FOTO: Banjaluka izabrala najbolje sportiste u 2017

Na tradicionalnoj manifestaciji Izbor najboljih sportista i sportskih organizacija Grada Banjaluka, koja je večeras održana u SD "Borik", najzvučnija priznanja otišla su u ruke članova Plivačkog kluba Olymp i Atletskog kluba Borac.

FOTO: Banjaluka izabrala najbolje sportiste u 2017 Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Najbolji sportista Banjaluke za 2017. godinu je plivač Nikola Bjelajac, dok je najboljom sportistkinjom grada na Vrbasu proglašena atletičarka Nikolija Stanivuković.

Tako su na tradicionalnoj manifestaciji Izbor najboljih sportista i sportskih organizacija Grada Banjaluka za prošlu godinu, koja je večeras održana u SD "Borik", najzvučnija priznanja otišla su u ruke članova Plivačkog kluba Olymp i Atletskog kluba Borac.

Bjelajac je na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Danskoj isplivao lični rekord na 50 metara slobodno (22.44), čime je ispunio normu za Svjetsko prvenstvo, koje će ove godine biti održano u Kini.

S obzirom da je trenutno na školovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, nagradu u njegovo ime primio je trener Miodrag Čeko.

"Nikola je presrećan što se rad konačno isplatio, što je krunisao ovom nagradom. Velika je čast biti najbolji i svim oblastima sporta u Banjaluci", rekao je Čeko u Bjelajčevo ime.

Atletičarka Borca nije krila oduševljenje.

"Želim da se zahvalim žiriju na ovoj nagradi. Veoma sam srećna. Iskreno, nisam se nadala ovoj nagradi, s obzirom da sam prošle godine imala mnogo povreda, tako da se nisam mogla adekvatno spremiti. Ipak, uspjela sam", istakla je presrećna Stanivukovićeva.

Drugu godinu zaredom nagrada je tako za najboljeg sportistu otišla u ruke plivača.

Prošle godine bio je to Mihajlo Čeprkalo, član banjalučkog "22. aprila", dok je iz istog kluba bila i najbolja sportistkinja, Nikolina Kopanja.

Inače, izbor je održan u ukupno osam kategorija, a nagrade su sljedeće:

1. najuspješniji sportista u muškoj seniorskoj konkurenciji - Nikola Bjelajac (PK klub Olymp)
2. najuspješniji sportista u ženskoj seniorskoj konkurenciji - Nikolija Stanivuković (AK Borac)
3. najtalentovaniji sportista u muškoj kategoriji (pioniri, kadeti, juniori) - Luka Mihailović (STK Banjaluka)
4. najtalentovaniji sportista u ženskoj kategoriji (pioniri, kadeti, juniori) - Dragana Domuzin (ŽKK Orlovi)
5. najuspješnija sportska organizacija u muškoj konkurenciji - RK Borac m:tel
6. najuspješnija sportska organizacija u muškoj konkurenciji - AK Borac
7. najuspješniji sportski događaj-manifestacija - Evropsko seniorsko prvenstvo u džiu-džicu borbama, duo sistemu i nevazi
8. najuspješniji sportista pojedinac u sportu za invalidna lica - Bojana Vukotić Barašin (Stonoteniski klub za osobe sa indvaliditetom Vrbas)

Specijalna nagrada "Životno djelo" postuhmo je dodijeljena Milanu Miši Radakoviću, nekadašnjem direktoru Teniskog kluba Mladost i "ATP Banjaluka Čelendžera", koji je preminuo 16. februara prošle godine.

Specijalno priznanje za doprinos u afirmaciji sporta otišlo u ruke Marijana Beneša, dok je Elvir Modronja, član Košarkaškog kluba invalida Vrbas, primio nagradu za ostvarene rezultate u sportu invalidnih lica.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da se vremena mijenjaju, a samim tim i najuspješniji sportisti i sportski kolektivi u ovom gradu.

NAJBOLJI SPORTISTI BANJALUKE

2016

2015

2014

"Banjaluka 16. put obilježava ovaj događaj i javnosti skrećemo pažnju na one najbolje u 2017. godini. Mnogo je tu mladih sportista, mijenjaju se sportovi i vremena u Banjaluci. Rukometni klub Borac već decenijama dominira, ali evo sada su tu i plivanje, kao i prošle godine kada je najbolji bio Nikola Bjelajac, a zatim i atletika. Nekad tu bude košarka", podsjetio je Radojičić.

U tekućoj godini Banjaluka bi trebalo da opravda epitet "evropskog grada sporta", koji joj je nedavno dodijeljen u Briselu.

"Radujem se 2018. godini jer je u njoj Banjaluka evropski grad sporta. Imamo tu titulu, koju želimo da iskoristimo u dva pravca. Jedan je da dobijemo novu sportsku infrastrukturu, od trim staze u parku 'Mladen Stojanović' za rekreativce i na Banj Brdu, do dvije nove sportske dvorane, kao i novim programom školskog sporta, koji ćemo nadam se usvojiti 21. februara na sjednici Skupštine grada. Ali i da uložimo dosta sredstava u najmlađe."

Posebno se osvrnuo na mlade sportiste, od kojih očekuje da se ugledaju na mnogo poznatije, starije kolege.

"Trebamo uvesti dodatnu nastavu, te obezbijediti besplatno učešće na sportskim takmičenjima, kao i treninge, iz čega očekujemo da se pojave novi vrhunski sportisti poput Marijana Beneša, Zdravka Rađenovića, Milorada Karalića i mnogih drugih", poručio je prvi čovjek najvećeg grada Srpske.

Ostale vijesti