• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vogošća ''puca'' na sami vrh Premijer lige BiH!

Autori mondo.ba Autori Dragan Šutvić

Tim koji sa klupe predvodi nekadašnji trener Borac m:tel-a Bojan Unčanin priprema se da ''pomrsi konce'' svom bivšem klubu i Ljubušacima, koji su favoriti za osvajanje šampionske titule.

 Vogošća ''puca'' na sami vrh Premijer lige BiH! Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Prije nešto više od mjesec dana završena je rukometna Premijer liga BiH i to trijumfom Izviđača iz Ljubuškog, koji je u finalnoj seriji plej-ofa rezultatom 2:1 savladao banjalučki Borac m:tel i odbranio titulu, ali ujedno od formiranja zajedničkog takmičenja osvojio šesti trofej, čime je stigao na samo korak zaostatka za sarajevskom Bosnom, dok je banjalučki klub ostao na četiri titule.

Rukometna javnost, u velikoj mjeri, ova dva kluba vidi kao glavne kandidate za borbu za trofej i u narednoj takmičarskoj sezoni, ali bi, sudeći prema urađenom u dosadašnjem prelaznom roku, planove mogla da im poremeti Vogošća Poljine Hills, koja je nakon razočaravajuće prošle sezone ''zasukala rukave'' i krenula u formiranje tima koji bi, gledajući pojedinačni kvalitet, mogao da računa na najviši plasman!

Vogošćani su u takmičarskoj sezoni 2018-19 zauzeli šesto mjesto poslije ligaškog dijela takmičenja, što im je, sistemom takmičenja, u prvoj rundi plej-ofa donijelo dvomeč sa ''skautima'', koji su ih eliminisali pobjedama u Vogošći i Ljubuškom.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Bio je to, bez sumnje, razočaravajući rezultat za osvajača Kupa BiH iz 2016. godine, koji je ovog ljeta ''agresivno'' krenuo da sklapa kockice u (možda) šampionski mozaik!

Recimo prvo da su ekipu koju kao trener predvodi Bojan Unčanin napustili srednji bek i najbolji rukometaš ovog tima Benjamin Čičkušić, koji je odlučio da se vrati u rodni Maglaj, i desno krilo Anes Bečić, kojeg je rukometni put odveo u Austriju, u redove Trofajaha.

Međutim, rukovodstvo kluba na čelu sa predsjednikom Fetahom Kadrićem dovelo je adekvatne zamjene.

Naime, nakon što su ''led probili'' golman Arman Beširević i kružni napadač Haris Buljina, koji su Banjaluku zamijenili Vogošćom, potpis na ugovor stavio je srednji bek Miloš Prodanović, koji je 2014. godine sa šabačkom Metaloplastikom igrao finale Čelendž kupa, te tri godine kasnije sa beogradskom Crvenom zvezdom osvojio Kup Srbije pod komandom Nenada Peruničića.

Borac zadržao okosnicu, a doveo trojicu

Rukometni klub Borac m:tel za sad je produžio saradnju sa sedam igrača (Goran Daničić, Miloš Nježić, Milan Dakić, Slađan Subotić, Srđan Savić, Bojan Rađenović i Vladan Đurđević), dok su nova imena desni bekovi Giljerme Linareš de Souza i Nikola Jeremić i pivot Nemanja Vučićević.

Zadatak da nadomjesti Bečićev odlazak imaće Mirza Kapić, koji dolazi iz visočke Bosne, a ima iskustvo igranja i u Kataru, u ekipi El Kiada, za koju je nastupao sedam godina. Igrao je za kadetsku i juniorsku reprezentaciju Katara, sa kojom je na SP u Brazilu stigao do devete pozicije.

Na desno krilo, iako mu je primarna pozicija desnog beka, može i Vanja Smiljanić, koji je ranije u BiH igrao za Kakanj i Derventu, a noseći dres novosadske Vojvodine igrao je u SEHA ligi, Ligi šampiona i EHF kupu.

Novi desni bek Vogošćana prije nekoliko dana je postao Miloš Lojaničić, koji je sa ekipom Spartak Vojput, imao priliku da nastupi u regionalnom takmičenju, te Makabijem iz Tel Aviva u izraelskom šampionatu stigao do vicešampionske titule. Kao član reprezentacije Srbije na svjetskoj Univerzijadi stigao je do srebrne, a na evropskoj do zlatne medalje.

Sedmo i za sada posljednje pojačanje Vogošće je lijevi bek Strahinja Travar, koji je, kao i pomenuti Prodanović, bio dio generacije Šapčana koja je stigla do finala trećeg po jačini evropskog klupskog takmičenja.

Vogošćani će u sezoni ispred nas ponovo igrati na evropskoj sceni, a takmičenje počinju od drugog kola Čelendž kupa. Zanimljivo, žrijeb ih je spojio sa prošlosezonskim protivnikom Borac m:tel-a u osmini finala ovog takmičenja, litvanskom Švijesom iz Viljnusa.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Za iskorak u narednoj takmičarskoj sezoni aktivno se spremaju i ''stolari'' iz Živinica, koji su u prošloj sezoni bili četvrti u ligaškom dijelu, ali, kao i Vogošćani, eliminisani u četvrtfinalu i to od Borac m:tel-a.

Potpis na novi, dvogodišnji ugovor stavio je odlični lijevi bek Nermin Smajić, a u Živinicama su odlučila da ostanu i još dva člana bekovske linije – Mirza Modrić, najbolji odbrambeni igrač ekipe, i Nedim Šarić.

Iz Zrinjskog je doveden još jedan vanjski igrač, Dragan Pavlović, a zadatak da zamijeni Almina Bojića, koji nakon tri godine stajanja na golu ''narandžastih'' odlazi u Njemačku, imaće mladi čuvar mreže Todor Radović, koji se isticao dobrim partijama, između ostalog, i u beogradskom Partizanu.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Što se tiče aktuelnog šampiona Izviđača, koji je, uprkos osvajanju šampionske titule, odustao od učešća na evropskoj sceni, za sada je samo objelodanjeno da iz kluba odlaze nosioci igre – dva Josipa, Kvesić i Čutura, koji je sa ''skautima'' osvojio tri titule šampiona BiH.

Izvor: MONDO/Zoran Pajčin

Ključni igrači napustili su i Gračanicu, koja je prošle sezone bila hit prvenstva, zauzela prvo mjesto nakon ligaškog dijela, ali kasnije bila eliminisana od ''crveno-plavih'' u polufinalu doigravanja.

Žuto-plavu opremu kluba koji će naredne sezone učestvovati u trećem kolu kvalifikacija za Čelendž kup razdužili su, između ostalog, reprezentativci BiH, srednji bek Dino Hamidović i golman Admir Ahmetašević, koji će karijere nastaviti u Sloveniji (Trimo Trebnje), odnosno Španiji (Puente Henil), a za Gračanicu više neće nastupati ni još jedan srednji bek Slaven Šijaković i pivot Velibor Manjić.

U ovaj klub do sad su stigli nekadašnji srednji bek dobojske Sloge Boris Bosić, kao i dva mlada rukometaša iz Crne Gore, pivot Mile Ćuzović, i lijevi bek Aleksa Radičević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC