• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH - najveći izvoznik boraca u "Islamsku državu"

Autor SRNA

Republika Srpska upozorila je u 13. Izvještaju Savjetu bezbjednosti UN da BiH, kao najveći evropski "izvoznik" boraca u "Islamsku državu" po glavi stanovnika, posebno mora biti na oprezu kada je riječ o terorizmu.

"Po broju boraca koje daje u 'Islamsku državu' po glavi stanovnika, BiH je četvrta u svijetu i prva u Evropi. Dakle, BiH, mnogo više nego bilo koja druga zemlja u Evropi, mora biti krajnje na oprezu od prijetnje radikalnog islamskog nasilja, uključujući 'izvoz' boraca za `Islamsku državu` i druge džihadističke pokrete", ukazuje se u Izvještaju.

U dokumenti se konstatuje da, nažalost, neki u Sarajevu poriču stepen prijetnje, te podsjeća da je prvi zamjenik visokog predstavnika u intervjuu koji je dao 24. aprila, na pitanje da li postoji određeni rizik od nasilnog ekstremizma u BiH, odgovorio da "ne postoji ništa što BiH čini podložnijom određenim prijetnjama u odnosu na bilo koju drugu zemlju".

"Za razliku od arogantnih tvrdnji OHR-a, Republika Srpska konstantno upozorava na rastuću pošast terorizma. Ispostavilo se da su strahovanja Republike Srpske opravdana", navodi se i Izvještaju, uz podsjećanje da je 27. aprila naoružani muškarac, za kog se vjeruje da je povezan sa vehabijskim pokretom, izvršio teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku.

Napominje se da su u vezi sa ovim napadom uhapšene dvije osobe, te da veliku zabrinutost predstavlja činjenica da se jedna nedavno vratila iz borbe u Siriji, što naglašava realnost činjenice da islamski radikali, ne samo da odlaze iz BiH u borbe u Siriji, nego se i vraćaju kući da vrše terorističke akte u BiH.

"Napad u Zvorniku posebno brine Vladu Republici Srpskoj zato što su meta bili institucija i službenici Srpske, i to oni koji su zaduženi za očuvanje mira i bezbjednosti", ističe se u dokumentu i dodaje da je osnovna odgovornost Vlade da vodi računa o bezbjednosti svojih građana i da će Vlada nastaviti da intenzivno sagledava naredne korake na sprečavanju napada radikalnih islamista.

Republika Srpska podsjeća da ozbiljne prijetnje od terorizma u Srpskoj i BiH vuku korijen iz građanskog rata devedesetih godina prošlog vijeka, kada su radikalne islamske organizacije i borci došli iz cijelog svijeta da se bore u BiH i iza sebe ostavili teroristički pokret koji od tog vremena BiH ne daje mira.

"Visokopozicionirani zvaničnici BiH iz redova Stranke demokratske akcije, uključujući aktuelnog predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH (Šefika Džaferovića), povezuju se sa jednim od preteča 'Islamske države' - odredom 'El Mudžahid', koji je tokom rata devedesetih godina rutinski mučio srpske zarobljenike i odrubljivao im glave", podsjeća se u dokumentu.

Napominje se da se u tekstu objavljenom u britanskom "Gardijanu" 1996. godine mudžahidini opisuju kao "neka vrsta paravojne garde" SDA i konstatuju njihovi bliski odnosi sa Šemsudinom Mehmedovićem, koji je sada član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Mnogi regruti 'Islamske države' su nekadašnji borci odreda 'El Mudžahid', uključujući najmanje jednu od šest osoba porijeklom iz BiH protiv kojih su SAD ove godine podigle optužnicu zbog slanja novca i materijalnih sredstava 'Islamskoj državi", naglašava se u Izvještaju.

Republika Srpska je poručila da će zbog svega toga preuzeti aktivnu ulogu u borbi protiv terorizma radi zaštite svojih građana, ocijenivši da se ovi napori moraju intenzivirati u predstojećim mjesecima i godinama.

"Republika Srpska poziva sve nivoe vlasti u BiH da povećaju budnost i zaustave terorističko regrutovanje i spriječe one koji podržavaju radikalne islamističke snage u Siriji da teror donesu kući", ističe se u 13. Izvještaju Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE