• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srebrenici nastavljena sanacija

Autor SRNA

U opštini Srebrenica, u kojoj nije ukinuta vanredna situacija, nastavljaju se radovi na sanaciji posljedica poplava na objektima koji se smatraju prioritetnim, rekli su u opštinskom Štabu Civilne zaštite.

U ovoj opštini očekuju pomoć Vlade Republike Srpske da bi se uklonila klizišta, utvrdili prioriteti i započela sanacija infrastrukture razorene poplavama.

Zamjenik komandanta štaba Civilne zaštite u ovoj opštini Bego Bektić izjavio je Srni da je Srebrenici potrebna teška mehanizacija za uklanjanje klizišta i osposobljavanje lokalnih puteva, te da su takav zahtjev uputili Civilnoj zaštiti Republike Srpske.

On je dodao da je zahtjev za pomoć u mehanizaciji upućena i Ministarstvu bezbjednosti BiH.

"Mi smo angažovali mehanizaciju četiri ovdašnje firme za odbranu i sanaciju šteta od poplava, ali sa tom mehanizacijom ni za dva mjeseca ne možemo očistiti puteve i osposobiti ih za saobraćaj", rekao je Bektić, obrazlažući zbog čega je potrebna savremenija i moćnija mehanizacija, ali i gorivo za rad mašina.

On je naglasio da su zbog klizišta još neprohodni putevi za više zaselaka u mjesnim zajednicama Orahovica, Skelani, Sućeska, Radoševići, Viogor, Sase i Potočari.

Zbog klizišta i uništenih puteva Šumsko gazdinstvo "Drina" onemogućeno je da organizuje eksploataciju šume, a Rudnik boksita "Srebrenica" ne radi, jer su bujice napunile vodom površinske kopove i pretvorile ih u jezera.

Osim mehanizacije i goriva, kaže Bektića, potrebna su i stručna rješenja za otklanjanje posljedica poplava, saniranje klizišta i oštećenih puteva da bi se kvalitetno pristupilo saniranju putne infrastrukture u ovoj opštini koja je razuđena i svi putevi su u velikoj mjeri oštećeni.

Prema njegovim riječima, opština Srebrenica dobila je pomoć u opremi i alatu, kao i humanitarnu pomoć od Civilne zaštite Republike Srpske i austrijske organizacije "Seljaci pomažu seljacima".

Za humanitarnu pomoć u hrani i odjeći nema potrebe, jer stanovništvo nije ugroženo.

Bektić je rekao da će Komisija za procjenu šteta danas završiti obilazak terena i snimanje šteta, te da će nakon toga moći preciznije da formuliše zahtjeve i potrebe ove opštine.

"Imamo obećanja više međunarodnih organizacija da će, kada procijenimo štete, po svom izboru obaviti sanaciju nekih infrastrukturnih objekata, a očekujemo i konkretnu pomoć Vlade Republike Srpske i drugih domaćih i inostranih subjekata da nam pomognu da u što kraćem roku normalizujemo stanje i saniramo prioritetne objekte od kojih zavisi život i privređivanje na ovim prostorima", istakao je Bektić.

Jutros je saopšteno da je analiza pokazala da se voda iz gradskog vodovoda može koristiti za piće nakon otklanjanja kvarova i posljedica poplava na vodozahvatu srebreničkog vodovoda i postrojenjima za prečišćavanje vode.

Osim vodovoda za Sućesku i Crvicu ostali seoski vodovodi na području opštine su improvizovanim rješenjima osposobljeni, ali je neophodno kvalitetno i trajno otkloniti štete na tim vodovodima da bi vodosnabdijevanje bilo pouzdano i kontinuirano.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE