• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS: Rasprava o budžetu i setu ekonomskih zakona

Autori mondo.ba Autori Agencije

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici razmatra Prijedlog Programa ekonomskih reformi do 2019. godine i Prijedlog budžeta za 2017. godinu. O ključnim ekonomskim dokumentima poslanici raspravljaju po hitnom postupku.

Šef Kluba PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo smatra da Vlada Srpske često nije uspjela da ispoštuje sopstvene projekcije određenih makroekonomskih pokazatelja, te da s rezervom treba uzeti i projekcije iskazane u Prijedlogu Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. godine.

Brčkalo je dodao da ovaj program "više izgleda kao spisak želja, nego kao realan dokument", te da je neophodno izvršiti sveobuhvatnu analizu dosadašnjih politika.

On je kritikovao nedostatak projekata iz oblasti putne infrastrukture u istočnom dijelu Republike, te naveo da, osim izgradnje mosta između Bratunca i Ljubovije, ništa drugo nije planirano.

Brčkalo je dodao da nije realno očekivati da će prelazak na trezorsko poslovanje zdravstvenih ustanova riješiti problem u ovoj oblasti, kao ni da bolonjski sistem nije dao očekivane rezultate u obrazovanju, s obzirom na to da je mnogo privatnih fakulteta sa upitnim kvalitetom nastave.

"Imamo osam odsto zaposlenih sa visokom stručnom spremom, a bio sam ubijeđen da imamo više, jer je Republika Srpska rekorder sa brojem menadžera po raznim osnovama", rekao je Brčkalo.

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slobodan Protić smatra da Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine nudi mogućnost da se utiče na reformske procese u BiH.

"Ne smatram da je sve dobro u Srpskoj, ima mnogo problema koje bi trebalo rješavati, ali ne smijemo se međusobno optuživati. Moramo da se mijenjamo i prilagođavamo evropskim i svjetskim trendovima da bi imali pozitivna ekonomska kretanja", rekao je Protić u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o navedenom aktu.

On je naveo da su metodologija i smjernice Evropske komisije bile ključne u izradi Prijedloga programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica tvrdi da je pred Srpskom dug period ekonomske stagnacije.

"Kada sagledamo gdje smo došli zbog politike koja je vođena posljednjih 10 godina postavlja se pitanje na čemu se bazira model razvoja u Srpskoj", rekao je Govedarica.

On je ocijenio da od 2009. godine Srpska konstano bilježi budžetski deficit, a problem je i visok nivo otplate dugova.

"Deficit budžeta mora biti saniran, jer ćemo u suprotnom imati velike probleme. Rast spoljnog duga je evidentan, a to znači da je novca sve manje", dodao je Govedarica.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je za socijalno zbrinjavanje radnika do sada izdvojeno više od 193 miliona KM. Cvijanovićeva je navela da za vrijeme vlasti PDP-a i SDS-a u Srpskoj radnici nisu dobijali platu niti doprinose, i da je ova vlada morala da zbrinjava 50.000 ljudi, onih koje opozicija navodi kao broj više zaposlenih u to vrijeme.

Ona je istakla da niko nije rekao da će trezorsko poslovanje u zdravstvenom sektoru riješiti probleme, ali je to jedan od instrumenata za obuzdavanje nepotrebne potrošnje.

"Ne vidim šta je nelogično ako hoćete prvo da identifikujete stanje i uradite analizu? To je podloga za neke aktivnosti koje će se raditi. Ne vidim šta je problematično u tome da se traže novi izvori finansiranja", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je Vlada socijalno orijentisana, da nikada nije ukidala bilo koja prava, već je nastojala da nađe modalitete da postojeća prava budu održiva.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine kvalitetna osnova za reforme i ukupan ekonomski napredak.

"Vlada Republike Srpske je krenula u reformske procese prošle godine i ovaj dokument je njihov nastavak. Moramo u svim oblastima riješiti određene probleme, sprovođenjem reformskih mjera", rekao je Žunić.

On kaže da prioritet mora biti upravljanje javnim finansijama, odnosno smanjenje opterećanja privrede.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Snježana Božić tvrdi da u Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine nije kvalitetno obrađeno predškolsko obrazovanje, a veoma šturo i srednjoškolsko.

"Jedno od ključnih uloga u razvoju društva ima srednje obrazovanje u koje bi trebalo više ulagati, što ne vidim u navedenom dokumentu. Osim ovoga vidljiv je i nedostatak kadrova u visokoškolskim ustanovama, što mora biti promijenjeno", rekla je Božićeva.

Ona smatra da je neophodno uvesti nove studijske programe, jer je tržište rada prezasićeno određenim zanimanjima.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE