Bakin kolač je mek kao duša, a miriše i nakon što se priremi. Obožavaju ga djeca i može da se ponese na putovanje.
Bakin kolač koji je decenijama jedan od omiljenih kolača, odličan je za putovanje, možete da ga jedete suvog bez dodataka, ali ako poželite napravite sos od višanja i jedite bakin kolač sa time. Samo je mašta granica za kombinovanje ovog vafla sa drugim ukusima. Saznajte kako se pravi!
Sastojci:
1 jaje
225 g brašna
1 kašika šećera (opciono)
250 ml mlijeka
50 g putera, rastopljenog i ohlađenog
½ kašičice ekstrakta vanile (opciono)
1 kašika ulja
sos od višnje i šećer u prahu, za posluživanje (opciono)
Recept za bakin kolač:
Za dobar bakin kolač, razbijte jaja (za pahuljaste vafle, koristite samo žumanjce u ovoj fazi) u veliku činiju, a zatim dodajte brašno i obilan prstohvat soli. Dodajte šećer, ako koristite, a zatim postepeno umutite mlijeko, a zatim otopljeni puter dok ne postane glatko. Umutite vanilu, ako koristite. Ako ste odlučili da pravite pahuljastije vafle, umutite bjelanca, a zatim ih nježno umiješajte u tijesto. Alternativno, napravite tijesto tako što ćete miješati sve sastojke zajedno pomoću blendera ili ručnog blendera. Može se napraviti 1-2 sata unaprijed i ohladiti.
Zagrijte aparat za bakin kolač prateći uputstva proizvođača, premažite ga sa malo ulja, a zatim sipajte dovoljno tijesta da pokrije površinu. Kuvajte prema uputstvima proizvođača (obično 5-6 minuta) dok bakin kolač ne postane zlatno smeđi i hrskav. Poslužite odmah ili držite na toplom dok pravite ostalo. Prelijte sirupom od višanja ili pospite šećerom u prahu, ako želite. Uživajte u najboljem bakinom kolaču!
(Stvar ukusa)