• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" u 95. minutu ispustili pobjedu u Pireju!

Autor mondo.ba

Fudbaleri Bosne i Hercegovine su u 95. minutu primili gol u Grčkoj za 1:1 (0:1) u četvrtom kolu kvalifikacija za Mundijal 2018. godine u Rusiji.

"Zmajeve" su sekunde dijelile za trijumfalan prolazak kroz Pirej u derbiju četvrtog kola Grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Od 32. minuta izabranici Mehmeda Baždarevića imali su prednost golom Miralema Pjanića iz slobodnog udarca. Lopta je pogodila stativu, pa od leđa golmana Ornestisa Karnezisa odsjela u mreži.

Pjanićeva "bomba" je bila najbolji lijek za ratoborne huligane iz Grčke, koji su u blizini stadiona "Jorgos Karaiskakis" napali navijače "zmajeve" od kojih su troje zaradili lakše povrede.

Osim toga, domaće pristalice su iza gola Asmira Begovića istakle sraman transparent "Nož, žica, Srebrenica".

BiH je gotovo svih 90 minuta kontrolisala meč, imala i mnogo više šanse, posjed lopte i sve ostale parametre fudbalske igre na svojoj strani, ali ne i sreću u posljednjim trenucima...

Za izjednačenje i bod Grcima postarao se Jorgos Cavelas u 95. minutu za šok i nevjericu "zmajeva"...

Baždarevićev tim ipak ne smije da bude nezadovoljan iako je osvojio samo bod, jošje selekcija BiH u igri za plasman u Rusiju, ali ono što je najvažnije, igra "zmajeva" je bila na izuzetnom nivou što najbolje ilustruje podatak da su Grci prvu šansu stvorili u sudijskoj nadoknadi prvog dijela kad je Begović skinuo "zicer" Konstantinosu Mitrogluu.

Ostaje žal za brojnim prilikama koje je imao prvenstveno kapiten Edin Džeko da se ranije riješi utakmica, ali napadač Rome nije uspio da pogodi grčku mrežu, a osim toga, dozvolio je da bude isprovociran i zaradi crveni karton.

Džeko je u 76. minutu bukvalno skinuo gaće protivniku i takav potez ne bi bio oprošten ni u nekoj "beton" ligi, a kamoli u kvalifikacijama za Mundijal i kamoli kod tako iskusnog arbitra kakav je Šveđanin Jonas Erikson.

Od samog starta utakmice u Atini „zmajevi“ su krenuli ka domaćem golu, a prvu šansu na meču imao je Ibišević koji je glavom šutirao sa desetak metara pravo u ruke grčkog golmana.

Grci su tek u 10. minutu poslije kontranapada pokušali da zaprijete, ali je akciju prekinuo Emir Spahić startom za koji je dobio žuti karton, a minut kasnije “požutio“ je i kapiten Džeko zbog sličnog prekršaja.

Ponovo se poslije igra preselila na tima Mihaela Skibea, a nakon dobre šanse koju je propustio Džeko, Miralem Pjanić zaprijetio je iz slobodnjaka sa ivice šesnaesterca, ali njegov šut završava u živom zidu.

Izet Hajrović je u 21. minutu sjajno šutirao tik pored desne stative grčkog gola, a golman Karnezis samo minut kasnije odbranio je udarac koji je s distance uputio Džeko.

Dominaciju na terenu izabranici selektora Baždarevića krunisali su golom u 32. minutu meča. Džeko je izborio slobodan udarac, a Pjanić maestralnim šutom sa slobodnjaka pogodio stativu, a lopta se odbila golmanu u leđa i ušla u gol za vodstvo bh. tima. Formalno je gol postigao golman domaće selekcije.

Nakon gola sudija Erikson prekinuo je meč na nekoliko minuta zbog bakljade navijača BiH na tribinama, no sve je brzo riješeno i meč je nastavljen. Koliko su Grci bili nemoćni u prvom poluvremenu ponajbolje pokazuje veliki pritisak koji su vršili na sudiju Eriksona, jer je nakon svake sudijske odluke arbitru trčalo nekoliko nezadovoljnih grčkih reprezentativaca.

I u drugom dijelu nastavljena je dominacija „zmajeva“, iako su najprije zaprijetili Grci u 55. minutu preko Konstantinosa Fortunisa, ali je odbranio Begović. Pet minuta kasnije Grci su zaprijetili i iz kornera, ali Begović je ponovo bio siguran.

Džeko je u narednom napadu imao dobru priliku iz koje je dobio samo korner, iako se start golmana Grčke činio sumnjivim na ivici peterca. Kapiten bh. tima i u 67. minutu šutirao je u okvir grčkog gola, ali golman Karnezis je ponovo bio na visini zadatka.

Dobru šansu u 74. minutu imao je i Pjanić poslije odličnog prodora i ubacivanja Senada Lulića, ali je lopta prošla tik pored lijeve stative grčkog gola.

Pjanić je iz slobodnog udarca našao Ibiševića koji je sa pet metara šutirao glavom iznad grčkog gola, da bi ga minut kasnije zamijenio Milan Đurić.

Do kraja meča Grci su pokušavali da stignu do izjednačenja, ali nisu uspjeli da ozbiljnije ugroze Begovića do 95. minuta kad je volej udarcem Cavelas spasio Grke zasluženog poraza.

Belgija je večeras u četvrtom kolu kvalifikacija slavila visoku pobjedu rezultatom 8:1 nad Estonijom, a Kipar je ranije danas pobijedio Gibraltar rezultatom 3:1.

Poslije četiri odigrana kola Belgija je lider grupe sa maksimalnih 12 bodova, Grčka ima deset, BiH sedam bodova. Estonija i Kipar imaju po tri, dok je Gibraltar posljednji u grupi bez bodova.

U narednom kolu koje je na rasporedu 25. marta naredne godine u grupi “H“ BiH dočekuje Gibraltar, Grčka gostuje u Belgiji, a Estonija ide na Kipar.

GRUPA H

Kipar - Gibraltar 3:1 (1:0)
/Laifis 29, Soteriu 65, Sialis 87 - Kašaro 51/

Grčka - BiH 1:1 (0:1)

/Cavelas 90+5 - Pjanić 32/

Belgija - Estonija 8:1 (3:1)
/Menije 8, Mertens 16, 64, 68, Azar 25, Lukaku 62, 83, 88 - Anije 30/

TABELA: Belgija 12, Grčka 10, BIH 7, Estonija 3, Kipar 3, Gibraltar 0

- kraj-

90+5 - GOOOL! Grci su stigli do izjednačenja! Mrežu Begovića pogodio je defanzivac PAOK-a Jorgos Cavelas.

...
Izvor: YouTube

90 - Igraće se još pet minuta nadoknade u Pireju.

87 - Baždarević je izvršio i posljednju izmjenu - umjesto Hajrovića u igri je Ermin Bičakčić. Očigledna namjera selektora je da sačuva rezultat do kraja.

84 - Milan Đurić je zamijenio Ibiševića.

82 - Odlična šansa za BiH - centrirao je Pjanić, a sa pet metara Vedad Ibišević šutirao glavom iznad prečke.

80 - Žuti karton i za Lulića zbog prigovora.

76 - CRVENI KARTON ZA BIH, ALI I ZA GRKE. Oboren je Džeko, pa su ga okružili Grci, nagažen je i krv mu je počela da curi, a potom je neko od "helena" ostao i bez šortsa (!?). Sudija Erikson je dugo vijećao i cijelu gužvu presudio dodijelivši drugi žuti karton kapitenu "zmajeva" i grčkom igraču Papastadopulosu. BiH i Grčka su u posljednjih 15-ak minuta sa 10 igrača.

74 - Sjajna akcija BiH i propušten "zicer" Pjanića za ovjeru pobjede. Lulić je sjajno prošao po lijevoj strani i uputio povratnu na jednanaest metara, ali je vezista Juvea gađao same rašlje i promašio za nekoliko centimetara.

69 - Umjesto Spahića, u igri je Toni Šunjić u timu BiH.

67 - Džeko se ponovo našao u prilici, iskosa sa lijeve strane je šutirao, ali je Karnezis uspio da odbrani i izbije loptu u korner.

65 - Iako na tribinima stadiona ima više od 20.000 navijača u Pireju odjekuje skandiranje pristalica "zmajeva" - Volim te Bosno!

64 - Žuti karton za Hajrovića.

61 - Džeko je oboren u šesnaestercu, ali nije dosuđen penal. Činilo se ispravna odluka sudije iz Švedske, iako je centarfor Rome prvi dodirnuo loptu ispred Karnezisa.

58 - Grci su krenuli prema golu Begovića i sve su opasniji.

55 - Fortunis je šutirao s ivice kaznenog prostora, Begović je vršcima prstiju uspio da skrene loptu do stative. Ovog puta Boginja Fortuna je bila na strani "zmajeva".

52 - BiH je i u nastavku bolji rival u Pireju, Džeko je izborio korner, drugi za "zmajeve", Grci nemaju nijedan, ali nije bilo opasnosti ispred golmana Karnezisa.

49 - Novi karton za Grke - požutio je Samaris.

46 - Nastavljena je utakmica na "Jorgosu Karaiskakisu". 

- poluvrijeme -

45+2 - Prva šansa za Grke, Mitroglu se našao oči u oči sa Asmirom Begovićem, ali je sjajno reagovao golman Čelsija i spriječio izjednačenje.

45 - Igraće se još četiri minuta sudijske nadoknade zbog prekida izazvanog bakljadom navijača BiH.

43 - Prvi žuti karton za Grke - Stafilidis poslije prekršaja nad kapitenom "zmajeva".

37 - Nastavljena je utakmica na stadionu u Pireju.

34 - Prekid - navijači BiH su upalili baklje, pa je sudija Erikson prekinuo meč.

32 - GOOOOOL! Pjanić! Prebacio je živi zid, a lopta je pogodila najprije stativu, a potom od leđa golmana Karnezisa završila u mreži.

31 - Faul u zoni šuta za Pjanića.

27 - Džeko se ponovo našao u prilici, ali je zakasnio na centaršut Miralema Pjanića.

24 - Džeko se ponovo obrukao. Sa ivice šesnaesterca je opet promašio loptu poslije dodavanja Hajrovića.

22 - Nova šansa za "zmajeve" - poslije akcije Kolašinca i povratne, Džeko je promašio gotovo cijeli fudbal, a onda u nastavku akcije nije uspio da iznenadi grčkog golmana. BiH je bolji rival u Pireju u prvih 20-ak minuta.

20 - Najbolja šansa dosad na utakmici - Izet Hajrović je iskosa sa lijeve strane gađao suprotni ugao, ali je za nekoliko centimetara bio neprecizan. Šteta.

19 - Iskosa iz slobodnog udarca pokušao je Pjanić, ali samo do živog zida. Tražio je vezista Juventusa jedanaesterac zbog igranja rukom nekog od Grka, ali se nije oglasio švedski arbitar.

16 - Šansa za "zmajeve", Senad Lulić je uputio povratnu loptu na ivicu kaznenog prostora, ali je Miralem Pjanić promašio loptu iako je bio u dobroj prilici.

12 - Centaršut je prohujao kroz peterac BiH, ali loptu niko nije dirao i završila je u gol-autu.

11 - "Požutio" je i kapiten Edin Džeko, poslije faula blizu kaznenog prostora. Opasna situacija pred golom Asmira Begovića.

10 - Poprilično oštar start Ognjena Vranješa, ali Erikson nije pokazao žuti karton Banjalučaninu, ali jeste Emiru Spahiću u narednoj akciji nakon što je laktom srušio Papastadopulosa.

2 - Sead Kolašinac je ubacio sa lijeve strane, Vedad Ibišević je glavom šutirao samo u golmana Grčke. Bio je to prvi udarac u okvir gola.

1 - Počeo je susret u Pireju, sretno "zmajevi"!

TOK UTAKMICE

- himna BiH je izviždana u Pireju, prenijeli su mediji u Grčkoj.

- prema izvještajima grčkih i sarajevskih medija, troje navijača BiH je napadnuto i povrijeđeno od strane domaćih huligana u blizini stadiona "Jorgos Karaiskakis".

Mehmed Baždarević, selektor Bosne i Hercegovine odlučio je u večerašnjoj utakmici sa Grčkom, ponovo, igrati s dva napadača, kapitenom Edinom Džekom i Vedadom Ibiševićem.

Na golu će biti Asmir Begović. U zadnjoj liniji igraće Emir Spahić i Ervin Zukanović. Na lijevom boku Baždarević se odlučio za Seada Kolašinca, na desnom za Ognjena Vranješa.

Ulogu zadnjeg veznog dodijelio je Mati Jajalu. U veznom redu od prvog minuta Grcima će se još suprotstaviti Izet Hajrović, Senad Lulić i Miralem Pjanić, koji će biti u formaciji iza napadača Džeke i Ibiševića.

SASTAVI:

BiH: Begović - Vranješ, Spahć, Zukanović, Kolašinac - Hajrović, Pjanić, Jajalo, Lulić - Džeko, Ibišević. Selektor: Mehmed Baždarević

Grčka: Karnezis, Maniatis, Cavelas, Papadopulos, Fortunis, Mitroglu, Torosidis, Papastatopulos, Mantalos, Stafilidis, Samaris. Selektor: Mihael Skibe

NAJAVA

"Zmajevi" bi eventualnom pobjedom na stadionu "Jorgos Karaiskakis" u Pireju krupnim korakom zakoračili ka baražu za plasman u Rusiju, ali ni s jednim bodom, ne bi bilo mnogo nezadovoljnih u taboru BiH.

To je u najavi susreta potvrdio i kapiten "zmajeva" Edin Džeko, koji će večeras imati priliku da postigne jubilarni 50. gol u nacionalnom dresu što je u istoriji svjetskog fudbala uspjelo još samo 18 igrača.

Selektor BiH Mehmed Baždarević istakao je da neće kalkulisati već će "zmajevi" ići na pobjedu, ali se složio da ne bi bio nezadovoljan ni remijem u Atini.

Na posljednjem treningu povrijedio se Edin Višća i neće konkurisati za sastav protiv Grčke, na čijoj je strani tradicija, ali "zmajevi" su u posljednje tri utakmice upisali dva remija i pobjedu i krenuli stopama velike Jugoslavije, kojoj su Grci bili "stalne mušterije".

Zbog povrede je van stroja i vezista Evertona Muhamed Bešić, ali će zdušno bodriti "zmajeve".

Oko hiljadu navijača "zmajeva" se nalazi na stadionu i bodriće izabranike Mehmeda Baždarevića u vjerovatno najvažnijem dvoboju u dosadašnjem dijelu kvalifikacija.

Senad Lulić, Sead Kolašinac, Ognjen Vranješ, Milan Đurić, Haris Medunjanin i Mato Jajalo imaju po žuti karton i možda će večeras u Atini imati priliku da se "očiste" jer BiH u narednoj utakmici igra protiv selekcije Gibraltara, realno najslabije u Grupi H.

Poslije tri odigrana kola, Belgija i Grčka su sakupile po devet bodova, BiH ima tri manje, Estonija je osvojila tri poena, dok su Kipar i Gibraltar bez bodova.

Utakmicu će suditi švedska trojka na čelu sa Jonasom Eriksonom.





Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dottore

Sudija je bio top !

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC