• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka ima novi festival!

Autor mondo.ba

Prvi Međunarodni festival studentskih pozorišta "Kestenburg", koji će u Banjaluci biti održan od 31. jula do 9. avgusta, okupiće više od 200 učesnika sa tri kontinenta u 24 pozorišne predstave, koje će se takmičiti za nagrade.

Banjaluku će tokom festivala posjetiti gosti iz Srbije, Hrvatske, Češke, Mađarske, Izraela, Irana, Argentine, Litvanije, te savremenim pozorišnim izrazima pružiti posjetiocima festivala nove, svježe teatarske priče koje se, prema riječima direktora Banjalučkog studentskog pozorišta Gorana Jokića, koje i organizuje festival, bave svakodnevicom zemalja iz kojih dolaze.

Predstave će biti održavane na svim scenama u Banjaluci, od Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dječijeg pozorišta RS, Gradskog pozorišta "Jazavac", Doma omladine do Kluba kulture "Bunker" u Novoj varoši. Osim takmičarskog dijela, festival će biti upotpunjen sa osam predstava u revijalnom programu.

Jokić je rekao da je ovo prvi festival koji organizuje ova kuća, koja je nakon 38 godina rada, prije godinu u Liježu primljena u Svjetsku asocijaciju studentskih pozorišta.

"Festival ćemo organizovati bijenalno, tako da nas sljedeći očekuje za dvije godine", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ovaj festival je značajan za studente glume i režije, ali i za publiku, jer će biti odigrane predstave drugačije od onih koje su na repertoaru narodnih pozorišta, piše Glas Srpske.

"Drugačije su teme, stilovi. Način igre glumaca slobodniji je i maštovitiji. Od 178 prijavljenih predstava iz cijelog svijeta, izabrali smo 24 koje će biti razumljive i donose nešto novo u teatru", rekao je Jokić.

On je istakao da je festival naišao na veliku podršku svih institucija u Banjaluci te zahvalio svima koji su podržali ovaj kulturni događaj.

Kako je istakao režiser Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković, nazivom festivala su htjeli da promovišu simbol grada Banjaluke, a nagrade je sa simbolom kestena napravio umjetnik Zoran Bjelošević.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Gradskoj upravi Banjaluka Radenko Đurica rekao je da grad podržava ovaj festival i angažovaće sve potrebne resurse za njegovu realizaciju.

"Cilj nam je da ovaj festival bude što uspješniji te da Banjaluka pokaže da je dobar domaćin za sve goste", rekao je Đurica.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop