Pohovana piletina na malo drugačiji način.
Pohovano pileće bijelo meso je jedno od najčešće pravljenih jela, ali u ovom receptu se pravi tako što se uvalja u kiselu pavlaku sa mirođijom, a nakon toga u prezle.
Sastojci:
4 pileća filea, osušena papirnim ubrusom
2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1 limun, očišćen od kore i isječen na četvrtine
60 ml pavlake
3 kašike tanko isječenog vlašca, za ukras
1 kašika sitno sjeckane svježe mirođije
2 kašike bijelog luka u prahu
180 g prezle
Ulje
Način pripreme
Pileće kotlete začinite solju i biberom. U srednjoj činiji pomiješajte limunovu koricu, kiselu pavlaku, vlašac, mirođiju i 1 kašiku bijelog luka u prahu. Dodajte piletinu i dobro premažite. Pokrijte i stavite u frižider na 1 sat ili preko noći.
Kada ste spremni da pržite piletinu, pomiješajte prezle i preostalu 1 kašiku bijelog luka u prahu, 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera. Svaki komad piletine uvaljajte u prezle. Ravnomjerno premažite sa obe strane i prebaciti u pleh ili tanjir. U velikom tiganju zagrijte ulje na srednjoj vatri.
U serijama pržite piletinu do zlatno smeđe boje, oko 4 minuta po strani, smanjujući temperaturu ako je potrebno. Prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom i pospite solju.
Servirajte sa kiselom pavlakom, krompirom i pospite sve mirođijom.
(MONDO/Stvar ukusa)