• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbijo MOĆNA SI! I odbojkašima evropsko ZLATO!

Autor mondo.rs

Izabranici Slobodana Kovača preokrenuli su rezultat u finalu EP sa 0:1 na 3:1 i na veličanstven način donijeli Srbijii treću titulu prvaka Evrope.

"Dupla kruna" za srpsku odbojku!

Na trijumf odbojkašica u Ankari prije 21 dan, nadovezali su se u Parizu odbojkaši. Srbija drugi put u istoriji, poslije osam godina, ima prvaka Evrope u ženskoj i u muškoj konkurenciji!

Slovenija je bolje počela finale u dvorani "Bersi", ali od početka drugog seta, pa sve do kraja meča, mnogo bolji bili su izabranici Slobodana Kovača.

Srbija - Slovenija 3:1 (19:25, 25:16, 25:18, 25:19)!

Ko bi rekao da će se ovo dogoditi kada u avgustu nisu prošli prvi kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, nakon čega je Nikola Grbić poslije četiri i po godine otišao sa klupe "orlova"?

Kovač je za nešto više od mjesec dana uradio fantastičan posao sa sjajnim pojedincima koje ima Srbija, pronašao im prave uloge, podsjetio ih koliko dobro mogu da igraju i u finišu Evropskog prvenstva dobio ekipu koja "puca" od samopouzdanja, sjajno se brani, napada iz svih oružja i - nikada ne sumnja u pobjedu!

Tako je bilo u četvrtfinalu protiv Ukrajine (3:2), pa u polufinalu protiv Francuske pred njenom publikom (3:2, poslije 0:1), a na kraju krajeva i u nedjelju protiv Slovenije, koja je iskoristila energiju sa tribina da sjajno odigra uvodni set i potpuno zasluženo povede 1:0.

Međutim, bilo je dovoljno da početkom drugog seta prorade srpski servis i blok i da se kompletna psihologija učesnika finala preokrene.

Slovenci su od "zmajeva" pretvoreni u nemoćne, male mace, dok su "orlovi" na sve moguće načine osvajali poene i iz časa u čas povećavali vođstvo.

Kovačević i Atanasijević sa "krila" su pravili haos, nekada snažnim smečevima, nekada inteligentnim potezima kakvi se i mogu očekivati od asova na vrhuncu svojih moći.

Lisinac i Podraščanin bili su podjednako dobri u servisu i bloku, kapiten Petrić donio je "bezbroj" važnih poena, Jovović pružio svoju najbolju partiju na turniru, ali ipak je najveći šoumen bio MVP šampionata, Uroš Kovačević!

Svoje uspješne poteze - prvenstveno blokove - proslavljao je efektno, kao što je i osvajao poene. Na kraju je Uroš iznervirao jednog slovenačkog odbojkaša, ali pitanje pobjednika tada je već bilo riješeno.

Nijedan od tri seta koja su uzeli "orlovi" nije bio neizvjestan. Bila je to ubjedljiva, deveta pobjeda iz devet mečeva na EP, za jedan od svakako najimpresivnijih uspjeha u istoriji srpske odbojke, pa i sporta ukupno!

SRBIJA: Aleksandar Okolić, Uroš Kovačević 20, Nemanja Petrić 12, Lazar Ćirković, Nikola Peković, Petar Krsmanović, Marko Ivović, Nikola Jovović 1, Aleksandar Atanasijević 22, Dražen Luburić, Neven Majstorović, Marko Podraščanin 5, Srećko Lisinac 11, Vuk Todorović.

SLOVENIJA: Stern 2, Pajenk 12, Kozamernik 9, Sket, Gasparini 7, Vinčič 1, Štalekar, Štern, Klobučar, Kovačić, Videčnik, Urnaut 10, Cebulj 15, Planinšič.

NAJAVA

Odbojkaška reprezentacija, predvođena selektorom Slobodanom Kovačom, pokušaće u Parizu da ponovi uspjehe iz Ostrave 2001, kada smo trijumfovali kao SR Jugoslavija, odnosno iz Beča 2011. godine.


U slučaju pobjede, Srbija će objediniti naslove u muškoj i ženskoj konkurenciji, što se već desilo prije osam godina, kada su dame u Beogradu stigle do prvog zlata u istoriji.

Odbojkašice su prije tačno tri nedelje u Ankari odbranile tron, pobjedom nad domaćinom Turskom u finalu (3:2).

TOK UTAKMICE:

PETRIĆ; GOTOVO JE!

25:18 - Još jedan moćan servis Nemanje Petrića i to je kraj! Srbija je prvak Evrope! Ništa od "čelendža" slovenačkog selektora... ZLATOOOO! BRAVO MOMCI!

MEČ LOPTA!

24:18 Petrić!

23:19 - Atanasijević promašuje.

Mala kriza... Nervoza... Proći će!

23:18 - Kao i u trećem setu, Slovenci se bude kada već djeluje da su gotovi. Prošli put je Kovačev tajm-aut bio delotvoran, vjerujemo da će tako biti i sada...

23:15 - Blok Jovovića i Podraščanina. Još poen do meč lopte!

22:15 - Ubitačan servis Atanasijevića, Slovenci uspjevaju da organizuju napad, ali smeč ide u aut.

17:12 - Servis greška Pajenka, četvrta na ovom meču.

"Block party" Lisinca!

15:11 - Dva poena zaredom osvaja srednji bloker, prije toga uspješan Kovačević protiv trojnog bloka!

Uspješan "čelendž", za +3!

10:7 - Srpski stručni štab je reagovao na jednu nepravilnost i poen koji je prvobitno pripisan Slovencima (9:8), poslije video provjere je prebačen Srbiji!

Dobar početak, još jednom!

6:4 - Kovačević još pumpa samopouzdanje poenom iz bloka "1 na 1", a zatim Kozamernik smečuje u aut.

JOŠ SET DO ZLATA - 2:1!

25:18 - Uroš Kovačević po prstima!

24:18 - Propustila je Srbija prve tri set lopte, Kovač za svaki slučaj uzima tajm-aut.

23:15 - Smeč, pa as Petrića! Sjajna igra Srbije, ali da ne pomislimo da je utakmica riješena, ako jeste treći set.

Kovačević!

17:11 - Dvije kontre zaredom uspješno završava srpski korektor. Vođstvo od 2:1 u setovima je na vidiku.

15:11 - Reprezentacija Srbije održava prednost, igra se "poen za poen"...

11:6 - Kao u transu igraju "orlovi"! Funkcionišu i odbrana i napad, svi igrači su maksimalno u utakmici. Kovačević, Petrić, Jovović, Podraščanin...

"PROFESOR" Atanasijević!

7:5 - Komentator RTS ovako je nazvao sjajnog napadača, koji je nadmudrio trojni blok poslavši loptu lagano pored protivnika.

4:3 - Alberto Đulijani traži tajm-aut nakon što su njegovi igrači dozvolili da Jovović napravi as naizgled laganim servisom.

2:0 - Najduži poen na meču završen je plasiranom loptom Nikole Jovovića duboko u polje Slovenije, što njihov igrač nije uspio da stigne.

Sjajan ambijent u "Bersiju"

'AJMO IZ POČETKA - 1:1!

25:16 - Ubjedljivo su se "orlovi" revanširali za izgubljen prvi set. Sada je tzv. momentum (inicijativa) potpuno na strani srpskih odbojkaša, ali treba biti oprezan. Kako se srpski tim podigao sa nekoliko dobrih akcija početkom drugog seta, sada to može da uradi protivnik...

21:15 - Period bolje igre Slovenaca, Kovač će na tajm-autu pokušati da igračima da par korisnih savjeta...

21:12 - Podraščanin šalje servis "bombu", Lisinac blokira!

Izjednačenje na pomolu!

18:10 - Sjajan blok Kovačevića, pa u sljedećem poenu greška Čebulja. Ne pomaže im ni "čelendž".

14:7 - Lukav servis Lisinca, praktično as!

12:5 - Sada Lisinac blokira! Kovačević je nekoliko puta odlično servirao, imao je i kontru za 13:5, međutim, nije to bio sjajan smeč i "zmajčeki" uspevaju da smanje na 12:6. Ujedno i da skinu Kovačevića sa servisa.

PETRIĆ!

9:5 - "Odlijepio" je Nemanja Petrić od radosti poslije dva uzastopna bloka! Slovenci uzimaju tajm-aut.

6:4 - Lisinac blokira Pajenka za 6:3, imala je Srbija potom i kontru za 7:3, ali nadmudrena je na mreži.

Konačno, blok!

4:2 - Stegao je i zube i pesnice Uroš Kovačević, nakon poena osvojenog blokom. Zatim Gasparini šalje loptu u aut i imamo solidnu prednost na početku drugog seta.


Slovenija vodi - 0:1!

19:25 - Sjajno "kuvanje" Gasparinija za kraj prvog seta, u kome Srbija gotovo nijednog trenutka nije uspjela da se nametne svojom igrom.

18:23 - Petrić je probao da napadne servisom, ali prijem je dobar i Gasparini smečuje po prstima srpskog bloka.

Prvi set "curi"...

17:22 - Slovenci prave razliku servisom, ali uz to su dobro organizovani i u odbrani i u napadu. Skoro ništa nisu "poklonili".

14:19 - Kozamernik i Gasparini povećavaju na "plus pet".

13:17 - Dva puta zaredom zaustavljen Kovačević. Sačekao ga je trojni blok i Slovenija stiče ozbiljnu prednost. Tajm-aut uzima Kovač.

Polovina prvog seta

12:13 - Da Srbija nije napravila četiri servis greške, rezultat bi sigurno bio bar malo bolji.

8:9 - Serija Slovenaca, koji opet vode. Gasparini je svojim servisima poremetio "orlove".

7:5 - Malo taktički servisi Jovovića, malo zbunjenost Slovenaca i Srbija je napravila preokret (6:5). Zatim odlična odbrana i smeč Kovačevića.

2:4 - Slovenci su već dva poena osvojili blokom, oba puta "uhvaćen" je Atanasijević.

Intonirane su himne i sve je spremno za početak utakmice! U "Bersiju" je mnogo više navijača iz Slovenije, između 4.000 i 5.000 po procJeni komentatora TV Arena sport.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC