• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CCI: Utvrditi istinu o deficitu budžeta RS

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Centri civilnih inicijativa pozvali su Vladu RS i Narodnu skupštinu da bude angažovana nezavisna, profesionalna, međunarodna revizorska kuća koja će dati odgovor na pitanje šta je istina u vezi visine deficita budžeta RS za 2016.godinu.

 Loši rezultati rada Skupštine i Vlade RS Izvor: mondo.rs
Izvor: mondo.rs

Cifra koju iznosi Vlada, koja je manja ili ona iznesena u izvještaju Glavne revizije Republike Srpske koja je višestruko veća. Podsjećamo, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je u avgustu 2017. godine objavila konsolidovani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit budžeta RS iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava. Nakon revizorskog izvještaja o budžetu Srpske za 2016. godinu. Narodna skupština nije prihvatila ovaj izvještaj, nakon čega je glavni revizor Duško Šnjegota podnio ostavku.

 „Ispostavi li se da je nalaz revizije tačan, ne samo da Vlada mora pasti, nego neko iz te vlade mora i krivično odgovarati. A ispostavi li se da Vlada govori istinu, neko bi, u najmanju ruku, trebao da se javno izvini, ako već ne i da odgovara, za uznemiravanje javnosti“, poručili su iz CCI na današnjoj pres konferenciji o radu NSRS i Vlade Srpske dodajući da bi normalna reakcija bila da ostavku nakon ovakvog izvještaja podnesu odgovorni ministri a ne revizori.

Pogrešan fokus Vlade RS

Realizacija svih mjera planiranih Programom rada Vlade RS za 2017. godinu ispod je 70 odsto, a realizacija planiranih zakona svega 53 odsto. A strategija još manje – 43 odsto. Zbog loše realizacije planiranih obaveza u 2017. godini je izostala realizacija niza vrlo značajnih mjera, čije bi donošenje i implementacija, potencijalno, pozitivno uticali na kvalitet života građana RS.

Kako su naveli u CCI, politički sukobi u Republici Srpskoj, koji traju od samog početka aktuelnog mandata i na sporni način okupljene skupštinske većine, kulminirali su u 2017. godini, na način koji je narušio normalan rad entitetskog parlamenta.

„Neadekvatna reakcija vlasti na izvještaje Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS – politički pritisci, prisiljavanje na ostavku, onemogućavanje rasprave u Narodnoj skupštini o izvještaju,... izazvali su reakciju opozicije, u vidu pokušaja blokiranja rada Skupštine, s ciljem da se vladajuća većina prisili da dozvoli razgovor u Skupštini o temama koje joj nisu ugodne. Protest opozicije, koja tvrdi da je konstantno suočena sa kršenjima Poslovnika o radu NS, a u posljednje vrijeme i ozbiljnim nepoštivanjem zakona, pa i Ustava RS, nije urodio plodom, osim što je pokazao da je vladajuća većina spremna na potpuno ignorisanje opozicije i na njeno odstranjivanje iz Skupštine, ukoliko se ne zadovolji ulogom koju joj je ona predvidjela“, istakao je Željko Novaković konsultant za monitoring rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske u Centrima civilnih inicijativa.

Novaković dodaje da je, posmatrajući rezultate ostvarene u prve tri godine mandata aktuelnog saziva NSRS, primjetan kontinuirani pad i intenziteta rada i produktivnosti ove institucije.

„Sa 17 redovnih sjednica održanih u 56 dana zasjedanja, u 2015. godini, palo se prvo na 12 sjednica u 48 dana zasjedanja, u 2016. godini, a potom na svega 10 sjednica u 36 dana zasjedanja u 2017. godini. A broj razmotrenih mjera, u navedenim godinama je padao sa 258, na 186, pa na 175.  Najlošiji rezultat u aktuelnom mandatu ostvaren je u realizaciji zakona. NS RS je, u 2017. godini, usvojila svega 42 zakona, što je za 15 manje nego u prethodnoj godini, a takav rezultat je i u realizaciji Programa rada. U potpunosti je realizovano tek 46 odsto od planiranog (78 od 170 ukupno planiranih mjera). A realizacija planiranih zakona je još lošija – usvojeno je svega 33 odsto Programom rada planiranih zakona – čak 65 od 97 planiranih zakona nije usvojeno do kraja 2017“, kaže Novaković.

Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Prema analizi CCI-ja Narodna skupština RS u 2017. godini ima lošije rezultate nego u trećoj godini prethodnog mandata.

„U 2013. ova institucija je održala 6 sjednica više i na njima provela 20 dana više, nego u 2017.  i pri tome razmotrila za trećinu više mjera (234:175) i usvojila za dvije trećine više zakona (71:42)“, rekao je Novaković i istakao kako je poseban problem neodržavanje posebnih sjednica fokusiranih na najozbiljnije probleme građana.

Usvojene strategije

Jedino broj usvojenih strategija u 2017. godini, nije ispod rezultata ostvarenih u posljednjih sedam godina. No, to je rezultat, prije svega, kontinuirano loših rezultata NS u tom segmentu, dugi niz godina. A s druge strane je činjenica da je NS u 2017. godini usvojila 7 strategija i 1 prihvatila u nacrtu i poslala je u daljnju proceduru, ali da je plan za ovu godinu nalagao usvajanje čak 19 strategija. Što znači da je finalno realizovano tek 37 odsto od plana, podaci su CCI.

„Nema posebnih sjednica o stanju u privredi, o zaštiti domaće proizvodnje, o stanju u realnom sektoru, o korupciji, o urušavanju bankarskog sistema u RS, o obrazovanju, prirodnom priraštaju,… I konačno, nema posebne sjednice posvećene problemu sve većeg odlaska mladih i radnosposobnih ljudi iz zemlje, koji je poprimio alarmantne razmjere“, ističe Novaković.

Naglašava da najveći dio budžeta Narodne skupštine odlazi na rashode za lična primanja zaposlenih - 65 odsto ili 6.587.500 KM i da je 53 od 83 poslanika profesionalizovalo svoj status, ondosno za obavljanje poslaničke dužnosti i privilegije, prima redovnu mjesečnu platu.

Kad je u pitanju rad Vlade RS, situacija je slična. Intenzitet rada je u padu od početka mandata. Od 98 održanih sjednica u 2015. godini, palo se na svega 59 u 2017.

Analizirajući mjere koje je Vlada RS razmotrila u 2017. godini, vidljivo je da najveći broj tih mjera predstavljaju rješenja, koja, uz saglasnosti i odluke, čine 56 odsto svih, na Vladi, razmotrenih mjera. Informacije, izvještaji, planovi i programi predstavljaju dodatnih 30 odsto. Što znači da ove dvije grupe mjera obuhvataju čak 86 odsto od ukupno razmotrenih. Najviše mjera tiče se trošenja budžetskih sredstava. Značajan dio svog rada Vlada je posvetila kadrovskoj politici (na različita razrješenja i imenovanja otpada čak 6 odsto od ukupnog broja mjera razmotrenih u 2017. g). A čak 8,5 odsto predstavljaju odobrenja i izvještaji sa službenih putovanja. Nasuprot tome, procenat zastupljenosti sistemskih mjera, koja mogu dugoročno uticati na kvalitet života građana je mnogo manji. Zakoni su, u ukupnom broju razmatranih mjera, zastupljeni sa tek 2,5 odsto, a strategije sa 0,5 odsto“, rekao je danas Novaković.

Kako su utvrdili u CCI-ju broj zakona utvrđenih na Vladi RS, u 2017.godini, najmanji je u posljednjih sedam godina. U 2017. godini utvrđeno je tek 56 zakona.

„Dok je u prethodnoj godini utvrđeno 77 a u 2013., kao trećoj godini prethodnog mandata čak 92. Čak je i u 2014., kao izbornoj godini (u kakvim se, uobičajeno, bilježi pad svih parametara) utvrđeno više zakona nego u 2017. Što ukazuje na ozbiljan problem u radu Vlade, u ovom periodu i na njenu pogrešnu fokusiranost“, tvrde u CCI-ju.

Centri civilnih inicijativa iznijeli su i brojne nepravilnosti u radu ovih institucija navodeći kao primjer da i pored izjava o prihvatanju neophodnosti smanjenja javne potrošnje, ozbiljnih koraka u tom pravcu još nema. Kao ni najavljenog razvojnog budžeta.

Dobili smo još jedan budžet koji ima namjenu samo da isfinansira otplatu kredita i plate radnika javnog sektora, koji predstavljaju glasačku mašinu, a sve ostalo je upitno. Nema ni značajnih izdvajanja za nauku. Vlada i dalje sve nade polaže u nove kredite. I sve teže vraća stare. Plan je da se u 2018. godini za otplatu dugova izdvoji 755 miliona KM, što je skoro četvrtina od ukupnog budžeta. A za plate „budžetskih korisnika“ planirano je da se potroši 716 miliona KM", izjavila je Ana Lučić, portparol CCI dodajući da Vlada RS i dalje krši zakon o ravnopravnosti polova u BiH, jer žene u ovoj instituciji zauzimaju manje od četvrtine mjesta.

Iz Centra civilnih inicijativa su na kraju poručili Vladi RS kao i Narodnoj skupštini da povećaju efikasnost do kraja mandata, pogotovo u realizaciji planiranih mjera, s naglaskom na zakone i strategije. Prestati davati doprinos dizanju tenzija u zemlji, posvetiti se problemu „Bijele kuge“, odlasku mladih, radno sposobnih ljudi, naglašavajući da bi ove teme trebale što prije biti teme posebnih sjednica skupštine Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE