• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽFK Banjaluka - primjer optimizma i vjere u uspjeh

Autor mondo.ba

Ženski fudbalski klub Banjaluka je dobar primjer kako se uspješnim radom i samopouzdanjem može kvalitetno takmičiti na sportskoj sceni.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) 2010. godine počela je intenzivan program razvoja ženskog fudbala, a od.1. juna pokrenut je i projekat Together #WePlayStrong usmjeren na povećanje popularnosti fudbala za dame.

Ideja je da fudbal do 2022. godine bude na prvome mjestu među sportovima za žene.

Idealan primjer ustrajanja i rada kluba postoji u Banjaluci, gdje kao uzor možemo uzeti Ženski fudbalski klub Banjaluka, koji se četvrtu godinu zaredom takmiči u Premijer ligi BiH.

Sezona 2016/17.

Fudbalerke iz Banjaluke sezonu u Premijer ligi BiH okončale su na četvrtom mjestu, a plasmanom u Ligu za prvaka BiH ostvaren je cilj.

Ipak, situacija u klubu u posljednje vrijeme bila je daleko od očekivane. Ekipa je bila u dubokoj krizi poslije odlaska nekoliko prvotimki.

Znajući da je prije toga klub bio tri godine u borbi za vrh bh. prvenstva i Lige za šampiona, to nije bio nimalo dobar znak za sezonu 2016/17.

Ali, optimizmom i samopouzdanjem, te vjerom u uspjeh ŽFK Banjaluka ispunio je zacrtane ciljeve.

Možda nikada nije bio u težoj situaciji nego 2016. godine. Bez novca i bez podrške okoline u jesen je bio pred raspadom. Ipak, dobrim radom uprave i struke uspjeli su ne samo vratiti se, nego i osnovati kadetsku ekipu djevojaka od 13 do 16 godina, a pored toga i ekipu pionirki u uzrastu od osam do 13 godina.

Ova strategija i način na koji je Ženski fudbalski klub Banjaluka zacrtao buduću putanju u mnogome se podudara sa već pomenutom strategijom UEFA, koja je ovih dana lansiralakampanju Together #WePlayStrong usmjerene na popularnost ženskog fudbala.

Studija koju je nedavno završila UEFA i koja uključuje više od 4.000 djevojaka naglašava pozitivan uticaj fudbala na samopouzdanje tinejdžerki.

Ženski fudbalski klub Banjaluka idealan je primjer razumijevanja strategije UEFA na području ženskog fudbala.

Najveću studiju takve vrste nedavno su proveli UEFA i elitna grupa stručnjaka kako bi istražili učinak fudbala na psihičko i emocionalno stanje djevojaka i mladih žena u Evropi.

Istraživanje je uzelo u obzir uticaj fudbala na samopouzdanje, samopoštovanje, dobrobit, osjećaj zajedništva, motivaciju i životne vještine te uporedilo te rezultate s drugim popularnim sportovima. Podaci su prikupljeni iz šest zemalja: Danske, Engleske, Njemačke, Španije, Poljske i Turske.

Klub koji je jasno pokazao kako cijeni dobrobit mladih sportistkinja, osjećaj zajedništva, motivaciju i životne vještine, danas prima tri puta više sredstava od grada.

Upornim radom i demonstracijom baš tih pozitivnih učinaka klub je pokazao kako valja raditi za dobrobit i razvoj mladih sportistkinja.

Klub, koji u sezonu 2017/18. ulazi sa imenom ŽFK Borac - Banjaluka, uspio je i finansijski stabilizovati poslovanje, pa je moguće da u skoroj budućnosti opet zauzme najviše pozicije u najelitnijem takmičenju ženskog futbala u BiH.

Posebno jer je osnovao i kadetsku i pionirsku selekciju koje bi trebale biti budućnost prvog tima u narednim godinama.

(Autor: Together #WePlayStrong, Boris Mikuž)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC