• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mijat za MONDO: Kopirali smo Dekija i Krasića

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Srpski reprezentativac Mijat Gaćinović u razgovoru za MONDO govorio o osvajanju Kupa Njemačke sa Ajntrahtom, zašto je glumio prevodioca Anti Rebiću i očekivanjima "orlova" na Mundijalu u Rusiji.

Ajntraht Frankfurt napravio je veliko iznenađenje i pobjedom 3:1 nad minhenskim Bajernom osvojio Kup Njemačke.

Trofej koji su u Frankfurtu čekali 30 godina podigli su i srpski reprezentativci Mijat Gaćinović i Luka Jović, a Gaćinović je bio i strijelac trećeg pogotka kojim je Ajntraht u finišu utakmice riješio sve dileme.

"Ovo je ogroman uspjeh za igrače, klub, grad i posebno za navijače koji su 30 godina čekali taj trofej. Kada viditeizraze njihovih lica tokom tog slavlja koje su nam pripremili onda tek vidite koliki je ovo uspjeh", rekao je Gaćinović na početku razgovora za MONDO.

Desetine hiljada navijača Bajerna dočekalo je fudbalere Ajntrahta poslije povratka iz Berlina i proslavilo pobjedu nad velikim Bajernom.

"Bajern je uvijek favorit, dominantan u Njemačkoj pa i u Evropi. Protiv njih je jako teško igrati, ali mi imamo jednu izvanrednu ekipu sa odličnim mentalitetom, odličnom atmosferom i sa odličnim trenerom uvijek smo vjerovali da možemo da uradimo nešto i tako se i pokazalo".

Osvajanjem kupa Njemačke Ajntraht Frankfurt je izborio plasman u Evropu, koji im je zbog loših rezultata u posljednjih nekoliko utakmica izmakao u prvenstvu.

"Tokom većeg dijela sezone igrali smo jako dobro i jedno vrijeme bili smo i kandidati za Ligu šampiona, na kraju smo odigrali par slabih utakmica i izgubili smo Evropu. Ali to nam je bio dodatan motiv za osvajanje Kupa i plasman u Evropu, tako da je ispalo odlično i možemo reći na kraju da smo imali sjajnu, fenomenalnu sezonu i pamtićemo je dugo. Nije moglo bolje da se završi“, istakao je Gaćinović.

Tvorac uspjeha u Frankfurtu Niko Kovač neće voditi Ajntraht u Evropi pošto napušta klub i odlazi u Bajern, a zamijeniće ga austrijski stručnjak Adi Hiter.

"Niko je puno uradio za Ajntraht, želim mu puno sreće u Bajernu. Sve najbolje sam čuo o novom treneru, nadam se da će da nastavi ono što je Niko započeo, pa i još bolje“.

Loše igre Ajtranhta u finišu sezone poklopile su se sa najavom Kovača da će na kraju sezone napustiti Frankfurt i preuzeti bavarski klub. Slučajnost ili ne?

„Mediji u Njemačkoj upravo insistiraju da je to dosta uticalo na pad forme, ali nisam siguran da je tako jer većina nas igrača je očekivala da on ode u Bajern, jer je realno najbolji izbor bio za Bajern. Nisam baš siguran da je to poremetilo ekipu, ali opet nije nemoguće da je zbog toga“, smatra Gaćinović, koji je imao sjajan odnos sa Kovačom.

"Kovač je imao dosta povjerenja u mene, dok nije došao on igrao sam samo ofanzivne pozicije, po krilu i iza špica. Njegovim dolaskom, kad je stekao veliko povjerenje u mene, stavljao me i na defanzivne pozicije, često sam igrao zadnjeg veznog. Vjerovao je u mene, a ja sam naučio dosta stvari kada su defanzivni zadaci u pitanju. Imali smo zaista dobar odnos“.

Pod vođstvom Kovača u Ajntrahtu je ove sezone „eksplodirao“ još jedan  Srbin, napadač Luka Jović.

"Luka je samo potvrdio ono što svi godinama pričaju, da je vrhunski talenat. Njegov talenat nikada nije sporna, ove sezone je pokazao djelić toga, on zaista može još mnogo mnogo više. Iza njega je odlična sezona, upravo on nas je odveo u finale kupa golom za pobjedu u polufinalu. Imao je i u Bundesligi odlične utakmice, dao je dosta golova s obzirom na minutažu koju je imao, igrao je zaista vrhunski. Nadam se da će ostati tu i da će da napreduje“.

Uprkos činjenici da je pogotkom za pobjedu 1:0 protiv Šalkea u polufinale odveo svoju ekipu u finale, Jović nije dobio priliku protiv Bajerna, ali Gaćinović smatra da to nije ništa čudno kada je Kovač u pitanju.

"Niko često ima te situacije, neki se prije utakmice zapitaju zašto je nešto uradio, a poslije utakmice im bude jasno. Luka je zaslužio da igra u finalu, žao mi je što nije, ali da nije bilo njega ne bismo ga ni igrali".

Gaćinović je odigrao posljednjih pola sata i u sudijskoj nadoknadi postigao fantastičan pogodak za konačnih 3:1. On je presjekao loptu poslije kornera na 20 metara od svog gola, a onda jurnuo ka protivničkom. Defanzivci Bajerna Mats Humels i David Alaba jednostavno nisu mogli da ga stignu.

Ajntraht - Bajern 3-1
Izvor: YouTube

"Vidio sam da imam prostora, sve me ponijelo, mislim da nikada nisam sprintao tako u životu (smijeh). Vidio sam da imam vremena da idem prema golu, da ne moram odmah da šutam sa centra. Svi su trčali sa mnom i sa klupe i sa tribina. Nevjerovatan momenat, vjerovatno najvažniji u životu kada je u pitanju klupski fudbal“.

Strijelci golova za Ajntraht, Ante Rebić i Mijat Gaćinović sljedećeg dana bili su hit na društvenim mrežama i u medijima zbog intervjua poslije utakmice u kojem je srpski reprezentativac svom saigraču glumio prevodioca.

Gacinovic und Rebic im Interview / Bayern München vs Eintracht Frankfurt 1 : 3 / DFB Pokal 2018
Izvor: YouTube/Cas Bach

U razgovoru za MONDO Gaćinović je objasnio ovu pomalo komičnu situaciju.

"Rebić dosta dobro razumije njemački jezik i priča ga OK. Ni moj njemački nije perfektan, ali ja imam možda malo više hrabrosti da pričam. To smo uradili više kao zezanje, često smo gledali onaj snimak kad Dejan Stanković prevodi Krasiću, pa ga Krasić pita 'šta kaže, šta kaže' i onda smo se malo zbog toga zezali, a on dosta dobro govori njemački“.

Dolazak u Njemačku  iz Vojvodine bio je pun pogodak za Gaćinovića.

"Zadovoljan sam ovdje u Bundesligi i u Ajntrahtu, stvarno mi je legla liga i dosta sam napredovao otkad sam došao. Prošle godine potpisao novi ugovor na četiri godine, stvarno sam zadovoljan i neću ići po svaku cijenu, jedino ako dođe neka ponuda za mene i klub koja se ne odbija. Ajntraht je veliki klub sa velikom istorijom, sada smo se i mi upisali u istoriju kluba, tako da sam jako zadovoljan“.

Gaćinović se 2015 godine sa U20 reprezentacijom Srbije  2015. godine okitio titulom svjetskog prvaka, a u međuvremenu postao je dio A reprezentacije za koju je debitovao u martu prošle godine.

Izvor: MN PRESS

U tom meču protiv Gruzije Gaćinović je postigao i pogodak, a nakon dobrih partija u dresu „orlova“ trebao bi se naći i na spisku selektora Mladena Krstajića za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Srbija će na Mundijalu igrati u Grupi E sa Kostarikom, Švajcarskom i Brazilom.

"Svjetsko prvenstvo do 20 godina bilo je nezaboravno i to nam je svima najveći uspjeh. Drago nam je da smo se plasirali na Svjetsko u Rusiji i da sve više nas mlađih dobija šansu u prvom timu što mi i koristimo. Zadovoljan sam svojim partijama u kvalifikacijama i nadam se da ću nastaviti da igram dobro u reprezentaciji. Brazil je favorit u našoj grupi, a mislim i prvi favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva, uz Njemačku. Švajcarska, Kostarika i mi smo tu podjednakog kvaliteta. Švajcarci su jako dobri, Kostarika je prošlo prvenstvo igrala odlično i biće teški protivnici. Prva utakmica je najvažnija, ali u sve tri moramo da damo maksimum. Nadam se prolasku iz grupe, to bi po meni bio veliki uspjeh“.

On dodaje da je najvažnije da svi „poginu“ na terenu.

"Mi sami treba da aktiviramo navijače našom borbom, da vide da smo složni kao ekipa, da se borimo i sigurno je da ćemo imati veliku podršku. Čak i ako ne bude išlo kako treba, ako budemo davali sve od sebe, oni su uz nas. Mislim da nećemo imati problem sa navijačima i da ćemo imati veliku podršku“.

Gaćinović nema dilema kada su u pitanju favoriti za osvajanje titule svjetskog prvaka, a selekciju Hrvatske vidi kao jedno od potencijalnih iznenađenja.

"Španija, Francuska, Belgija su vrhunske reprezentacije, ali su Brazil i Njemačka favoriti i mislim da će Brazil da osvoji prvenstvo. Sa ovim selektorom igraju stvarno dobro i ofanzivno i defanzivno. Hrvati imaju vrhunsku selekciju, svi igraju u ozbiljnim evropskim klubovima, oni imaju isto dobre šanse da naprave iznenađenje u Rusiji i da daleko doguraju“, smatra Gaćinović.

Prije selekcije Srbije, ovaj rođeni Novosađanin, koji za sebe ističe da je i Trebinjac, nastupao je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Na kraju razgovora za MONDO objasnio je zašto je „prelomio“ i odlučio da igra za Srbiju.

Čestitka i od Paunovića

Čestitke za osvojen Kup Njemačke Gaćinović je dobio i od Veljka Paunovića, selektora "zlatnih orlića" sa novog Zelanda, sada trenera Čikago Fajera.

"Čujemo se porukama, čestitamo jedan drugom na uspjesima. On prati ne samo mene, već sve nas iz te reprezentacije, odličan je trener i odličan čovjek prije svega".

"Rođen sam u Novom Sadu, ali u Trebinju sam odrastao, smatram Trebinje svojim gradom i igrao sam za reprezentaciju BiH do 17 godina. Prije nego što sam odlučio da ću da igram za Srbiju ja sam odlučio da neću da igram za BiH jer je to stvarno neozbiljno bilo. Imali smo neke kvalifikacije i bili smo u grupi sa Holandijom, Engleskom i Letonijom, a prije toga smo imali samo jedno okupljanje. Znači nekog sam vidio samo jednom u životu, vidim ga tad drugi put i mi kao treba zajedno da igramo protiv fudbalskih velesila koje su zajedno po 3-4 godine. To je stvarno bilo neozbiljno, a očekuju se neki rezultati. Odlučio sam da neću više da dolazim. Uslijedio je poziv Veljka Paunovića, vidio sam koliko je to ozbiljna priča i na kraju smo postigli sve te uspjehe", rekao je Gaćinović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC