Za lakše i brže snalaženje u kuhinji nikada nije na odmet naučiti poneki novi trik. Iako smo za većinu uglavnom čuli neki neobični trikovi mnogima su još uvijek tajna.
Evo10 sjajnih trikovakoji će uštedjeti vaše vrijeme i spasiti obroke i namirnice:
1.Kako bi produžili rok trajanja mlijeku u otvoreni tetrapak stavite malo soli.
2.Vodom bogatom nutrijentima zalijte biljke. Naime, voda u kojoj ste kuvali krompire ili tjesteninu bogata je hranljivim materijama. Umjesto da je bacite bolje sačekajte da se ohladi i potom zalijte biljke.
3.Svježinu salate može spasiti papirni ubrus. Naime, salatu umotanu u papirni ubrus stavite u frižider i na taj način ćete duže sačuvati svježinu.
4.Spas za presoljenu supu je u krompiru. Ukoliko ste slučajno presolili supu dodajte u nju kuvani krompir koji će pokupiti višak soli.
5.I plastične posude mogu biti mirisne. Kako biste sačuvali svježi miris plastičnih posuda prije nego što I h odložite u frižider stavite malo soli.
6.I za zagorjeli pirinač postoji spas. Na vrh pirinča stavite komad belog hleba i pustite da odstoji 10 do 15 minuta. Hljeb će pokupiti miris i ukus zagorjele hrane.
7.Kako bi sačuvali svježinu hljeba, u kesu stavite komadić svježeg celera.
8. Čista koža uz malo sirćeta i paradajza. Kožu uprljanu voćem ili povrćem nabolje je očistiti s malo sirćeta ili oljuštenim paradajzom.
9.Bananu nikada ne stavljajte pored ostalog voća u činiji. Naime, banana otpušta plinove koji uzrokuju brže sazrijevanje ostalog voća.
10.Kuvalo za vodu u kojem se nakupio kamenac očistiti bijelim sirćetom. U kuvalo ulijte pola sirćeta i pola vode i uključite da prokuva. Mješavina sirćeta i vode trebala bi razbiti kamenac.
Bonus! Možda vam i ovi savjeti dobro dođu: