• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Siniša Kovačević za MONDO: Nurkić? Nedostupan je..

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Sa direktorom košarkaške reprezentacije BiH Sinišom Kovačevićem razgovarali smo o Jusufu Nurkiću, Mirzi Teletoviću, Skotiju Vilbekinu i FIBA kvalifikacijama za Mundobasket koji se održava u Kini 2019. godine.

"Zmajevi" su u prvom meču kvalifikacija, pomalo neočekivano, na krilima Muse, Gordića i Stipanovića "srušili" Rusiju u "Skenderiji", dok su u drugom meču "novembarskog prozora" poraženi od Francuske u Ruenu.

U odnosu na pretkvalifikacije bh. tim su pojačala četvorica iskusnijih igrača, Nemanja Gordić, Milan Milošević, Elmedin Kikanović i Anrdija Stipanović, dok je još priključen mladi Emir Sulejmanović.

"Oni su dali jedan ton svemu tome, odlično su se uklopili i veliki su profesionalci. Stvarno su imali veliku ulogu u pobjedi protiv Rusije koja je došla u 'šarenom' sastavu, ali tu su opet bili ozbiljni igrači koji igraju Evroligu, tako da je to bio dobar rezultat", počeo je razgovor za MONDO Siniša Kovačević i dodao:

"Za 'prozor' u februaru ostaje da se vidi, ako ga uopšte bude, pošto postoje neke naznake da će sve utakmice biti odigrane u junu. Ja sam dobio informaciju da velike reprezentacije zahtijevaju od FIBA da to bude tako kako bi oni mogli igrati sa najboljim igračima, a da će FIBA, koja je po meni u vrlo lošem stanju, popustiti u ovom slučaju".

Ono što je, pored ostalog, obilježilo proteklo reprezentativno ljeto jeste izostanak Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića. Njihov odnos prema reprezentaciji i učešće u budućim akcijama i dalje nije poznat...

"Mi sa njima nemamo apsolutno nikakvu komunikaciju, oni su nama nedostupni. Ja ne znam da li će se oni odazvati u junu, prije svega selektor treba da ih pozove. Oni su ljetos bili nedostupni selektoru, posebno Nurkić - nama koji smo tu se uopšte nisu javili. Onda su na vrlo nekorektan način tri dana prije početka priprema javno objavili da se oni neće pojaviti. Ja kao čovjek smatram da ako neko ima razlog zbog kojeg se ne pojavljuje da to treba obrazložiti i da se prihvati da je to tako, bez uvrede ili osuđivanja. Jednostavno da se zna zbog čega je to tako, a ne da nema komunikacije i da se neko na neki način prikazuje kao veliki čovjek koji voli bh. reprezentaciju, a ustvari se ne odaziva pozivu".

Centru Portland Trejlblejzersa prema informacijama koje su dostupne u američkim medijima još nije ponuđen produžetak saradnje, tako da će on sljedećeg ljeta vjerovatno iskoristiti opciju u svom ugovoru i postati "ograničen slobodan igrač". Što znači da može ući u pregovore sa svim NBA ekipama i potpisati sa njima ugovor, a Blejzersi uprkos tome mogu da ga zadrže u Oregonu ako ponudu na koju je pristao Nurkić izjednače.

"Gledajući iz perspektive drugih evropskih igrača koji su potpisivali višemilionske ugovore najvjerovatnije je da se on neće odazvati ni sljedećeg ljeta. Mislim to ćemo da vidimo, ali je pošteno da on kaže da zbog toga što treba da potpiše ugovor i straha da bi ga eventualna povreda unazadila, što se toga tiče, on želi da preskoči okupljanje u junu. To bi po mom mišljenju bilo vrlo pošteno, jer on tim ugovorom rješava svoju egzistenciju i ja bih prvi stao na njegovu stranu u tom slučaju. To je pošten razlog da propusti jedno okupljanje reprezentacije, treba prihvatiti da je to tako ali on treba da to kaže".

Situacija sa Mirzom Teletovićem, kojem su ljekari ponovo konstatovali ugruške u plućima, je drugačija.

"Sa Mirzom imamo neku komunikaciju, ali je sa njim situacija malo drugačija. Mirza Teletović je čovjek koji je mnogo dao bh. reprezentaciji, dok Jusuf Nurkić nije dao mnogo ako govorimo sa te strane. Teletović je dao mnogo, igrao je proteklih desetak godina svako ljeto za reprezentaciju i sa njim treba razgovarati, vidjeti šta bi on želio. Ako on odluči da ne igra, tu odluku treba prihvatiti i uz dogovor sa njim napraviti oproštajnu utakmicu. On je to zaslužio. On i Nurkić se ne mogu posmatrati istim očima, to je moje lično mišljenje. Ja sam igrao sa Mirzom, sa Jusufom nisam jer je mlađi, a on je dao mnogo bh. košarci dok Nurkić još realno nije. On je veliko košarkaško ime i još je mlad, ali ako bude preskakao okupljanja reprezentacije iz godine u godinu ja ne znam kada će on dati nešto bh. košarci".

BIH ne "proizvodi" plejmejkere, mora da "kupuje"

Situacija sa Skotijem Vilbekinom je došla u završnu fazu i samo formalnosti dijele plejmejkera Darušafake da postane sedmi Amerikanac koji će obući dres "zmajeva".

"Sa njim lično je sve dogovoreno, a još samo čekamo njegove papire iz Amerike, dokumente koji su svakome potrebni kada uzima drugo ili još jedno državljanstvo, tako da kada to stigne sve će brzo biti završeno. Što se tiče 'stranaca', sa Vilbekinom smo to zatvorili i nemamo više nikoga u planu. Nama je 'jedinica' bili deficitarana pozicija i sa stručnim štabom smo sagledali sve opcije i odlučili da je Vilbekin najbolje rješenje za nas".

Pored situacije sa Nurkićem i Teletovićem, proteklo ljeto KS BiH je uzdrmala finansijska kriza, zbog koje je u jednom trenutku bio upitan nastup reprezentacije na turniru u Skoplju.

"Finansijska situacija je teška, ja sam igrao za reprezentaciju prije nekih petnaest godina i ni tada nije bilo sjajno. Ljetos je bilo vrlo teških momenata, naša 'A' reprezentacija je jedva otišla na turnir u Skoplju, pa se poslije nešto malo promijenilo i pretkvalifikacije su se odigrale normalno. Ono što mene boli, kao nekoga ko je iz sporta i ko ga voli, jeste to što se U14 reprezentacija nije okupila ovog ljeta zbog nedostatka novca. Zbog toga ostaje veliki žal, jer je U14 osnova svake reprezentacije. To su djeca koja se sad okupljaju, posebno kada se ta djeca 'potpisuju' i odlaze u druge reprezentacije, iz okruženja i Evrope. Oni uveliko rade sa tim godištem i najbolju djecu, koja tada mogu da promijene košarkaško državljanstvo, uzimaju sebi. Reprezentaciju u tom uzrastu moramo da imamo kako bi tu djecu zadržali", zaključio je u razgovoru za MONDO Siniša Kovačević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC