• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kočićevo ognjište biće prvi muzej na otvorenom u BiH 

Autor Dragana Božić

Planirano je da rodno mjesto velikog književnika Petra Kočića u Stričićima, koje je dosad živjelo samo tokom "Kočićevog zbora", bude prvi muzej na otvorenom u BiH i da na taj način postane dio istorije i odraz života naših predaka.

 Petar Kočić muzej na Manjači Izvor: Željko Svitlica, mondo.ba

Izgradnju ovog muzeja na mjestu već postojećeg Kočićevog ognjišta realizuje Muzej Republike Srpske u saradnji s Turističkom organizacijom Banjaluke .

Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik i etnolog iz Muzeja Republike Srpske, istakao je da je ovakav muzej značajan za djecu, kao i za turiste koji se na ovaj način mogu upoznati s istorijom i kulturom ovih prostora, jer ni u Republici Srpskoj, a ni u BiH ne postoji nijedan muzej na otvorenom.

Dodao je da će rad na muzeju početi već na proljeće sljedeće godine, a da su i prije toga predviđene aktivnosti kao uvod u ovu priču.

"Već nam je u planu izložba o životu i djelu Petra Kočića, koju ćemo organizovati u Muzeju Republike Srpske, kao i monografiju o Zmijanju s kraja 19. i početka 20. vijeka", rekao je Đukanović za Nezavisne.

Prema njegovim riječima, plan je da se sagradi još novih objekata na Kočićevom ognjištu te da se na taj način prikaže razvoj tradicionalnog stanovanja porodične zadruge.

"Sve što smo dosad ostvarili na Kočićevom ognjištu je rađeno u dobrom pravcu i predstavlja dobru podlogu, ali kada se radi o muzeju na otvorenom potrebno je ispuniti i dodatne uslove", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, novi Zakon o muzejskoj djelatnosti omogućava otvaranje muzeja u okviru organizacije kao što je TOBL, tako da im je ovaj zakon, kako kaže, pomogao u uklanjanju prepreka koje su imali dosad.

Izvor: Željko Svitlica, mondo.ba

Suzana Šalić, iz Turističke organizacije Banjaluka, rekla je da postoje brojne mogućnosti koje se mogu ostvariti na sadašnjem Kočićevom ognjištu, ali i na Manjači kao rekreativnom centru.

"Dosad je Kočićevo ognjište živjelo samo u okviru 'Kočićevog zbora', a sada smo pokrenuli aktivnosti kako bi kao muzej na otvorenom živjelo tokom cijele godine", rekla je Šalićeva.

Dodala je da je za realizacijom ovog muzeja potrebna izgradnja još dva ili tri objekta, čime će biti zaokruženo sve što su ostvarili dosad, a sve u cilju da posjetioci mogu da prožive istoriju.

"Želimo da što više ljudi uključimo u ovu priču, a posebno nadležna odjeljenja Gradske uprave, kako bismo na taj način objedinili ovu priču", kazala je Šalićeva.

U posljednjih pet godina ostvareni su veliki rezultati na obnovi Kočićevog ognjišta.

Đukanović je istakao da se sad na Kočićevom ognjištu nalazi rodna kuća Petra Kočića, gdje su postavljene sve njegove poznate fotografije, njegovih junaka, dvodjelna dinarska planinska kuća brvnara, djevojačka soba, kao i jedan višenamjenski objekat koji može da služi kao učionica u prirodi.

Pogledajte Mondo video o Petru Kočiću:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop