Ne, nije riječ o povredama dok sjeckate, nego o tome kako da izbjegnete male i velike kuhinjske katastrofe!
- Banane ne ostavljajte u istoj posudi u kojoj vam stoji ostalo voće, jer banana ispušta gasove koji na ostalo voće utiču tako da ono brže sazrijeva, a sasim tim se brže kvari.
- Prije nego što počnete da sječete ljute papričice namažite ruke biljnim uljem. Biljno ulje će zaštititi vaše ruke i spriječiti da ljute materije iz ljutih paprika uđu u pore.
- Ukoliko vam zagori riža, na onaj dio šerpe koji je ostao čist stavite krišku bijelog hljeba i pustite da odstoji pet-10 minuta. Hljeb će upiti sve zagorjele mirise.
- Zamrznuto meso će se brže otopiti ukoliko ga premažete sirćetom.
- Krompir će kasnije proklijati ukoliko među njega stavite jednu jabuku.
- Kada vam ostane vina poslije večere, zamrznite ga u kockice i vadite kada vam treba za kuvanje.
- Kokice ćete brže napraviti ukoliko zrna prethodno potopite u čašu vode. U vodi ih držite oko desetak minuta, a zatim ih izvadite i obrišite krpom prije pečenja.
Prijatno!
Pronađite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu!