• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Idu na Svjetsko prvenstvo, Savez im dao 300 KM!

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Rafting reprezentacija BiH uskoro bi trebala da otputuje na Svjetsko prvenstvo, ali zbog odnosa nadležnih odlazak u Indoneziju je upitan.

Na put u Indoneziju reprezentativci BiH, inače članovi Rafting kluba “Dajak klub” iz Banjaluke, trebali bi da krenu 23. novembra iz Budimpešte, a trke na Svjetskom prvenstvu voziće od 29. novembra do 8. decembra.

Iako kreću za samo osam dana raftingaši iz Banjaluke još uvijek muku muče sa zatvaranjem finansijske konstrukcije.

Kapiten rafting reprezentacije BiH Dragan Babić u razgovoru za MONDO kaže da je razočaran odnosom nadležnog Kajak kanu rafting saveza BiH koji je za odlazak na Svjetsko prvenstvo izdvojio “čak” 300 KM.

“Kajak kanu Rafting savez BiH nam nije dao ništa. Tačnije neki dan su konačno odgovorili na naš zahtjev i uplatili 300 KM. To je poražavajuće. Ne znamo na šta troše novac uopšte i to je nešto što traje već godinama. Za prošlu godinu KKRSBiH je od Ministarstva civilnih poslova dobio 23.000 KM, a ove godine 15.000 KM. Niko osim sekretara Nikole Stankovića i njegove pomoćnice Branke Stanković ne zna na šta se taj novac troši”, istakao je Babić.

Zbog ovakvog odnosa, dodaje, članovi RK “Dajak klub”, petostruki uzastopni šampioni BiH u raftingu, čime su i stekli uslov za nastup kao reprezentacija BiH, tokom godine učestovali su na nekoliko takmičenja i borili se za novčane nagrade kako bi obezbijedili budžet za odlazak na SP u Indoneziju.

“Dobili smo poziv iz Turske i tamo smo na jednom takmičenju osvojili drugo mjesto i 3000 evra, pa smo u Krupi na Uni učestovali na trci lađa i osvojili novčanu nagradu od 700 KM, ten a trci u Sisku gdje smo osvojili 1200 KM. Sav taj novac prikupili smo i dali za avionske karte do Indonezije za sedam članova reprezentacije. Sedmi, rezervni član reprezentacije Mirko Antić čak je sam sebi platio sve troškove”, kaže Babić.

U Kajak Kanu Rafting savezu BiH, međutim, tvrde da nemaju novca, jer im odobrena sredstva od Savjeta ministara BiH još nisu uplaćena.

Sekretar KKRSBiH Nikola Stanković kaže da nisu ni dužni da finansiraju odlazak reprezentacije na Svjetsko prvenstvo jer reprezentativci nisu Savezu dostavili plan aktivnosti za ovu godinu.

“KK Rafting savez BiH ima svoj plan i program rada. Prema tom planu su određeni prioriteti, a to su olimpijske discipline a to su kajak-kanu na divljim vodama u disciplini slalom i mirne vode. Rafting reprezentacija nikada nam nije dostavila svoj plan i program rada prema kojem bismo mi mogli da planiramo svoje aktivnosti. Rafting nikada nije u Savezu apšlicirao sa svojim planom i programom za ovu godinu. Sredstva koja su nam odobrena još nam nisu isplaćena. Rafting kao sport u Savezu je po strani, ali s obzirom da raspolažemo sa skromnim finanisjskim sredstvima od 15.000 KM koje su nam odobrene ali još nisu isplaćene mislimo da nije dostavljen plan i da su nam tek neki dan poslali zahtjev za pomoć, Savez je u skladu sa svojim mogućnostima uplatio 300 KM za odlazak na Svjetsko prvenstvo”, kaže Stanković za MONDO.

On dodaje da bi Savez, čak da je i imao novca dao za takmičenje kajakaša i kanuista u Londonu koje je kvalifikaciono za OI u Rio de Žaneiru, te da je rafting “više turizam nego sport”.

“Mi nemamo njima odakle dati pare. Drugo, nismo im ni dužni dati pare jer nam nisu dostavili plan i program rada za ovu godinu. Nismo mogli da predvidimo njihove troškove i aktivnosti. Došli su kao grom iz vedra neba da traže pare. U svim savezima postoje planovi i programi kojih se treba pridržavati”, istakao je Stanković.

Babić, međutim, demantuje Stankovićeve tvrdnje da savezu nije dostavljen plan i program aktivnosti.

“Svoj plan dostavili smo nadležnom Kajak i Rafting savezu Grada Banjaluka, čiji predsjednik je Aleksandar Pastir, koji je ujedno i predsjednik KK Rafting Saveza RS i KK Rafting saveza BiH pa niko ne može reći da Savez ne zna da idemo na Svjetsko prvenstvo. Sekretar Stanković forsira priču o olimpijskim disciplinama, a najbolji kajakaš njegovog kluba, KKK Vrbas, Darko Savić i ne vozi slalom, niti vozi mirne vode. On priča o 330 takmičara u olimpijskim disciplinama, a nema ih 30 u cijeloj BiH. Gdje su ti takmičari i ko od njih ima bilo kakve rezultate”, pita Babić koji nam je dao na uvid i dostavnicu za navedene dokumente sa potpisom gospođe Stanković koja ih je primila.

On ističe da Savez praktično vode sekretar Nikola Stanković i njegova pomoćnica Branka Stanković, a da je predsjednik Aleksandar Pastir zbog svega podnio ostavku.

“On još nije zvanično podnio ostavku, prije par dana je zvao i nagovijestio da bi mogao to da uradi. Ako je tako rekao,vjerujem da će na sljedećoj skupštini to da uradi. Ne znam za razloge, navodno je rekao da hoće da se posveti klubu”, rekao je Stanković.

Sam Pastir u poruci koju nam je poslao rekao je da zvanično još nije podnio ostavku, te da o tome može da govori za nekoliko dana.

“Mi imamo dobru saradnju sa g. Pastirom koji nam je pomogao, dao nam je i čamac, ali je to učinio ispred svog kluba. Od Saveza nemamo ništa. Iako svi klubovi u BiH uplaćuju kotizaciju, od Saveza ne dobiju ništa. Pitamo se gdje se troši novac od Saveza jer klubovi ga nikada nisu vidjeli, ni tih 15.000 KM za ovu godinu, ali ni onih 23.000 KM prošle godine. Skupština saveza nije održana tri godine. Na osnovu čega nam je Stanković uplatio i tih 300 KM za Svjetsko prvenstvo, koji organ saveza je donio tu odluku?” pita Babić.

Stanković tvrdi da se sjednice održavaju, s tim da ih prošle godine nije bilo zbog poplava. Za ovu godinu najavljuje sjednicu skupštine.

“KKR SBiH redovno održava sjednice. Samo u prošloj godini nije bilo održano zbog poplave, mnogo klubova je uništeno i bilo je upitno da li će se klubovi uopšte organizovati poslije poplava. Upravo spremamo materijale za sljedeću sjednicu upravnog odbora i skupštine saveza, a samo prošle godine nisu održani iz tehničkih razloga. Posljednja skupština održana je u novembru ili decembru 2013. godine”.

Babić ističe da su svi klubovi razočarani radom Saveza i da se skupština ne održava, jer bi na prvoj sljedećoj bilo smijenjeno rukovodstvo. O radu saveza, kako kaže, govori i to da se na Evropske olimpijske igre u Bakuu išlo sa dva takmičara, od kojih jedan nije ni startao, što nam je potvrdio i Stanković. Jedan od trenera bio je Dejan Travar, koji, kako ističe Babić, nema veze sa ovim sportom.

“Tačno je da smo išli na EOI u Baku sa dva takmičara od kojih jedan nije nastupio. Travar je član Upravnog odbora KKRSBiH, a u periodu prije EOI je radio sa Olgom Babić kao trener”, rekao nam je Stanković i dodao da je odlazak u Baku finansirao Olimpijski komitet BiH, a ne KKRSBIH.

Babić, inače bivši takmičar u kajaku, međutim, ističe da je odlazak Travara sa reprezentacijom potpuno nelogičan i još jedna potvrda kako radi Savez.

“Taj čovjek nikada u životu nije sjeo u čamac, čovjek ne zna da vesla, ne bavi se tim, a onda ide kao trener reprezentacije”!?, istakao je Babić.

On je ponovio da će rafting reprezentacija BiH, koja je na posljednjem Evropskom prvenstvu održanom u Banjaluci osvojila srebro u spustu i bronzu u sprintu, uprkos svemu učiniti sve da ode na SP u Indoneziji.

“Sav iznos koji smo kao klub dobili od Grada Banjaluka za ovu godinu čuvali smo za SP, a imamo obećanje da će nam pomoći Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS. Iako sam iznos kotizacije od 4000 KM za 15 dana nije veliki, osim toga potrebno nam je još dosta novca za sportsku opremu, dodatnu ishranu, medicinske stvari i sve ostalo”, rekao je Babić.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vrbaslija

Neka ih je sramota, samo ubiru laganu lovu, a nikome ne podnose izvještaj o trošenju iste. Još uzimaju finu cifru od rentiranja poslovnog prostora u kojem je bila čuvena kafana Kajak, a danas neka kladionica ili tako nešto. Fino se rastaljuju.

Čuj Travar

Zar Travar nije stalno zaposlen u Ministarstvu porodice, omladine i sporta i pored toga je predsjednik fudbaskog saveza Banja Luka kao "fudbalski stručnjak"? Sjajne kadrove imamo.

Vladimir Kuvalja

Kome se aplicira za sredstva kod civilnih poslova. Jer mi apliciramo vec 10 godina i nismo uspjeli dobiti, a olimpijski smo sport.

BL sport

"Plan" je dostavljen je na rafting Savez Banjaluke a napadate Rafting Savez BiH (!?) A sto se tice finansiranja, moje misljenje je da se previse para daje tom raftingu sportu (ili kako je taj sekretar rekao turizmu) a sve na stetu nas u drugim sportovima. Kako se cesto obracam Gradu za pomoc u svom sportu, znam da je taj isti Babic koji putuje u Indoneziju, zaposlen u odjeljenju za sport i on odlucuje o tome kome se daju pare a kome ne. Pitao bih, da nekako mogu, koliko su para dobili od Grada, tj. koliko je sam sebi dao? Sramota za sport

Vrbaslija

@BL sport Dečko, miješaš babe i žabe. Stanković i njegov drim tim dijele lovu sami sebi, bez ikakvih odluka saveza, dok se gradaski novac raspoređuje na osnovu odluke Skupštine Grada. Zato sjedi jedan.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC