Ko može da odoli ruskoj salati za Novu godinu. Uz ove savjete ona će trajati čak nedjelju dana duže.
Ruska salata je jelo bez kog se ne može za praznike. Možete da je jedete samo uz hljeb ili napravite pamuk kiflice pa uživajte u zalogajima. Naša tradicija je da pripremimo cijelu činiju, pa se salata onda ne pojede, a na kraju ostatke treba baciti u smeće, jer salata zalivena majonezom ne može dugo da se čuva – samo jedan dan.
Ako vam je žao proizvoda i novca potrošenog na Rusku salatu, ovog puta možete koristiti jednostavnu šemu - potrebno je da unapred isječete sve što vam treba za salatu i čuvate u različitim činijama, bez miješanja. Ili, možete da pomiješate meso,mrkvu i krompir, pa u posljednjem trenutku dodate sve konzervisane dijelove Ruske salate. Tako ćete svojoj omiljenoj salati produžiti život, a poslije Nove godine moći ćete da je jedete još nekoliko dana.
Još jedna važna tačka je vezana za čuvanje salate - bolje je izabrati emajlirane, staklene ili plastične posude. Obavezno čuvajte Rusku salatu sa poklopcem ili dobro pokrijte folijom.
(Stvar ukusa/MONDO)