• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad bi znali šta jedemo, gladovali bi!

GMO namirnice sumnjivog kvaliteta i štetne po zdravlje, koje "ne prolaze" u evropskim zemljama, čudnim kanalima "prolaze" u BiH.

 Kad bi znali šta jedemo, gladovali bi! Izvor: MONDO

Iako BiH zakon o genetski modifikovanim organizmima ima samo u formi Nacrta, potrošači, kako potvrđuju iz krovne organizacije, kupuju i bez valjanog nadzora jedu GMO jabuke, banane, narandže, paprike, paradajz, pasulj...

Da nije riječ samo o mišljenju "jedne strane", sa željom da se digne prašina i uspaniče potrošači, potvrđeno je , kako saznaje "Večernji list" i iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Mensud Lakota iz Udruženja potrošača tvrdi da potrošači u BiH već niz godina jedu uvezenu GMO hranu, a da to ni sami ne znaju.

"Imamo saznanja da GMO voće i povrće koje ne 'prolazi' u zemljama EU, gdje su tačno određeni parametri, čudnim kanalima 'prolazi' u BiH", kaže Lakota.

Niko ga, dodaje , ne može ubijediti, da " paprike ili paradajz koje savršeno, veličinom i oblikom, liče jedna na drugu, nisu GMO".

Takvi proizvodi, dodaje, direktno, utiču na zdravlje konzumenata.

"Zakon o GMO-u trebaolo bi da napravi red u toj oblasti, ali i da približiti zakonsku legislativu BiH sa istom u zemljama EU, gdje je proizvodnja i prodaja GMO proizvoda samo u određenoj mjeri dopuštena", kaže za list Lakota.

Milan Lovrić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH saglasan je da je takav zakon potreban, kako se sumnjiva roba ne bi nalazila na tržištu BiH.

Međutim, kupac u BiH nije samo potrošač, nego i proizvođač sumnjivih GMO proizvoda, budući da za uzgoj pojedinih kultura koristi uvozni sadni materijal, pa je problem tako još veći, piše isti list.

Stručnjaci iz ministartva tvrde da sadni materijal građani BiH kupuju iz zemalja EU, gdje je većina GMO nastala spontanim promjenama, mutacijama, a sve s ciljem što boljeg kvaliteta prozvoda i doprinosa.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE