• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo Vladica Kovačević, legenda Partizana

Autor mondo.rs

Jedan od najboljih strelaca u istoriji Partizana Vladica Kovačević preminuo je danas, potvrđeno je MONDU u klubu.

 Preminuo Vladica Kovačević, legenda Partizana Izvor: MN PRESS

Vladica Kovačević, legendarni fudbaler Partizana, preminuo je danas u 77. godini.

Kovačević je bio član sjajne generacije Partizana, jedan od najboljih golgetera kluba u njegovoj istoriji.

Bio je član one generacije 1966. godine koja je igrala finale Kupa evropskih šampiona protiv Real Madrida u Briselu (1:2). U tom pohodu na finale, Kovačević je postigao tri gola, od kojih se izdvajaju dva gola protiv Sparte, u čuvenoj utakmici četvrtfinala. Ukupno, u svim svojim nastupima za Partizan u Kupu šampiona, Vladica Kovačević je postigao 11 golova.

Partizan je odigrao zaista epske mečeve, protiv Verdera iz Bremena, a pogotovo protiv praške Sparte, koja je u to vreme imala najskuplji napad na svetu.

Prvu utakmicu u gostima Partizan je izgubio 1:4, ali igrači i navijači Partizana su verovali.

POGLEDAJTE SNIMAK REVANŠA U BEOGRADU

Partizan - Sparta 5:0
Izvor: YouTube


Najviše od svih u čudo verovao je Vladica Kovačević.

"Kad smo se vraćali iz Čehoslovačke sedeo sam, sticajem okolnosti, pored predsednika kluba Vlade Dujića i kažem mu: 'Ma jok predsedniče, ne brinite, dobijamo mi ove u Beogradu. Imaju sporu odbranu'. On me gleda ispod oka, začuđeno ne veruje... Pred revanš dolazi novinar i pita sve nas za prognozu. Ja mu kažem: 'Biće 5:0 za nas'. On meni: 'Nemoj da me zezaš kaži ozbiljno'. Ja njemu: 'Ako hoćeš napiši tako, ako nećeš ne moraš'", prisetio se Kovačević u dokumentarnom filmu "Partizan 1966".

Dodao je i da su navijači tada verovali u Partizan.

"Prvi gol je lepo 'otvorio' utakmicu. Ekipa je gajila uverenje da može. Da li su svi verovali u 5:0 ili u nešto drugo, ali taj brzi gol nas je sve osokolio. Pa je Vaske (Velibor Vasović) dao drugi, pa ja treći i Hasanagić još dva".

Sparta je "zgažena" u Beogradu, Partizanovom igrom dirigovao je Vladica Kovačević.
Izvor: MN PRESS



Kuriozitet je da je u sezoni 1963/64. na utakmici Partizana protiv luksemburškog šampiona Žunes Eh, koju je Partizan dobio 6:2, Kovačević postigao 4 gola!

Igrao je u dva navrata za Partizan - od 1959. do 1966. godine, a potom od 1967. do 1970. godine. Ukupno je odigrao 487 utakmica za Partizan i postigao 319 golova. Igrao je i za francuski Nant i Anžer. Bio je i član jugoslovenske reprezentacije na Svetskom prvenstvu 1962. godine u Čileu, kada je osvojeno četvrto mesto.

Kovačević je rođen na Božić, 7. januara 1940. u Ivanjici. Bio je izvanredna, prefinjena desna polutka i nekadašnji poslovođa Partizana, a ponikao je onoj slavnoj generaciji "Partizanovih beba", koju je podigao trener Florijan Matekalo. Član je Partizana od 1955. a za prvi tim počeo je da igra u sezoni 1958/59, da bi 1961, 1962, 1963. i 1965. osvajao titulu državnog prvaka. Tokom 1966. igrao je za francusi Nant, zatim se vratio, odslužio vojni rok i ponovo igrao za Partizan, a 1969. po drugi put odlazi u Francusku, gde do 1972. brani boje ekipe Anžer.

Odigrao je pet utakmica za mladu (1958-1961), osam za omladinsku (1957-1958) i 13 utakmica (postigao dva gola) za najbolju selekciju Jugoslavije. Debitovao je 10. aprila 1960. protiv Izraela (1:2) u Beogradu, a poslednju utakmicu odigrao je 16. juna 1965. protiv Norveške (0:3) u Oslu. Učestvovao je na Svetskom prvenstvu 1962. u Čileu, a postigao je jedini gol za Jugoslaviju 1965. protiv Engleske (1:1) u Beogradu.

U periodu od novembra 1981. do februara 1983. bio trener francuskog fudbalskog kluba Olimpik iz Liona. Ostatak svoje trenerske karijere je proveo na trenerskim poslovima u Partizanu, a dugo je bio i direktor Omladinske škole

U penziju je otišao 2008. godine posle četrdeset godina fudbalske i sportske aktivnosti.

FOTOGRAFIJE VLADICE KOVAČEVIĆA

Jedno od njegovih poslednjih pojavljivanja u javnosti bilo je 11. maja ove godine, na svečanosti na kojoj je obeleženo 50 godina od te utakmice.

Tada je iskoristio priliku da za govornicom poruči nešto svima u klubu:

"Predlažem, volim i želim da ovaj klub bude bez trzavica, da bude jedinstven, klub u kojem se družimo, a ne da budemo razdvojeni, da razmišljamo da li da uđemo u klub ili, da razmišljamo da li ćemo videti bivšeg prijatelja ili sadašnjeg prijatelja", rekao je Kovačević i dobio je aplauz prisutnih.

Kovačević je aludirao na trenutnu situaciju u kojoj se dojučarešnji saradnici i prijatelji "gledaju preko nišana" pred vanrednu Skupštinu FK Partizan. Sa jedne strane su Ivan Ćurković i Žarko Zečević, a sa druge Nenad Bjeković, koji je okupio istomišljenike u grupaciju "Crno-bela familija".

Legendarni fudbaler Partizana nastavio je u istom tonu:

"Želim, ako može, da se nastavi onako kako se radilo, da se nastavio ozbiljno, u interesu Partizana, da se dovode igrači, stručni ljudi... Imali smo nekada mnogo jake trenere, koji su bili cenjeni širom Evrope. Da dovodimo proverene stručnjake, jer mladi stručnjaci nisu garancija za uspeh. Ne govorim protiv Ivana Tomića, on je dobar i sposoban dečko, ima viziju kako bi to trebalo da bude, ali sad da li ima mogućnosti... ja to ne mogu najbolje da procenim, jer ne idem na utakmice zbog bolesti".

Kovačević je potom bio na toj čuvenoj vanrednoj Skupštini Partizana 24. maja, koja je prošla neslavno i koja je prekinuta.

Vladica Kovačević (zamotana ruka) na prekinutoj Skupštini Partizana
Izvor: MN PRESS

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC