• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borba za EURO 2020: Vodič za nedelju kvalifikacija

Autor mondo.rs

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine polako se bliže svom klimaksu. Tokom septembra, oktobra i novembra biće dovršene prve kvalifikacije koje se održavaju u toku samo jedne kalendarske godine.

Nadmetanje započeto u martu već tokom vikenda biće na svojoj sredini. Svih 55 reprezentacija, raspoređenih u 10 grupa, biće u akciji od četvrtka do utorka u ovom, septembarskom terminu. Na programu je tačno 50 utakmica, a naš veliki vodič će vas pripremiti za sve što je potrebno da znate pred ove okršaje.

Biće velikih derbija, poput onog između starih znanaca Holandije i Njemačke, preko dolaska Portugala u Beograd, pa do nekih manje zvučnih susreta koji bi mogli mnogo toga da riješe. Osam mečeva se posebno izdvaja.

FINSKA - GRČKA, ČETVRTAK 20.45, SK HD

U četvrtak je na programu devet mečeva u četiri grupe, ali onaj koji će nama najviše zaokupljati pažnju igra se u Tampereu. Grci će poslije očajnog starta morati da se "vade" na sjeveru Evrope.

Finska će, predvođena Temuom Pukijem, najboljim igračem Premijer lige u mjesecu avgustu, pokušati da nastavi sa napadom na drugom mesto koje vodi direktno na Euro. Oni su u prvom kolu bili poraženi od Italije, da bi potom nanizali pobjede protiv Jermenije, Bosne i Hercegovine i Lihtenštajna.

Sada protiv Grčke imaju priliku da se dodatno učvrste na drugom mjestu. Grci zaostaju pet bodova za Fincima i poraz u Tampereu bi ih ozbiljno odaljio od plasmana na Euro. Na tabeli grupe J, između Finske sa devet i Grčke sa četiri boda nalazi se samo Jermenija, sa šest, ali bi tu lako mogli i da ostanu, imajući u vidu da dočekuju Italijane.

Temu Puki je ove sezone već postigao 5 golova u Premijer ligi i samo Serhio Aguero ima više na svom kontu (6).

Finska bi tako mogla da nastavi sa odličnim rezultatima u posljednjih godinu dana. Oni su uz Srbiju jedna od četiri selekcije koja je obezbijedila plasman u B diviziju Lige nacija, samim tim i plasman u eventualni baraž u martu 2020. godine. Međutim, Puki i družina bi pobjedom protiv Grka sebe stavili u situaciju da sve drže u svojim rukama.

Pet bodova prednosti na pola kvalifikacija bi Finsku ozbiljno približili prvom plasmanu na neko veliko takmičenje. U timu pored razgoropađenog Pukija od poznatijih igrača imaju golmana Lukaša Hradeckog (Bajer Leverkuzen), desnog beka Juka Raitalu (Montreal Impakt) i vezista Rendžersa Glen Kamara, inače rodom iz Sijera Leonea.

Dva tima su se sastala upravo u Ligi nacija protekle jeseni. Finska je u Tampereu slavila 2:0, dok je u Atini bilo 1:0 za Grčku. Imajući u vidu situaciju na tabeli, i sada nas očekuje uzbudljiv okršaj.

NJEMAČKA - HOLANDIJA, PETAK 20.45, SK 2

Hamburg je od najbliže granice sa Holandijom udaljen nešto manje od 250 kilometara, ali to neće spriječiti goste da na Volkspark stadionu barem jednu tribinu oboje u narandžasto. Jer, kada se ove dve selekcije sastaju, uzbuđenja su na maksimumu.

Još od njihovog susreta u finalu Svjetskog prvenstva 1974. (doduše Njemačka je tada bila "samo" Zapadna), ovo rivalstvo je buknulo, naročito sa holandske strane granice. Tada se među holandskom omladinom pojavljuje trend da se mrzi sve što je njemačko, navodno kao posljedica Drugog svjetskog rata i brutalnosti nacističke Njemačke u tom sukobu.

Veliki okršaji između dvije selekcije obilježili su jednu epohu - polufinale Eura 1988. bilo je odigrano baš na stadionu Volkspark, a tada su današnji selektor Holandije Ronald Kuman i legendarni Marko Van Basten napravili veliki preokret za plasman u finale.

Joakim Lev je selektor Njemačke od 2006. godine. Od tada su na klupi Holandije sjedila sedmorica selektora, zaključno sa aktuelnim Ronaldom Kumanom.

 Nijemci su bili bolji u Italiji '90, dok su Holanđani uzvratili na Evropskom prvenstvu 1992.

Samo to bi bilo dovoljno da ispratite ovaj meč, a dvije selekcije su i nedavno igrale sjajne mečeve. Holanđani su u Ligi nacija slavili 3:0, pa onda u poslednjim minutama revanša remizirali 2:2. U martu su igrali u okviru tekućih kvalifikacija i pobjeda Nijemaca u Holandiji 3:2 znači da je Oranje sada u nezgodnoj situaciji.

Nijemci su upisali sve tri pobjede uz gol-razliku 13:2, pa će željeti da tako nastave i protiv velikog rivala. Holanđani poslije dva meča imaju samo tri boda i novi poraz bi značio da će imati po šest bodova manje od Pancera i Sjeverne Irske, doduše sa utakmicom manje.

SLOVAČKA - HRVATSKA, PETAK 20.45, SK 1

Grupa E je do sada bila vrlo zanimljiva, a uskoro bi mogla da postane još uzbudljivija. Zamislite ovaj scenario - Slovačka pobjeđuje Hrvatsku (ili obrnuto) i Vels u isto vrijeme slavi protiv Azerbejdžan. Stanje na tabeli bi bilo sljedeće - Bugarska i pobjednik meča Slovačka - Hrvatska po devet bodova, Vels i poraženi iz pomenutog meča po šest bodova.

I sve to na polovini nadmetanja, za samo dva mesta koja vode na Euro. Upravo zbog toga je važan okršaj Slovaka i Hrvata.

Slično smatra i Ivan Žeželj, hrvatski novinar koji pomno prati dešavanja u selekciji Vatrenih.

"Mučenje u pobjedi protiv Azerbajdžana i poraz od Mađara došli su kao bolno, ali realno otrežnjenje nakon s(p)retno osvojene srebrne medalje na Mundijalu u Rusiji. Dalićeva Hrvatska isuviše zavisi od Luke Modrića ili iščekivanju da neki pojedinac tog dana zablista. Takođe, Hrvatska ima velikih problema s odbranom prekida i kontranapada", ističe Žeželj za Mondo.

"Iako je Dalić statistički najgori od tri svoja prethodnika, javnost i publika ga podržavaju na račun rezultata na Mundijalu. Dalić je svoj status učvrstio i javnim nastupima i stalnim bacanjem floskula i fraza u javnosti, ali istovremeno nije rešio nijedan problem u igri njegove ekipe", kaže Žeželj i napominje da Daliću na raspolaganju tokom septembarskih mečeva neće biti Ivan Rakitić i Mateo Kovačić.

"Sve dosad prikazano od strane Dalićeve Hrvatske upućuje na to da slijedi težak period u kojem treba imati živaca i istrpjeti još pokoji loš rezultat, ako se takav i može i tolerisati", zaključuje naš sagovornik.

Selektor Hrvatske je na okupljanju pred septembarske mečeve izjavio da nema vremena da misli o Ivanu Rakitiću.

Za Slovačku je meč od podjednake važnosti i poslije 5:1 protiv Azerbejdžana, poraz u Velsu ih manje boli. Njihov vezni red je njihova najveća snaga i imaju nekoliko iskusnih igrača. Ponovo su tu Marek Hamšik, Juraj Kucka i Robert Mak, dok će se dosta očekivati i od Seltinog Stanislava Lobotke.


SRBIJA - PORTUGAL, SUBOTA 20.45, RTS 1

Izvor: MN PRESS

Pravu poslasticu vidjećemo u subotu uveče. Meč dana će svakako biti onaj na stadionu "Rajko Mitić", pošto šampion Evrope i osvajač Lige nacija stiže u Beograd. Portugal će biti silno motivisan da se revanšira Orlovima za remi u Lisabonu prije šest mjeseci.

Sa druge strane, pred selekcijom Ljubiše Tumbakovića je možda i kljućan meč u čitavim kvalifikacijama. Poraz od Portugala bi značio da Orlovi za njima zaostaju bod sa utakmicom više, dok bi uz to i pobjeda Ukrajine u Litvanije sve učinila još težim, te bi Srbija imala devet bodova manje od prvoplasiranog tima u grupi.

Ovo je deseti meč između Srbije/Jugoslavije i Portugala. Srpska selekcija je slavila dva puta, davnih 1960. i 1984.

 Zbog toga je tajming Tumbakovićevog debija na mjestu selektora utoliko nezgodniji. U timu su ponovo Luka Milivojević i Matija Nastasić. Kapiten Kristal Palasa je poručio da će podrška publike biti možda i presudna u tom meču.

Tumbakovića će zasigurno radovati dobra forma Aleksandra Mitrovića i pet golova na posljednjih pet mečeva u dresu Fulama, kao i briljantne partije Dušana Tadića za Ajaks.

U timu Fernanda Santoša biće prijetnji sa svih strana - uz prvu zvijezdu Kristijana Ronalda u timu su Bernardo Silva, novo tinejdžersko čudo Žoao Feliks, kao i iskusni Žoao Mutinjo, Žoze Fonte, Rui Patrisio. Do sada su najčešće igrali u formaciji 4-4-2, što je za očekivati i u subotu.

Očekuje se i rasprodan stadion "Rajko Mitić", pa su ispunjeni svi uslovi za eventualni spektakl!

JERMENIJA - BOSNA I HERCEGOVINA, NEDJELJA 15.00

Nakon što Jermeni ugoste Italiju, a Bosna i Hercegovina dočeka Lihtenštajn, dvije selekcije će se sastati u Jerevanu. Za selekciju Roberta Prosinečkog septembarski mečevi su biti ili ne biti, bar što se tiče kvalifikacija. BiH, kao pobjednik svoje grupe u B diviziji Lige nacija, ima zagarantovan baraž, ali kiksevi protiv ove dvije selekcije im se ne smiju dogoditi.

Upravo zato će meč u Jerevanu biti interesantan ovdašnjoj publici. Bosna i Hercegovina je dobro igrala u Ligi nacija, ali ih je remi protiv Grčke poslije vođstva od 2:0 umnogome usporio.

Predvođeni triom iz Serije A - Edinom Džekom, Miralemom Pjanićem i Radetom Krunićem, Zmajevi će jurišati na svih šest bodova. To bi ih dovelo do 10 bodova iz šest mečeva, što iako nije dovoljno u ovom trenutku, svakako bi ih održali u kakvoj-takvoj borbi za drugo mjesto.

BiH će svakako jednim okom posmatrati rezultate Finske i Grčke u njihovim mečevima, jer i od njih zavisi u kakvoj će se poziciji naći pred posljednja četiri kola. Kvalitet fudbala teško da će biti na zavidnom nivou u Jerevanu, ali i to bi moglo da bude dobro nedeljno zagrijavanje pred večernje okršaje kao što su skandinavski derbi Švedske i Norveške ili susret Finska - italija.

ŠVEDSKA - NORVEŠKA, NEDJELJA 20.45, SK 2

Skandinavski derbi se nikako ne smije propustiti. Nedelja neće biti dan sa previše uzbudljivih mečeva i ovaj okršaj će probuditi najviše pažnje. Ne samo što se radi o državama gdje je jedna dobila nezavisnost od druge - Norveška i Švedska su bile dio unije od 1814. do 1905. godine, prije nego što su se Norvežani odvojili od švedskog kraljevstva - već i zbog toga što su jedni uvijek bili bolji od drugih.

Njihov prvi međusobni meč je bio odigran samo tri godinu po odvajanju Norveške i Šveđani su slavili - 11:3. Prvu pobjedu Norvežani su upisali tek 1918, ali uvijek su bili u sjenci komšija. Šveđani su ti koji su igrali finale SP 1958. i još dva puta bili trećeplasirani. Šveđani su ti koji su igrali u polufinalu Eura 1992. godine.

U prvom meču ova dva tima bilo je 3:3 u Norveškoj, kada su i jedni i drugi postigli po gol u nadoknadi vremena.

 Najveći uspjeh Norveške bila je osmina finala na Mundijalu 1998, dok su na EP jedini put igrali dve godine kasnije, kada su bili u grupi sa Jugoslavijom.

Zato ovaj susret za njih može da ima još veću važnost - pobjeda bi ih dovela na bod prednosti u odnosu na Švedsku, inače favorita da uz Španiju zauzme dvije vodeće pozicije u grupi.

Ukoliko Španci pobijede Rumuniju, a Norvežani posle 13 godina napokon savladaju Švedsku, upravo će oni zaposjesti na drugo mjesto grupe F.

Ko je vama draži u skandinavskom derbiju - Džošua King, Martin Odegard i Mohamed Eljunusi ili Markus Berg, Viktor Lindelof i Robin Olsen?

RUSIJA - KAZAHSTAN, PONEDJELJAK 20.45

Ako vam je Sovjetski Savez isprva pao na pamet, niste pogriješili. Ovo je derbi selekcija koje su nekada pripadale SSSR-u, ali ovaj meč izdvajamo i iz pravih sportskih razloga. Osim što će ponedjeljak biti "tanak" sa izborom kvalitetnih mečeva - možda budete preferirali meč Poljske i Austrije? - Kazahstanci žele da učine nezamislivo i savladaju Ruse.

Takav podvig bi itekako zakomplikovao stanje u grupi I. Rusija će prethodno gostovati Škotskoj i biće favorit, mada nije isključeno da bi mogli da nalete na borbenog protivnika i izgube neki bod.

Reprezentacija Kazahstana je nastala 1992. po napuštanju SSSR-a, ali su pre članstva u UEFA nastupali u azijskoj konfederaciji.

 Sa druge strane, Kazahstan je favorit na gostovanju Kipru - prvo, jer je to Kipar, i drugo, jer već imaju šest bodova.

To je za njihove standarde poslije četiri meča odličan rezultat. Kazahstanci su u prvom meču protiv Rusije bili poraženi 4:0 i pred njima je zasigurno težak posao. Ipak, ulazak u ovaj meč sa devet bodova - pod uslovom da savladaju Kipar - sigurno bi im unio dodatno samopouzdanje.

No, Stanislav Čerčesov je stari lisac i poslije četvrtfinala Mundijala, njegova selekcija bi trebalo da ima dovoljno i iskustva i kvaliteta da im se takvi kiksevi ne dogode.

ALBANIJA - ISLAND, UTORAK 20.45

Iako će u najvećoj mjeri oči ovdašnje javnosti biti uprte u maleni Luksemburg i meč reprezentacije Srbije, u grupi H će za to vrijeme Island gostovati u Albaniji. Ovaj susret bi mogao da bude zanimljiv iz perspektive prva dva mjesta na tabeli te grupe.


Tamo Francuska, island i Turska imaju po devet bodova iz četiri meča, a u petom kolu će svi biti favoriti u svojim susretima. Island će ugostiti Moldaviju, Turska Andoru, a Francuzi Albaniju.

Island ima samo oko 330.000 stanovnika, ali ih to nije spriječilo da se plasiraju na prethodna 2 velika takmičenja.

 Lako bi moglo da se desi da sve tri selekcije imaju 12 bodova pred mečeve u utorak, gdje će ponovo biti favoriti. Iako je sve i dalje "na dugom štapu", nemojte se začuditi da Island, Turska i Francuska poslije septembarskih mečeva imaju po 15 bodova.

Mi u toj situaciji svakako simpatišemo Islanđane, koji već punih pet godina pokazuju svijetu kako sa ograničenim (ljudskim) resursima stvoriti vrlo respektabilnu reprezentaciju u najglobalnijem sportu na svetu.

Oni pokušavaju da se drugi put zaredom plasiraju na EURO, a takav podvig nikada nije uspjela da ostvari ni selekcija Jugoslavije/Srbije i Crne Gore/Srbije.

Na ovom susretu neće biti umiranja u lepoti, možda bude bio i meč sa malo (ili bez) golova, ali zarad dalje situacije u grupi H, valjalo bi ispratiti dešavanja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC