• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Austrija da podrži evropski put BiH"

Autor SRNA

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak zatražio je danas podršku Austrije na evropskom putu BiH.

 Crnadak se sastao sa Kurcom Izvor: MONDO/ Samir Cacan
Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Crnadak je istakao da je u tom kontekstu potrebno da se BiH prihvati kakva jeste, uz uvažavanje svih nivoa vlasti koji na tom putu imaju svoju ulogu.

"Zamolio sam da reforme koje će biti provođene budu finansijske podržane, jer BiH to ne može da uradi sama", rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka sa saveznim ministrom za Evropu, intergacije i spoljne poslove Austrije Sebastijanom Kurcom.

Crnadak je naglasio da je tokom sastanka sa austrijskim diplomatom bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji i evropskoj perspektivi, kao i procesu evropskih integracija BiH u svjetlu nove evropske inicijative, odnosno novog evropskog pristupa.

"Očekujem da u narednim sedmica dobijemo konačan dogovor u vezi sa inicijalnom reformskom agendom i da nakon toga počnemo da radimo, da inicijative i zakoni počnu da prolaze u vladama, Savjetu ministara BiH i parlamentima", istakao je Crnadak.

On je napomenuo da je Austrija imala važnu ulogu u tome da novi evropski pristup, koji dozvoljava BiH da se posveti ekonomiji i socijalnim pitanjima, prioritetno bude dominantan i da je to šansa koja ne smije da se propusti.

Crnadak je naveo da je kvalitet dobrih politički odnosa BiH i Austrije dobio nadgradnju izuzetno dobrim ekonomskim odnosima.

"Austrija je jedan od najvećih investitora u BiH, a ekonomska i trgovinska saradnja stalno raste. Prošle godine izvoz iz BiH u Austriju dostigao je skoro 400 miliona evra", rekao je on i dodao da je razgovarano i o približavanju poslovnih zajednica i tržišta dvije zemlje.

Crnadak je zahvalio i na velikodušnoj i brzoj reakciji nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH prošle godine.

"Bio je to težak period za zemlju i to je bio način da se pokaže dobra saradnja i prijateljstvo prema BiH", naglasio je on.

Kurc je rekao je da u BiH aktivno radi 550 austrijskih preduzeća, te da je to potvrda dobrih međuljudskih i privrednih odnosa.

On je dodao da zbog toga Austrija podržava BiH na putu ka EU, a u tom kontekstu i novu evropsku inicijativu sa težištem na privrednim i socijalnim pitanjima.

"Vijesti koje smo čuli posljednjih sedmica iz BiH nisu nas obradovale i situacija jednog nazatka bila je prva tema u razgovorima. Činjenica je da postoji hitna potreba i nužnost da se u kontekstu reformske agende to uradi što prije i nastavi put koji je predviđen i koji BiH donosi napredak", poručio je austrijski diplomata.

Tokom susreta razgovarano je i o Bečkom samitu koji bi trebalo da bude održan 27. avgusta u Beču.

Crnadak je ocijenio da je riječ o jednom od najvažnijih konferencija u ovoj godini za BiH, jer se očekuje verifikaciju važnih infrastrukturnih projekata u regionu, samim tim i u BiH. "Očekujemo da na samitu dobijemo novi podstrek za dobru atmosferu u regionu i da se ide u budućnost sa boljim odnosima", rekao je on.

Kurc je naglasio važnost predstojećeg samita koji, kako je rekao, treba da bude podsticaj, jer je posvećen napretku regionu, posebno u oblasti infrastrukture.

Na pitanje novinara da li Dejtonski sporazum koči napredak BiH, Crnadak je rekao da on treba da ostane temelj današnje BiH.

"Dejtonski sporazum garantuje da nijedan od tri naroda ne osjećaju ugroženo, već 'ugodno'. I zato nam ne trebaju izmjene Dejtonskog sporazuma, već odgovorna politika usmjerena na saradnji, toleranciji i kompromisu", konstatovao je Crnadak.

Kurc je mišljenja da Dejtonski sporazum nije donio funkcionalan sistem BiH, te da bi u kontekstu reformi na kojima se sada radi u nekom dužem roku trebalo razmisliti o njegovim izmjenama koje bi dovele do funkcionalnog sistema upravljanja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE