike u grupi dobiti Švajcarsku i Austriju, što bi značilo da će biti u grupi u Gracu ili Beču.

"Kada bi mogli da biramo nešto, mislim da bi Austrija bila idealan domaćin za nas", mišljenja je selektor bh. rukometaša.

- BIH ZASLUŽUJE VELIKA TAKMIČENJA -

On kaže da je u protekle tri godine dosta toga urađeno, posebno kada je u pitanju rad sa seniorskom reprezentacijom.

Naglašava da je u početku bila ideja da se paralelno sa A reprezentacijom okupljaju i dvije mlađe selekcije, kako bi igračima rad prešao u automatizam i kako bi imali spremne momke za seniorsku reprezentaciju. No, problemi u funkcionisanju Rukometnog saveza BiH redukovali su broj okupljanja mlađih selekcija.

Iduće godine Evropsko prvenstvo B divizije U-18 reprezentacija biće održano se u Bugojnu. Bh. juniore će sa klupe voditi, takođe, nekadašnji reprezentativac Damir Doborac, danas trener Gračanice. Od muških selekcija u pogonu je još i U-6 tim, čiji je selektor Bojan Unčanin.

"Mislim da naša selekcija zaslužuje da bude na velikim takmičenjima. Slijede u oktobru mjesecu kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, gdje je isto tako promijenjen vid takmičenja. Biće osam selekcija više od 2021. Tako da imamo ogromnu mogućnost da uvežemo dva velika takmičenja, što bi nam dalo kontinuitet", razmišlja Šuman.

To bi značilo i bolji rejting bh. reprezentacije, što bi joj donijelo povlašteni status prilikom žrijeba kvalifikacionih grupa za velika takmičenja, što je u rukometu, koji je prije svega evropski sport, jako značajno.

Selektor veli da je RS BiH i dalje u problemima sa ID brojem i blokiranim računom, ali da je imenovana komisija koja pomaže rad reprezentacije.

"Tu imamo Asima Šahmana i Vojislava Rađu sa kojima komuniciram što se tiče naše selekcije. To je to za sada. Odlazak na Evropsko prvenstvo će nam sigurno značiti mnogo da RS BiH da počne da radi na neki način normalno. To je period od juna do januara u kojem ima prostora da se neke stvari mogu postaviti na svoje mjesto", kazao je Šuman.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC