• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predavanje i Izložba tradicionalnog kineskog bijelog porculana u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci (FOTO/VIDEO)

Autor Nikolina Damjanić

U Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci danas je održano predavanje kineskih profesora i prezentacija istorije i izrade tradicionalnog bijelog porculana iz doba dinastije Ming. Organizator događaja je Konfucijev institut.

 11.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Predavanje su održali profesori sa Instituta za kulturno nasljeđe iz Dehua Čen Đengdžong i majstor keramičke umjetnosti sa Instituta za keramiku iz dinastije Ming, Dženg Ćinghai.

Ljiljana Stević, šef katedre za kineski jezik i direktor Kunfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci kaže da je ovakav događaj bitan za što bolje razumijevanje kulture istočnih naroda.

„Vrlo malo razmišljamo o samom porijeklu riječi porcelan, koja dolazi iz doba Marka Pola, za vrijeme Juan koja je bila mongolska dinastija. On je iskoristio riječ 'porcelana' koja znači površina školjke da bi opisao taj bijeli porculan koji nije bio specifičan za Evropu. Evropa ga dobija u 13. vijeku, ali tek u 17. otkriva način proizvidnje porculana. To je danas jedan od najskupljih porceleana. Za nas je ovo još jedan način da pokažemo koliko daleko seže duga tradicija kineske kulture i umjetnosti“, rekla je ona.

Sarita Vujanović, direktorka Muzeja savremene umjetnosti zahvalila se profesorima koji su doputovali iz Kine, te je podsjetila da je ova institucija od prošle godine naučna baza Univerziteta u Banjaluci.

„Ovo je jedna od prvih prilika gdje imamo priliku da ugostimo značajne profesore i da čujemo nešto što je na našim prostorima nepoznato, kao što je izrada bijelog porcelana koji se smatra najkvalitetnijim. Tu je segment primjenjene umjetnosti u kojem je značajno da umjetnici i studenti s ovih prostora čuju nešto više o tome", istakla je ona.

Miao Take, otpravnik poslova kineske ambasade u BiH savjetnik za politička pitanja zamjenika kineskog ambasadora kaže da ovakav događaj unapređuje prijateljske odnose srpskog i kineskog naroda.

„Ja boravim u BiH još od 1997. godine i smatram je svojom drugom domovinom. Izuzetna je prilika što je jedna ovakva izložba kineskog porculana došla u Banjaluku. Želim da javnost u RS i šire može da uživa u tradicionalnoj umjetnosti i stvaralaštvu kineskog bijelog porculana. Svakako smatram da postoje tradicionalni i prijateljski odnosi između kienskog i srpskog naroda a za jačanje prijateljstva najključnija karika je kulturna razmjena", poručio je on.

Zahvalio se Univerzitetu u Banjaluci i Konfucijevom institutu koji su organizovali današnju izložbu.

Predstavljeni predmeti ostaju u vlasništvu Univerziteta u Banjaluci, a zainteresovani ih mogu pogledati u prostorijama Konfucijevog instituta.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop