• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena izložba "Kolekcija kao ogledalo": Najbolje od najboljih (FOTO, VIDEO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

U Muzeju savremene umjetnosti RS večeras je otvorena izložba „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske“. U okviru nje publici je predstavljeno čak 86 umjetničkih djela – slika, skulptura i grafika. Izložba će biti otvorena do 20. decembra.

 U MSURS otvorena izložba Kolekcija kao ogledalo Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Ova reprezentativna izložba sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umjetnost, njene uzore, opredjeljenja i domete od posljednjih decenija 19. vijeka do sredine 20. vijeka.

Pogledajte video:

Na ovaj način nastavila se uspješna saradnja između Galerije Matice srpske i Muzeja savremene umjetnosti RS, koja je rezultirala nizom različitih izložbenih projekata i edukativnih programa u protekloj deceniji.

U toku prošle godine ova reprezentativna izložba gostovala je u jednoj od najznačajnijih institucija kulture – Galeriji Srpske akademije nauke i umjetnosti (SANU) u Beogradu, a koliko je bila uspješna pokazuje činjenica da je za samo dva mjeseca vidjelo oko 50 hiljada posjetilaca.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

"Izuzetna nam je čast što imamo priliku da ovu izložbu otvaramo u godini jubileja Galerije Matice srpske koja ove godine obilježava 175 godina svog postojanja. Izložba „Kolekcija kao ogledalo“ predstaviće najistaknutije i najznačajnije umjetnike srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i dr.

Međutim, izložena su i djela javnosti manje poznatih slikara koji su svojom djelatnošću ostavili trag u istoriji srpske umjetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske. Čast nam je da ponovo imamo priliku da sarađujemo sa kolegama iz Galerije Matice srpske sa kojima već preko deceniju razmjenjujemo iskustva i umjetničke prakse", kazala je direktorica MSURS Sarita Vujković.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Autorka izložbe i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski je kazala da je svaka slika – izložba za sebe.

"Ovo je izložba na kojoj je svaka slika izložba za sebe i u kojoj će publika sasvim sigurno uživati jer će svakom pred nekom od ovih slika otkriti neku novu ljepotu, novog umjetnika ili neku novu temu za koju do sada nije znao. Zbog toga smo ponosni što se dio našeg jubileja odvija upravo u Banjaluci, što govori o dobrim odnosima Novog Sada i Banjaluke, Republike Srpske i Republike Srbije..."

Otvaranju izložbe prisustvovale su brojne ugledne ličnosti iz javnog života, među kojima je i ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

"Ova izložba pokazuje koliko je važan bio razvoj i uspon Galerije Matice srpske koja baštini ova značajna likovna djela i koju imamo priliku i mi da vidimo. Ministarstvo prosvjete i kulture će i u buduće pružiti maksimalnu podršku vrijednom timu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u realizaciji programskih sadržaja, a sve u cilju promocije savremene umjetničke produkcije, umjetnosti i umjetnika iz Republike Srpske", kazala je ministarka.

Pogledajte galeriju:

Tokom trajanja izložbe posjetioce očekuju stručna tumačenja i prigodna predavanja, a izložba će biti otvorena do 20. decembra 2022. godine.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop