• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako kombinovati hranu i pivo

Autor mondo.ba

U saradnji s Jelen pivom donosimo vam pravila koje pivo ide s kakvom hranom.

Kao i kod vina i pivo ima jela koja naglašavaju njegove poželjne senzorne karakteristike pa je shodno tome potrebno savladati osnovna pravila uparivanja.

Najbolje je uparivati pivo i jela koja nose iste arome i ukuse. Primer ovakvog uparivanja je pečena svinjetina i Oktobarfest lager, čedar i engleski ejl, bohemijski pilsner (aroma karamele) sa laganom poslasticom sa primesom karamele, belgijsko voćno pivo sa laganim obrok salatama i sl.

Kod uparivanja hrane i piva važno je da se postigne usklađenost ukusa i aroma i da ne dominira ni jedno. I ovde se može govoriti o uparivanju zasnovanom na balansu i na suprotnostima.

Laganija jela dobro idu uz slaba piva, dok jela koja imaju jači ukus zahtevaju jača piva. Što je jači ukus hrane i pivo treba da ima karakterističniji, odnosno jači ukus.

Metod pripreme hrane utiče na odabir piva. Pečenje u rerni, prženje, pečenje na roštilju i dimljenje pojačavaju ukus hrane. Slad u pivu se dobro kombinuje sa jelima koja su pripremljena pomenutim metodama.

Gorčina hmelja, ukus prženog slada, karbonizacija i ukus alkohola se mogu koristiti kako bi se izbalansirala masnoća.

Slast u pivu, kao i kod vina, utiče na balansiranje kiselosti jela.

Sosovi, prilozi i začini su važni faktori kod uparivanja ukoliko su dominantniji ukus od same namirnice uz koju se služe.

Gorčina hmelja, prženog slada, alkohola i karbonizacija se dobro slažu sa kremastim i slatkim sosovima.

Slabo pivo biljnih aroma dobro ide uz jela u kojima ima začinskih biljaka i začina.
Slatko pivo dobro ide iz začinjene sosove.

Začinjenu i ljutu hranu ne treba uparivati sa gorčim piviom jer gorčina hmelja pojačava ljutinu. Ječmena i slatka piva ublažavaju ljuta jela bogata začinima.

Slatkoća i bogatstvo ukusa se dobro slažu sa jakim pivima. Piva koja u sebi imaju visok nivo alkohola idu uz slatka jela.

Crna piva se dobro kombinuju sa crnom čokoladom. Kiselina u voćnim pivima dobro ide uz voćne torte i voćne kremaste deserte.

Šta god da izaberete - Jelen je uvijek najbolji izbor!

(Tekst preuzet sa Facebook strane Ugostiteljstvo)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop