• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grbić: U Banjaluci bliže kući, nego kad sam kući

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Legendarni srpski odbojkaš Vladimir Vanja Grbić boravio je u utorak u Banjaluci, gdje je održao mladim banjalučkim sportistima pokazni "čas odbojke".

 Vanja Grbić: U Banjaluci sam bliže kući, nego kad sam kući Izvor: MONDO/Goran Arbutina

"Javni čas - pokazni trening", Grbić je održao u okviru Malih olimpijskih igara Republike Srpske, i predstavio kamp koji će narednog mjeseca održati na Zlatiboru.

"Uvijek mi je čast i neizmjerno zadovoljstvo da dođem u Banjaluku. Ovdje se osjećam bliže kući nego kad sam kod kuće, na svojstven način. To oni koji žive ovdje znaju, naročito oni koji dođu ovdje", rekao je Vanja novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, cilj pokaznog časa i njegovog kampa nikako nije materijalne prirode već upoznavanje djece sa odbojkom i sportom uopšte.

"Prošao sam 30 gradova i pokazne treninge prošlo je 3.000 klinaca. Cilj pokaznih treninga jeste s jedne strane priroda kampa koji pravim u julu, ali sa druge strane sumiranje i upoznavanje sa onim što je status djece, način na koji oni doživljavaju i uče odbojku i sport uopšte. Ideja koja me navela da razmišljam o kampu nije komercijalne prirode već to što želim da prenesem djeci ono što je moja filozofija, moja pasija za ovaj sport".

Bez komentara o izborima u OS Srbije

"Nemam komentar. Prošlost je prošlost, završena priča. Odbojka treba da nastavi da radi. Vrijeme kaže sve. Ja sam se okrenuo onome što je moja istinska ljubav - radu sa djecom. Kome ja smetam u odbojkaškom svijetu, to je njegov problem, ne želim da se bavim time. Uostalom, saznaće se".

Uz pomoć odbojke i najsavremenijih metoda, prema Grbićevim riječima, djeca će moći pravilno da se razvijaju u zdrave ličnosti.

"Znači okrenuli smo piramidu, radimo sa djecom zdravlje, a sport nam je način na koji ćemo to raditi. To znači da će svaki roditelj dobiti elektronsku preporuku šta treba da radi sljedećih godinu dana po aspektu ortopedije, motorike i odbojke. Na taj način ćemo pomoći i trenerima koja je putanja kako da rade sa djecom. Tako koncipiran program moramo da napravimo zato što je kamp pilot projekat Svjetske odbojkaške federacije za koju radim metodički vodič za učitelje i trenere za djecu od 7 do 18 godine. Da se tačno zna šta se u kom uzrastu radi, šta sa dječacima, šta sa djevojčicama, akcelerantima, retardantima… Suštinski kako da se djeca najvalitetnije igraju ako se bave odbojkom. A može da bude voditelj za ostale sportove".

Pored njega, na zlatiborskom kampu radiće još mnogo trenera.

"Na kampu će biti veliki broj trenera, osmoro djece na jednog trenera, da budemo fokusirani na individualni rad, da damo dijagnozu i da radimo ono što treba da radimo. Treneri su svi sa završenim fakultetima, licencama. To je profesor Nešić, selektor žena BiH, Zoki Vidaković, kojeg ne treba posebno predstavljati, prvi trener Tijane Bošković i Starović, selektor pionirske reprezentacije Srbije, selektor odbojke na pijesku Marko Stojanović, kao i nekoliko trenera iz inostranstva".

Među njima, dolazak na Zlatibor najavio je i predsjednik Sportske komisije FIVB, Žiba.

"Žiba mi je rekao da će 99,99% doći na kamp jer ima sličan projekat u Brazilu koji radi tako da ćemo probati u perspektivi da napravimo da djeca iz Brazila dolaze kod nas na kamp i imamo pravu razmjenu. Sport ne poznaje granice, on ih prevazilazi".

Kapacitet kampa je 380 mjesta koja su u smještaju, ima i 20-ak djece u spostvenom smještaju i imamo 100 djece iz Čajetine za koju je kamp besplatan.

Najinteligentiniji sportisti su odbojkaši i vaterpolisti

Nažalost svi mi imamo taj status, osim fudbala i košarke. Nažalost. Pogotovo što se vaterpolom i odbojkom bave nbajinteligentniji ljudi. Kako će biti dalje ne znam.

"Lokalna samouprava se uključila, dala nam sjajne uslove, sale, terene za odbojku na pijesku, bazen, stacionar koji je najveća bolnica u regionu. Ja ću svih 28 dana biti gore i mene neće mimoići niko. Biću koordinator kompletne priče, prisutan svo vrijeme".

Ipak, Grbić je priznao da ima i problema oko organizacije.

"Sponzora nijednog nemam na žalost, zbog toga sam bio primoran da naplatim djeci. Nadam se da će se u perspektivi uključiti i sponzori. Ja sam plaćam za 16 djece. Meni nije komercijala na prvom mjestu već misija da pomognem klincima da odrastu na pravi način pričajući jezik koji ja najbolje znam da pričam, a to je odbojka. Učio sam od najboljih, od onih koji su igrali jer su to voljeli. Želim da prenesem tu pasiju, taj način rzamišljanja, toliko dugujem našim prethodnicima. Suština je da radimo za djecu. Hoću da dam kvalitet. Ok je da naplatiš ali ako radiš kako treba. Međutim danas je sport privilegija bogatih", naglasio je slavni odbojkaš.

O KAMPOVIMA U SRPSKOJ

"Odbojkaški klub Banjaluka se prijavio da bude organizator pokaznog treninga, to su moji prijatelji. Recimo naišao sam u Trebinju da načelnik Luka Petrović daje dio za prevoz i kotizaciju svakog učesnika kampa iz Trebinja. Lokalna uprava koja ima svijest i osjećaj za pravu stvar od mene može da dobije smao sljedeće; naredne godine organizovaću besplatan kamp za djecu iz Trebinja. Ne bavim se komercijalom, ljudi koji prepoznaju prave stvari od mene će dobiti najbolji mogući odgovor. Ukoliko gradonačelnik Banjaluke pomogne ljudima da povedu djecu na kamp napraviću sljedeće godine kamp i u Banjaluci".


NEKA SE DRUŽE DJECA IZ REGIONA

"Ajd da probamo da zadržamo svu djecu iz BiH da ne idu nigdje da igraju već samo za BiH automatski bi se podigao kvalitet. U dogovoru sa predsjednikom OSBIH prije dvije godine pokrenuli smo inicijativu za prekograničnu saradnju koji će obuhvatiti Crnu Goru, BiH i Hrvatsku. U Trebinju postoji kamp koji finansira Vlada RS, ideja je da se tamo napravi centar za mlađe kategorije i trenere mlađih kategorija iz ove tri države. Djeca bi se družila i mogla da se usavršavaju, što bi bio značajan stimulans za razvoj odbojke. Želimo da djeca budu pametnija nego mi, da normalno žive i komuniciraju".

Trener Odbojkaškog kluba Banjaluka Draško Madžar, koji je bio i organizator časa, rekao je da je na pokaznom treningu učestvovalo oko 70 mališana iz banjalučkih odbojkaških klubova.

"Sa nama su i djeca koja su učestvovala u završnici Malih olimpijskih igara Srpske u odbojci. Cilj nam je da pokažemo da je odbojka dostupna svima, te da predstavimo kvalitetne programe, koje Grbić primjenjuje u radu sa djecom", naveo je Madžar.

On je dodao da masovnost nije sama po sebi cilj, jer se iz nje rađa prosjek, i istakao, da se kvalitet rađa samo kvalitetnim radom.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC