• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stikeri postaju prošlost?

Autor mondo.ba

Stikeri za registraciju vozila u BiH mogli bi da postanu prošlost. Nedavna nestašica naljepnica kojima vozači dokazuju da su registrovali vozilo, pokazala je da ih mogu zamijeniti i potvrde.

Dok u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH razmatraju ukidanje stikera, Agencija za identifikaciona dokumenta nabavlja nove količine. Da li će uopšte biti potrebni vozačima ili će završiti u smeću, odlučiće državna radna grupa, piše ATV.

“Da li će se ostati u istoj formi stikera ili u izmjenjenoj varijanti ili će biti ukinuti, biće razmatrani i ostali dokumenti koji se izdaju priliko registracije, najbolje je sačekati odgovore u narednih mjesec, mjesec i po dana”, rekao je Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BIH.

Odluče li u radnoj grupi da stikeri, to će morati potvrditi i zakonski. Za to vrijeme, u Agenciji za identifikaciona dokumanta poštuju važeći zakon prema kojem, vozači pri registraciji vozila, moraju da kupe i vanjski i unutrašnji stiker. Dva javna poziva za nabavku novih količina prošle i ove godine su propala, pa su raspisali novi.

“Mi ćemo izvršiti svoju zakonsku obavezu, odnosno ponovo pokrnuti nabavku ovih stikera. Radi se o okvirnom sporazumu na tri godine, dakle biće nabavljena količina potrebna za tri godine, a procijenjena vrijednost je nešto više od pola miliona maraka”, rekla je portparol Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Amila Opardija.

Budu li stikeri i zakonski ukinuti ove godine, ostaće količine potrebne i za naredne dvije. Njihovim ukidanjem, u državnom budžetu, za tri godine, ostalo bi pola miliona maraka, a u džepovima građana pet miliona godišnje.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja poručuju da stikeri koje su građani plaćali po pet maraka, nisu imali posebno važnu svrhu. Potvrde koji su umjesto njih u CJB privremeno izdavali na običnom papiru bile su besplatne i nisu zahtijevale proceduru javnih nabavki.

“Što samo po sebi znači da je sav ovaj period možda taj stiker bio bespotreban, građani su izdvajali 5 miliona maraka godišnje, a moglo se bez tog nameta”, rekao je predsjednik Udruženja bezbjednosti i unapređenje saobraćaja.

Ukidanje stikera ne garantuje vozačima uštede. Nadležni će tek odlučiti da li će i koliko naplaćivati izdavanje potvrda. Njihovim ukidanjem mogao bi da profitira državni budžet, a stručnjaci za saobraćaj preporučuju da se taj novac iskoristi za poboljšanje bezbijednosti na ulicama.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

elektro

Stikeri su za narod obična glupost a za državu i vlast još jedan način da nas pljačka. Ja stiker nikada nisam lijepio na šajbu niti me je iko pitao gdje je i zašto nije zalijepljen. Pitam se čemu služi saobraćajna dozvola?

MONDO REPORTAŽE