• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri decenije kažnjavanja Partizana – dosta je!

Autor mondo.rs

Od tjeranja iz Beograda, do izbacivanja iz Evrope. Milioni su se na osnovu novčanih kazni za Partizan iz Humske slili u kasu UEFA, milioni su izgubljeni zbog suspenzija stadiona. Dosta je bilo!

 UEFA-kazne-Partizan Izvor: MONDO/V. Sukdolak

Fudbaleri Partizana prvu utakmicu protiv Moldea (četvrtak, 21 čas) u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope igraće bez prisustva publike. UEFA je bila neumoljiva i stroga, a bez dileme preoštru kaznu beogradskim crno-bijelima - potvrdila je u utorak.

Zbog zastave sa "keltskim krstom", što se u Evropi smatra iskazom neonacizma, kao i povika na račun fudbalera Malatije i nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde Mičela Donalda "pi*** ciganska", što je shvaćeno kao "izliv rasizma", UEFA je kaznila Partizan sa čak dvije utakmice igranja evropskih mečeva pred praznim tribinama i novčano 24.250 evra.

Dosije Partizana u Disciplinskoj komisiji UEFA počeo je rapidno da deblja još 1988. godine. Do tada su crno-bijeli tek ponekad bili novčano kažnjavani, ali su tragedija na Hejselu (1985) i širenje huliganizma na evropskim stadionima primorali UEFA da počne sa povlačenjem konkretnih poteza i primjenom strogih kazni.

Mnogo strožiji (po pravilu) "disciplinci" UEFA bili su prema klubovima iz istočne Evrope, što se ni do danas nije promijenilo. Partizan se u posljednje tri decenije naplaćao novčanih kazni, bio je dva puta "tjeran" iz Beograda, izbacivan iz takmičenja, igrao bez podrške publike…

Sve sankcije i silna upozorenja da UEFA ne prašta greške, nisu navijače Partizana dozvali pameti. Krajnje je vrijeme da se to promijeni, jer šteta se nanosi samo crno-bijelima.

Zbog incidenata na utakmici sa Romom u 2. kolu Kupa UEFA sezone 1988/1989, Partizan je morao da se "iseli" iz Beograda i da sljedeće godine u prvom kolu Kupa pobjednika kupova dočeka Seltik u Mostaru. "Valjak" je pobijedio 2:1, što će se poslije 4:5 u Glazgovu ispostaviti kao dovoljno za prolaz i dvomeč sa Groningenom.

Partizan Seltik
Izvor: YouTube


Humska je bila krcata protiv Holanđana, a navijači, koji su napravili ambijent za pamćenje, ipak nisu bili u potpunosti na visini zadatka. UEFA je uočila nedozvoljene radnje i ponovo protjerala Partizan iz Beograda.

Ovaj put su crno-bijeli izabrali Titograd, današnju Podgoricu. Pitanje je dokle bi Beograđani dogurali u takmičenju UEFA koje više ne postoji da su bili domaćini u Humskoj. Poraz od 1:2 u Bukureštu, a zatim i u glavnom gradu Crne Gore (0:2) raspršili su san da "parni valjak" te sezone može do polufinala KPK.

Partizan Dinamo Bukurešt
Izvor: YouTube


U međuvremenu se situacija malo primirila, doduše uslijedila je i izolacija zbog sankcija Ujedinjenih nacija prema SR Jugoslaviji, tako da srpskih klubova nekoliko sezona nije ni bilo u Evropi. Nakon ukidanja sankcija, Partizan se na evropsku scenu vratio 1996. godine. Početne kazne za klub iz Humske svodile su se uglavnom na novčane.

Vrlo brzo je UEFA vratila Partizana na tapet svoje Disciplinske komisije. Zbog loše organizacije i nedoličnog ponašanja navijača protiv Bajerna u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2002/2003, crno-bijeli su iste godine u prvom kolu UEFA kupa dočekali Sporting bez publike. Pobjeda od 3:1 u Lisabonu bila je dovoljna da se pred praznim tribinama u Humskoj izbori produžetak, u kojem je domaćin postigao dva gola i obezbijedio duele sa praškom Slavijom.

Partizan - Sporting
Izvor: YouTube


Partizan je iz sezone u sezonu nastavio na osnovu kazni da desetine hiljada evra ubacuje u kasu evropske "kuće fudbala"…

Stadion se nije praznio sve do sezone 2017/2018, kada je UEFA kaznila Partizana sa dvije utakmice bez navijča. Povod je bilo ponašanje publike na mečevima sa Budućnosti iz Podgorice i Olimpijakosom u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

"Valjak" je morao da prvi meč protiv Videotona u plej-ofu za Ligu Evrope odigra bez publike (0:0), a zatim i da Dinamo Kijev dočeka pred praznim tribinama (2:3).

Na utakmici protiv Videotona UEFA je dozvolila prisustvo grupi mađarskih navijača, tako da su gosti imali čak i jaču podršku usred Beograda.

Partizan - Videoton
Izvor: YouTube

Partizan je protiv Dinama vodio 2:0, ali je na kraju ipak izgubio.

Partizan Dinamo Kijev
Izvor: YouTube


Bila je to odlična evropska sezona za Partizana, koji je ujedno i neprestano bio meta "disciplinaca" UEFA. Pošto su crno-bijeli obezbijedili evropsko proljeće, euforiju je stišala nova loša vijest iz Niona – Partizan je kažnjen sa dvije utakmice bez navijača. Žalba kluba iz Humske urodila je plodom, pa je "valjak" uz pomoć pravnog tima uspio da "poništi" prethodnu odluku UEFA.

Ove sezone Partizan nije uspio da ubijedi UEFA, pa će tribine protiv Moldea biti prazne…

Dokle više?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC