• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prikazane slike državljana BiH sa ratišta u Siriji

Autor SRNA

U nastavku suđenja Huseinu Bosniću, koji je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, u Sudu BiH prikazane fotografije državljana BiH sa ratišta u Siriji.

Istražilac Tima za borbu protiv terorizma regionalne kancelarije Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) u Tuzli Srđan Lazić je rekao da je Sipa krajem 2013. godine odlučila da intenzivno prikuplja podatke o građanima BiH koji su otišli na ratište u Siriju. Pošto je primijećeno da su oni vrlo aktivni na internetu, Sipa je odlučila na napravi svoj "fejsbuk" profil i na taj način "skida" njihove aktivnosti.

"Na taj način smo saznali za mnoge koji su objavili komentare i svoje fotografije u vojnim uniformama i sa oružjem. Na 'fejsbuku'su objavljene i neke posmrtne fotografije", naveo je Lazić.

On je rekao da ne zna mjesta gdje su napravljene fotografije, ali da je većina sa istih lokacija, jer se "građani BiH drže zajedno i bore u istim jedinicama".

"Prema fotografijama na kojima se vide zastave 'Islamske države', vozila, transporteri, može se zaključiti kojoj vojnoj formaciji pripadaju", rekao je Lazić.

On je dodao da su fotografije prikupljane do donošenja Zakona o zabrani odlaska državljana BiH na strana ratišta, nakon čega su pripadnici "Islamske države" iz BiH ukinuli javno objavljivanje svojih fotografija.

Svjedok je potvrdio da optuženog Bosnića nema ni na jednoj objavljenoj fotografiji.

Na CD-u, koje je Lazić dostavio Sudu, prikazane su fotografije Elvisa Hajrića, Amira Džinića, Muhameda Keserovića, Senada Hasanovića, Edina Kahrimana, Bajre Ikanovića, Elvedina Zukića, Mevludina Ahmetspahića, Edina Alijeva, Edina Kasupovića, Inesa Midžića, Jasmina Jašarevića, Mirze Ganića i Muaza Šabića.

Prikazane su i fotografije Azmira Ališića, Emraha Fojnice, Seidina Omerdića, Emraha Pilipovića, Rusmira Pjanića i Samira Begića, koji su poginuli na ratištima u Siriji.

Lazić je istakao da se niko od pomenutih, osim Jasmina Jašarevića, nije vratio u BiH nakon donošenja Zakona o zabrani odlaska državljana BiH na strana ratišta.

Bosnićev branilac Adil Lozo smatra da Lazićevo svjedočenje nema nikakve direktne uzročno-posljedične veze sa optužnicom, niti sa njegovim branjenikom.

"Zaista ne mogu da uhvatim notu ideje koju ima Tužilaštvo da bih spremio odbranu jer, u suštini, nemam od čega da branim mog klijenta. Sve što smo do sada vidjeli nema veze sa mojim branjenikom", ocijenio je Lozo u izjavi novinarima nakon ročišta.

Tužilaštvo Bosnića tereti da je 2013. i 2014. godine, kao pripadnik selefijske zajednice organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

On je optužen za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Suđenje Bosniću biće nastavljeno u srijedu, 6. maja, kada će u svojstvu vjaštaka biti saslušan profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Vlado Azinović.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE